Türkiye ve Suriye ortaklığı ile Asi Nehri üzerinde inşa edilecek Dostluk Barajı için Altınözü'ne bağlı Ziyaret köyü kıyılarında Jeofizik Mühendisleri etüt çalışmalarına başladı.
Her iki ülke arasında özellikle kış aylarında aşırı yağışlarda meydana gelen taşkınların önüne geçmek amacıyla karşılıklı yapılan toplantıların ardından Türkiye sınırında ekipler zemin etüdü yapmak için 3 ayrı noktada sondaj yapmaya başladı.
Her iki ülke arasında yapılan sözleşme gereğinde Dostluk Barajının inşaatı için çalışmaların eş zamanlı sürdürülmesi gerekiyor. DSİ Müdürlüğü ekipleri Türkiye tarafında çalışmalarına toplantılarda belirlenen tarihte başlarken henüz Suriye tarafında bir çalışma başlatılmadı.
TÜRKİYE SINIRINDA TOPRAĞIN SU GEÇİRGENLİĞİ ÖLÇÜLÜYOR
DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret köyü sınırları içerisinde açılan 3 ayrı sondaj kuyusunda 20-30 ve 50 metreye kadar inilecek. Jeofizik Mühendisleri sondaj kuyularında her bir metreden aldıkları toprak numunelerinin su geçirgenliğini ölçecekler. Toprağın su geçirilebilirliğinin denetlenmesinin ardından baraj için proje çizimlerine başlanacak. Dostluk barajının etüt çalışmaları için sınır hattı üzerinde 7 ayrı kuyu açılacağı ve bu kuyulardan alınacak toprak numunelerinin incelenmesinin 1 ay içerisinde bitirilmesi planlanıyor.
Ancak zemin etüdünden sonra yapılması planlanan proje çizimleri için çalışmaların eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekiyor.
Suriye ile Türkiye arasında yaklaşık 20 yıldır kurulması planlanan ve defalarca protokol imzalanmasına rağmen bir türlü yapımına başlanamayan Dostluk Barajı'nın gecikmesinin altında Suriye'nin tutumunun yattığı ortaya çıktı. Daha önce Hatay'ın Hacıpaşa köyü sınırları içinde yapılması gündeme gelen barajın Suriyeli yetkililer tarafından barajın yapım yeri ile ilgili tavrı nedeniyle hep gecikme yaşandı.
Daha önce Hatay'ın sınır köyü olan Reyhanlı ilçesine bağlı Hacıpaşa köyünde yapılması planlanan Dostluk Barajı'nın yeri Suriye'nin isteği üzerine değiştirildi. Suriye'nin bu yer değişikliğindeki ısrarlı tavrının tek nedeni barajın yapılması ile birlikte Harim kasabasında bulunan yeraltı sularını kaybedeceklerini öne sürmeleri oldu. Türk tarafı Suriye'nin isteğine olumlu yanıt vererek barajın yeni yeri Ziyaret köyü olarak belirlendi.
"10 BİN HEKTAR ALANIN SULANMASI SAĞLANABİLECEK"
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Suriye Sulama Bakanı Nadir El Bounni 7 Ocak 2010 tarihinde mutabakat zaptının imzalanmasının ardından, Suriye ve Türkiye heyetleri Adana'da bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğünde bir araya geldiler. Yapılan görüşmelerin ardından Türk Jeofizik Mühendisleri Altınözü ilçesine bağlı sınıra sıfır bölgesinde bulunan Ziyaret köyü sınırları içerisinde barajın etüt çalışmalarına 3 gün önce başladı.
Yapılan ilk görüşmelerde 16 milyon kilowat saat elektrik üretilmesi planlanan barajın yerinin değiştirilmesi ile birlikte bu üretimden de vazgeçildi. Şuanda Dostluk Barajı'nın tamamlanması ile kış aylarındaki taşkınların önlenmesi ve 10 bin hektar alanın sulanması sağlanabilecek.
Ayrıca baraj sulamanın yanında balıkçılık, rekreasyon ve su sporlarının yapılabileceği şekilde tasarlanacak. Barajın bakım ve işletme masraflarının yüzde 50'sini Türkiye, yüzde 50'sini ise Suriye karşılayacak.
2010 yılı içerisinde çalışmaları tamamlanacak olan Dostluk Barajı'nın temelinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iştirakleriyle yılsonunda atılması planlanıyor.