Türkiye’den Suriye’yi Kınayan Tasarıya Güçlü Destek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu`nun Sosyal, İnsani ve Kültürel konulardan sorumlu Üçüncü Komitesi, Suriye’yi kendi halkına karşı kullandığı şiddet nedeniyle kınayan tasarıyı kabul etti.

Türkiye kararın hazırlanmasında ve kabulünde güçlü destek verdiği tasarının altına imza atarak bu konudaki duruşunu net bir şekilde ortaya koydu. Salı günü komitede yapılan oylamada 122 ülke tasarıya destek verirken, 13 ülke aleyhte, 41 ülke de çekimser oy kullandı.

Suriye`deki insan hakları ihlallerinin `sürekli ve tekrar cereyan ettiğini` savunan tasarı, Almanya, İngiltere ve Fransa tarafından komiteye sunuldu. Komitede yapılan konuşmaların ardından tasarının oylanmasına geçildi. Tasarının aleyhinde oy kullanan Rusya, Çin ile Venezuela gibi ülkeler bu kararın bir ülkenin iç işlerine karışmak olarak değerlendirdikleri için karşı olduklarını açıkladı. Tasarıda, Beşar Esed rejiminin BM dahil tüm uluslararası camianın çağrılarına rağmen insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü vurguluyor. Tasarının bir yaptırım gücü bulunmuyor ancak Esed rejimine ulusla arası toplumun göstermiş olduğu tepkiye dile getirmesi açısından önem taşıyor.

Suriye`nin Arap Ligi`yle ülkedeki şiddeti durdurmak konusunda anlaştığını ancak sonunda yine yükümlülüklerini yerine getirmediğini hatırlatan tasarı, Esad rejiminden Arap Ligi`yle varılan anlaşmayı bir an önce uygulamaya koymasını talep ediyor. Tasarı ayrıca, Suriye`den BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan Soruşturma Komitesi`nin bu ülkeye gidişine izin vermesini de talep ediyor.


Almanya, Fransa, İngiltere öncülüğünde hazırlanan tasarıya, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan başta olmak üzere çok sayıda Arap devleti de destek verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile