Türkiye'den 'Yabancı Savaşçı'larla Yoğun Mücadele

Terör örgütü DAEŞ'e katılan "yabancı savaşçıların" büyük bölümü Avrupa'dan gelirken, "risk analiz merkezleri"nde 4 bin 500 şüpheliyi sorgulayan Türkiye, bunlardan yaklaşık binine yurda giriş izni vermedi, oluşturulan listeyle de 108 ülkeden yaklaşık 16 bin kişinin ülkeye girişi yasaklandı.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den itibaren yabancı terörist savaşçılar konusunu gündeme getirdi, özellikle rejim yanlısı milislerin komşu ve yakın ülkelerden Suriye'ye giriş yaptığı konusunda uyarılarda bulundu.

Bölgede şiddet olaylarının başlamasının ardından Türkiye-Suriye sınırında alınan güvenlik önlemleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır hattına personel takviyesi ve güvenlik yatırımları sayesinde kaçakçılık ve yasa dışı geçişlerin engellenmesi konularında önemli ilerlemeler sağlandı.

"Açık kapı politikası" kapsamında 2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülkesi özelliğini de taşıyor.

Yaşanan olaylara rağmen bu politikasında değişiklik yapmayan Türkiye, Suriye'deki çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle sınır kapılarındaki geçişleri geçici kısıtlayabiliyor. Geçişlerde insani kriz durumu ve güvenlik değerlendirmeleri temel alınıyor.

- DAEŞ'in mevcudu

Yabancı terörist savaşçıların (YTS), kendi ülkelerinden ayrılmadan engellenmelerinin Türkiye'ye geldikten sonra yakalanmalarından daha kolay olduğunu vurgulayan yetkililer, kaynak ülkelerin çoğunun bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmediğini ve tüm sorumluluğu Türkiye'ye yüklemeyi tercih ettiklerine dikkati çekiyor.

Bu konuda istihbarat paylaşımının önemine değinen yetkililer, yılda yaklaşık 40 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye'de, yasal yollarla ülkeye giren yabancıların tamamının takibinin teknik açıdan mümkün olmadığını ve bunun kişisel özgürlüklere aykırı olduğunu da belirtiyor.

Irak ve Suriye'de terör örgütü DAEŞ saflarında 24 bin yabancı savaşçı bulunurken, örgütün mevcudunun Iraklı ve Suriyeli militanlarla 40 ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Yabancı terörist savaşların önemli bir bölümü Avrupa'dan gelirken, Avrupa'da radikalleşmeyi önleyecek tedbirlerin alınmaması, entegrasyon sorunları ve şüphelilerin yurtdışı seyahatlerinin engellenmemesi bunda önemli rol oynuyor.

- DAEŞ'e katılan Türkler

Terör örgütü DAEŞ'e bu ay itibarıyla katılan, geri dönen veya ölen Türk vatandaşlarının sayısının bin ile bin 300 arasında değiştiği tahmin ediliyor. Suriye ve Irak ile bin 300 kilometrelik sınıra ve 80 milyona yakın Müslüman nüfusa sahip bulunan Türkiye, DAEŞ'e en çok katılımın olduğu ülkeler sıralamasında ilk onda yer almıyor.

Son dönemde yaşanan olayların ardından Türkiye, sınırdaki önlemlerini de artırdı. Yabancı terörist savaşçıların yurda girişlerinin engellenmesi için ülke çapında havalimanları ve otogarlarda emniyet istihbarat, terörle mücadele ve kaçakçılık şubelerinin ortak çalışmasıyla "risk analiz merkezleri" kuruldu. Bu kapsamda şüpheli bulunan 4 bin 500'den fazla yabancı ülke vatandaşı sorgulanırken, yaklaşık bin kişiye giriş izni verilmedi, yurt içinde tespit edilen 300'den fazla şahıs da sınır dışı edildi.

Bu çerçevede Türkiye'ye girişlerin engellenmesi için 2011'den itibaren bir liste oluşturulurken, 108 ülkeden yaklaşık 16 bin kişinin ülkeye girişleri yasaklandı.

- TSK'dan ek önlemler

TSK, yabancı terörist savaşçıların Türkiye'den geçişlerini engellenmek için sınırlarda ek önlemler de aldı. Bu bağlamda, 365 kilometre hendek kazıldı, 70 kilometre toprak set, 7 kilometre beton duvar ve 22 kilometre akordeon engel inşa edildi.

Sınırda 145 kilometrelik tel engel yenilenirken, 90 kilometre yeni tel engel konuldu. Devriye faaliyetlerine yönelik sınırın 270 kilometrelik bölümü aydınlatılırken, devriye yolları da ıslah edildi.

TSK, sınırdaki personel sayısını artırırken, hudutlarda görevli askerlerin yarısı Suriye sınırına kaydırıldı.

- Suriye Hududu Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suriye sınırında bugüne kadar alınan önlemlere ek fiziki güvenlik sisteminin de kurulacağı vurgulandı.

TSK, Suriye sınırının 7/24 gözetlenmesi, sınırdan yasa dışı geçişlerin önlenmesi ve sınır aşan suçların engellenmesi amacıyla Suriye Hududu Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi'ni geliştirdi.

Proje kapsamında sınır hattına 151 kilometre modüler duvar, 56 kilometre güçlendirilmiş kafes tel ve 15 kilometre beton temelli fens teli inşa edilecek. Devriye faaliyetlerine yardımcı olması amacıyla sınırın 119 kilometrelik bölümü aydınlatılacak, 278 kilometrelik hudut yolu ıslah edilecek.

233 milyon lira maliyetle gerçekleştirilecek projenin tamamlanmasıyla 2011'den itibaren, bin 558 kilometrelik devriye yolu ıslah edilmiş, Suriye sınırının 389 kilometrelik bölümü aydınlatılmış, yasa dışı araç geçişlerinin engellenmesi amacıyla 365 kilometre hendek kazılmış, 161 kilometre tel kurulmuş ve 145 kilometre tel engel yenilenmiş olacak. Aynı şekilde sınır güvenliğinin sıkılaştırılması amacıyla hudut hattına 158 kilometre duvar örülecek ve 70 kilometre toprak set ve 22 kilometre akordeon engel inşa edilecek.

Proje, İçişleri Bakanlığınca yürütülen, Türkiye'nin kara sınırlarının 7 gün 24 saat insanız hava araçları ve balonlarla gözetlenmesini sağlayacak Entegre Milli Sınır Güvenlik Sistemi Projesi'nin parçasını da oluşturuyor.

- TSK'dan geleceğin hudut karakolu

TSK, "Geleceğin Hudut Karakolu Projesi" kapsamında son teknolojiyle hazırlanan sistemi, Şehit Çoban Hudut Karakolu'nda da uyguluyor.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı olan ve yaklaşık 2 yıl önce test edilmeye başlanan Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi (SFGS) ile donatılan karakolun sorumluluk sahasının kameralar ve sensörlerle donatıldığı proje çerçevesinde, hudut olaylarına daha hızlı müdahale için hudut hat yolu asfaltlanırken, sınırın her metresi komuta kontrol merkezinden takip ediliyor.

Karakolda 9'u hat boyunca konumlandırılan, ikisi geniş, ikisi de yakın alan çekimi yapan 13 gözetleme kamerasıyla 24 saat kesintisiz izlenen hudutta yasa dışı geçişler ve kaçakçılıkla mücadele, etkin yürütülüyor.

Gece görüş kameralarının yanı sıra termal kameraların da kullanıldığı karakolda, hudut hattındaki alanlar elektronik ortamda işaretleniyor. Söz konusu bölgelerde sınır ihlali yaşanması halinde sistem sinyal vererek, Mehmetçiğin harekete geçmesini sağlıyor. SFGS sayesinde karakolun sorumluluk alanında yasa dışı geçişleri tespit eden Mehmetçik, zırhlı araçlarla kısa sürede müdahalede bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile