Türkiye Dördüncü Nüfusbilim Konferansı, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından Sıhhiye Yerleşkesi'nde düzenlendi.
Koç, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşlı nüfus oranındaki hızlı artışın yavaşlatılması ve genç nüfus hedefine ulaşılması amacıyla yapılan çalışmalara dikkati çekti.
Türkiye nüfusunun yaşlanmasında iki önemli demografik gelişmenin rol oynadığını belirten Koç, "Bunlardan birincisi doğurganlık hızının azalması, ikincisi ise doğuşta yaşam beklentisinin artmasıdır" dedi.
Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olma özelliğini kaybettiğini ve nüfusun yaşlanması sürecine girildiğini ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 1968 yılında nüfusun yüzde 4'ünü oluşturan 1,3 milyonluk bir yaşlı nüfus bulunurken günümüzde Türkiye nüfusunun yüzde 8'ini oluşturan 6,1 milyonluk bir yaşlı nüfus bulunduğu görülmektedir. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı, son 47 yılda yaklaşık olarak 5 kat artmıştır. Bu süreçte yaşlı nüfusun ortalama yaşı da 5 yıl artarak 67'den 71'e yükselmiştir. Nüfus projeksiyonları, Türkiye'deki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2023'te yüzde 12'ye, 2050'de ise yüzde 21'e yükseleceğini göstermektedir."
Konferansa, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen de katıldı.
Türkiye Dördüncü Nüfusbilim Konferansı
Hacettepe Üniversitesi Teknik Demografi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Koç, "Nüfus projeksiyonları, Türkiye'deki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2050'de yüzde 21'e yükseleceğini gösteriyor" dedi.