Türkmenistan’a yapılan damızlık düvelerin ihracat törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “İlk kez Türkiye’nin çiftçisi kaliteli gebe damızlık düve ihracat ediyor” dedi.
İzmir ve Denizli çevresindeki farklı çiftliklerden seçtiği holştayn-freizen cinsi gebe süt sığırlarını Türkmenistan’a ihraç eden Sarp Hayvancılık'ın ikinci sevkıyatı, İzmir’in Tire ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleşti. Açılış öncesinde İzmir Menderes Karakuyu Zeybek Ekibi’nin yöresel oyunları sergiledi. Törende ırk ıslahı çalışmalarını içeren kıs film sunumu yapıldı. Bakan Eker açılışın olduğu alana yöresel poşu takarak iştirak etti. Törende İzmir Valisi Mustafa Toprak, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli, AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ve çok sayıda besici hazır bulundu.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, yaptığı konuşmada, son 10 yıldan bu yana bakıldığında işletmelerin yenileri modern tekniklerle kurulduğunu ve kaliteli üretimler yapılmaya başlandığını ve sütteki soğuk zincirin kentte yüzde 100 başarı noktasına taşındığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker günün önemine değinerek, “Bugünü biz de çiftçiler de Türkiye’de hep hatırlayacak. Cumhuriyet tarihimizin ilklerinden biri gerçekleşiyor. Türkiye’nin çiftçisi Ege’den İzmir’den Tire’den kendi yetiştirdiği yüksek kaliteli damızlık gebe düveyi ihraç ediyor. Hayırlı olsun arkası inşallah devam edecektir. Biz bugünü hep hatırlayacağız. Bugünü yaşattıkları için yetiştirici ve hayvanlık gibi zor zahmetli bir işle uğraşan ve bugün bize bunu yaşatan kardeşlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Türkiye’nin hayvancılık sektöründe çığır açtığını ve ithal eden konumdan ihraç konumuna eriştiğini açıklayan Bakan Eker, “İlk kez Türkiye’nin çiftçisi kaliteli damızlık gebe düve ihracat ediyor. İthalatçı ülke iken ihraç eden ülke olduk. Bu ilk adım küçüktür ama çok önemlidir çünkü artık yürümeye başladığınızın işaretidir. Türkiye’nin çiftçisi artık bugünkü adımla birlikte yürüyüşe başlıyor inşallah bu yürüyüş devam edecektir” diye konuştu.
100 YIL SONRA AYNI YERDEN
Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinin son 10 yılda büyük bir ivme kazandığını aktaran Bakan Eker, Türkiye’nin 10 yıl içerisinde soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 1 milyondan 7 milyona çıktığını, ihracat edilen hayvanların süt veriminin ise ortalama 7,5 tonun üzerinde olduğunu kaydetti.
Bakan Eker, 19. yüzyılda İzmir limanından dünya ülkelerine hayvan ihracatının yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Bu ihracatın bu bölgeden yapılması çok önemli. 100 yıl önce bu topraklar Osmanlı zamanında Türkiye’nin ilk tarım ürünlerinin ihracatının yapıldığı bölgedir. İzmir limanına 19 yüzyılda gidiyor ve oradan dünya ülkelerine gidiyordu. İlk damızlık gebe düve ihracatının 100 yıl sonra başlamasının da bu bakımdan önemi var. Çiftçi kardeşlerimiz öncülük rolü üstlendiler. Öncülük yapabiliyorlar.”
2018 yılına kadar sağlanan mutabakatla 6 bin gebe düve rakamına ulaşacağını ifade eden Bakan Eker, Kazakistan, Tacikistan, Libya ve Fas ile veteriner sağlık sertifikası ile görüşmelerin devam ettiğini Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise görüşmelerde son aşamaya gelindiğini kaydetti.
Eker, ayrıca bugün itibari ile Bakanlar Kurulu kararınca 23 noktada veteriner sınır kontrolü yapılacağının resmi gazete ile duyurulduğunu dile getirdi.
“HEDEF 6 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN”
Sarp Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Özgümüş ise, Türkmenistan’a yapılan düvelerin ihracattan dolayı mutlu olduğunu belirtti.
Özgümüş, “Sarp Hayvancılık olarak ülkemiz hayvancılık sektöründe bir çığır açacak olan gebe düve ihracatını gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. İzmir ve Denizli çevresindeki farklı işletmelerden seçtiğimiz gebe düveler, AB Standartlarına uygun niteliklerde hayvan taşıma dorsesine sahip Tır’larla Güncistan’a, Azerbaycan’a ulaştıktan sonra Hazar Denizi’ni yük gemisi ile geçerek Türkmenbaşı Limanı’ndan Türkmenistan’a giriş yaptı ve çiftliğimize ulaştı. 14 gün süren yolculuğun ardından sevkiyatı yapılmış olan hayvanlar arasında hiçbir zayiat vermedik. Bugün ikinci sevkiyatımızı gerçekleştireceğiz. Böylece 2013 yılında toplam 250 adet hoştayn-freizen cinsi gebe düveyi ihraç etmiş olacağız. Hedefimiz 2018 yılına dek 6 bin büyükbaş hayvan ihraç etmek” dedi.
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak da en büyük hayallerinin damızlık ithal eden değil ihraç eden ülke olmak olduğunu belirtti.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Cemalettin Özden de hayvancılık sektöründe ilk kez ihracat hamlesinin yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Özden, “Ülke içerisindeki zamanda ortala konulan gelişmeler Avrupa ülkelerinde takdir kazanmıştır. Birlik olarak uluslararası piyasalarda rekabet gücünün arttırılması tek beklentimiz ve ihracat teşviki de çıktığımız bu yolda bizlere güç verecektir” dedi.
Türkiye’den Tükmenistan’a Hayvan İhracatı
100 yıl aradan sonra İzmir’den dünya ülkelerine hayvan ihracatı gerçekleşti.