Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi (DKIB) tarafindan Ticaret Bakanliginca onaylanan ‘Türk Çayinin Ihracat Kapasitesinin Artirilmasi ve Sürdürülebilirliginin Saglanmasi’ UR-GE projesi kapsaminda, yeni üretim model ve teknolojiler ile inovatif yöntemleri yerinde incelemek ve Japonya’daki kurum/kuruluslar ile sektörün önde gelen Japon firmalariyla karsilikli deneyimlerin aktarilarak Türk Çayinin etkin bir sekilde tanitimin saglanmasi amaciyla, 20-26 Ocak 2024 tarihleri arasinda Japonya’nin Tokyo sehri yani sira çay üretiminin önemli sehirlerinden bir olan Shizuoka kentlerine gezi düzenleniyor.
Konu hakkinda degerlendirmelerde bulunan DKIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan, Dogu Karadeniz Bölgesinin yesil altini olan ve bölge ekonomisi yani sira ülkemiz ekonomisine büyük katkisi olan Türk Çayinin ihracatinin daha da gelistirilmesi ve sürdürülebilirliginin saglanmasi için çalisma yürüttüklerini söyledi.
Yeni üretim teknikleri ve inovatif ürünler ile farkli ülkelerin taleplerine göre ürünler gelistirmesi ve Türk Çayinin potansiyel arz eden ülkelerde etkin tanitiminin yapilarak ihracatin artirilmasini amaçladiklarini belirten Gürdogan, bu amaçla ilk olarak ülkemiz gibi çay üreticisi olan ve en yeni üretim teknikleri ile imalat yapan Japonya’ya yönelik bu programi düzenlediklerini kaydetti.
Tokyo ve çay üretiminin oldugu Shizuoka sehirlerinde çay üretim tesisleri ve çay ithalatçisi firmalarla ikili is görüsmeleri yapacaklarini belirten Gürdogan, ülkemiz çay ihracatinin 2023 yilinda 5 bin 332 ton karsiligi 25 milyon 388 bin 621 dolar olarak gerçeklestigini ve 118 ülkeye çay ihracatinin yapildigini belirtti.
Gürdogan, 2023 yilinda Japonya’nin da Türkiye’ye 9 bin 340 kg karsiligi 56 bin 246 dolar tutarindaki çay ithalatini çok daha üst rakamlara ulastirma gayreti içinde olduklarini ifade etti.
Türkiye'den Yurt Disina 25 Milyon 388 Bin Dolarlik Çay Ihracati
Türkiye’den geçtigimiz yil yurt disina 5 bin 332 ton karsiligi 25 milyon 388 bin 621 dolarlik çay ihracati gerçeklestigi belirtildi.