Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle "KKTC Su Temin Projesi'nde" vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi.
Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan "Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi"ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi'nin 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engelin bulunmadığı ifade edildi.
Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında birtakım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken 'Gövde ve Su Sızıntısı Testleri' sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi, yapılan testlerin gereğidir. Testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir.
İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir."
Türkiye'den KKTC'ye Su İletiminin Durdurulduğu İddiası
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, "İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir" açıklamasını yaptı.