Küresel kriz en zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yardım programlarını da derinden etkiledi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü 'nün (OECD) açıkladığı rapora göre Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) üyesi 23 ülke 2011 yılında toplam 133.5 milyar Amerikan doları yardım yaptı. 14 yıldan beri yükseliş gösteren uluslararası yardım trendinin yüzde 2,7 düşüş göstermesine OECD Genel Sekreteri Angel Gurria “Krizin darbe vurduğu az gelişmiş ülkelerin yardıma en çok duydukları anda gerçekleşen bu düşüş endişe verici” yorumunu yaptı. Yoksullukla dünya çapında mücadele eden sivil toplum örgütü OXFAM ise 'yardımlardaki azalmanın ekonomik nedenlerden ziyade siyasi tercihlere dayandığını ve birçok insanın hayatını tehlikeye attığını ' belirtti.
Ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 2011 yılında kalkınma yardımı bütçelerinde büyük bir kesintiye giderken, Türkiye yardımın miktarını en çok artıran ülke oldu. Şubat ayında DAC 'a üye olması teklif edilen Türkiye yabancı ülkelere yardımını yüzde 38,2 arttırsa da komite üyeleriyle ayrı sınıflandırıldı. Komiteye üye ülkeler arasında en çok bağış yapan ülke konumunu koruyan ABD 2011 'de bir önceki yıla göre yüzde 0,9 düşüşle; 30,7 milyar dolar yardım yaptı. Dış yardımları ekonomilerinin büyüklüğüne kıyaslandığında en 'cömert ' ülkeler Danimarka, Lüksemburg, Hollanda ve İsveç oldu. Euro bölgesindeki krizin hissedildiği Avusturya, Belçika, Yunanistan ve İspanya yardımı en çok azaltan ülkeler oldu. Yardım bütçesindeki en yüksek artış İtalya, Yeni Zelanda, İsveç ve İsviçre 'de görüldü. Krizin etkilerinin görüldüğü İtalya 'nın yardımların boyutlarının genişlemesi Afrika kaynaklı göçmen akışına bağlandı.
Türkiye Dış Yardımlarda Rekora Koştu
Küresel krizle AB üyelerinin çoğu dış yardımlarda frene basarken Türkiye, Kalkınma Yardımı Komitesi’nde yer almamasına rağmen atağa kalktı