Türkiye Dostu Arkeoloğa Japonya'dan Devlet Nişanı

Japonya, Kırşehir'deki Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Omura'ya, 'Altın ve Gümüş Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı' verdi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ateş: '(Dr. Omura) Türkiye ve Japonya arasında bir kültür ve insan köprüsü kurmuştur'

Japonya, Kırşehir'deki Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura'ya, 30 yılı aşkın süredir çalışmalarını yürüttüğü Türkiye ile ülkesi arasındaki dostluk ilişkilerine yaptığı katkılar nedeniyle 'Altın ve Gümüş Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı' verdi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka'nın ev sahipliğinde düzenlenen davete, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Murat Ateş, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kıvanç, Ankara'da görev yapan çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Oka, Japonya devlet nişanına layık görülen Dr. Omura'nın, 1985'ten bu yana Kaman Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale'de kazı çalışmalarına önderlik ederek Anadolu'nun yaklaşık 4 bin yıllık kültür kronolojisini hazırladığını belirtti.

Büyükelçi Oka, Omura'nın Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nde arkeolojik çalışmaların yanı sıra, bölge halkının ve genç araştırmacıların eğitimi, çocuklara arkeolojiyi sevdirecek faaliyetlerin yürütülmesi ile de ilgilendiğini vurguladı.

Oka'nın konuşmasının ardından, Omura'ya verilen devlet nişanına ilişkin berat metni okundu ve devlet nişanı rozeti takdim edildi.

Kendisine verilen devlet nişanı dolayısıyla büyük onur duyduğunu dile getiren Omura, Türkiye'ye ilk defa 1971'de geldiğini aktararak, 'Bundan 45 yıl önce Türkiye hükümetinden burs alarak geldiğim Türkiye'de en büyük hedefim arkeolojik kazı çalışmalarına katılmaktı.' diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ateş de arkeoloji bilimine çok değerli katkılar sağlamış olan Omura'nın Türkiye'deki çalışmalarının da birçok açıdan takdire değer olduğunu vurguladı.

Omura'nın, Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağladığının altını çizen Ateş, 'Omura aynı zamanda yerel halkla çok sıcak bir ilişki kurmuştur. Kendi çalışmalarına onları dahil etmiş, arkeolojiyi sevdirmiş ve onların eğitimine büyük katkılarda bulunmuştur. Tüm bunların ötesinde, Türkiye ve Japonya arasında bir kültür ve insan köprüsü kurmuştur.' diye konuştu.

Davet, yemeğin ardından sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile