Türkiye, Dünyanin En Büyük Gida Fuarlarindan SIAL Paris'te 'Dünyayi' Geride Birakti
Türkiye, 119 ülkenin katildigi gida fuari SIAL Paris’te milli katilim düzenleyen ülkeler arasinda birinci sirada yer aldi. Türk firmalari genel siralamada ise pandemi öncesindeki gibi Italya ve Ispanya’nin ardindan dünya 3’üncüsü oldu.
Dünyanin en büyük gida ve içecek inovasyon fuarlarindan SIAL, Fransa’nin baskenti Paris’te pandemi sonrasi 119 ülkeden gida profesyonellerine kapilarini açti. Fuara bu yil 345 firma ile katilan Türkiye, SIAL’de bir organizatör tarafindan milli katilim düzenleyen ülkeler arasinda ilk kez birinci ülke oldu. Türkiye, genel siralama olarak adlandirilan milli ve bireysel katilimci sayisi ile metrekare toplaminda ise Italya ve Ispanya’nin ardindan 3’üncü büyük yabanci katilimci ülke olarak açiklandi. SIAL’de bu yil ilk defa süt ürünleri bölümünde de Türkiye milli katilim düzenlenmesi önemli bir gelisme olarak dikkati çekti. Ayrica fuar idaresi SIAL’e katilan bir Türk firmasinin ürettigi zeytinyagini inovatif ürün olarak seçilmesi de takdir topladi.
Iki yilda bir gerçeklestirilen fuarin milli katilimlar için ayrilan bölümünde Türkiye stantlarini 36 yildir Istanbul Ticaret Odasi (ITO) düzenliyor. Bu ortak alanda bu yil 270 Türk firmasi stant açti. 75 Türk firmasi da SIAL’e farkli salonlardaki bireysel stantlariyla katiliyor. Milli stantlarda Türkiye’nin dört bir yanindan firmalar yer aliyor.
Fuarin bu yilki temasi: Degisime sahip ol
Gida endüstrisinin dünyadaki en iyilerini tek bir fuarda bulusturan SIAL Paris’in bu yilki temasi “Degisime sahip ol” (Own the change) olarak belirlendi. SIAL 2022’de Türkiye milli standi 8 ayri ihtisas salonunda yer aliyor. Bu salonlar sunlar: Genel gida, bisküvi, çikolata, sekerleme, içecekler, dondurulmus gida, gida ekipman ve teknolojileri, süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanlari ve organik gida.
Fuarda ITO’nun yayinladigi ’Istanbul Mutfaginda Ahenk ve Lezzet’ kitabi da SIAL ziyaretçilerine ve profesyonellere tanitiliyor. Kitapta tatlari, sofralari, ikramlari, çesnileri, kurumlari, perhizleri, bayramlari, kültürler ve tarihi arka plani ile Istanbul mutfagi hakkinda bilgiler veriliyor.
Fuara çevrimiçi katilan ITO Baskani Sekib Avdagiç, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, “SIAL gibi bir dünya sofrasinda milli katilimda en büyük yabanci katilimci olmamiz, salgin sonrasinda Türk girisimcisinin küresel rekabette en önde yer alma kararliliginin bir delili. Biz hammaddelerimizi kendimiz isleyip onlara deger katabiliyoruz. Altina kanmiyor, topraga inaniyoruz. Anadolu bize vatan oldu, Anadolu bizi mümbit topraklariyla doyuran ana oldu” dedi.
Avdagiç, “SIAL 1986 Türkiye milli katilimi yaklasik 100 metrekarede 10 firma ile gerçeklestirmistik. Bu marka fuara Türkiye milli istirakimiz 1980’li yillardan bu yana sürekli artti. 2022’de ise geçmisteki tüm çalismalarin grafigini geçtik. SIAL’deki 36 yilimizin sonunda SIAL’de bir kez daha gördük ki, firmalarimiz tarim ve gida sektörünü yüksek teknolojiyle bulusturulup, yüksek kaliteli, saglikli ürünler ortaya koyuyorlar. Bir baska ifadeyle gidanin tüm süreçlerinde etkin olmamiz memnuniyet verici” dedi.
Avdagiç, dünyanin Covid-19 salgini ile birlikte yeniden icat ve global sosyal sorumluluk periyodundan geçtigini ve bu sürecin halen devam ettigini kaydetti.
“Her bir ürüne daha fazla katma deger ilave etmeliyiz”
Küresel gida endüstrisindeki gelismelerin iki konunun önemini yeniden hatirlattigini kaydeden Sekib Avdagiç, “Birincisi, gida potansiyelimizi en iyi sekilde degerlendirmeli ve tarimsal hasilamizi artirmaliyiz. Bu ise ancak teknolojiyi gida üretimine entegre etmekle mümkündür. Ikincisi ise gidada kendimize yeterli olmak ya da üretimde birinci veya ilk beste yer almak yetmez. Ürettigimizi islemeliyiz, her birinde ürüne daha fazla katma deger ilave etmeliyiz” dedi.
Gida sektörünün tüm sektörlerin baslaticisi ve devamliligi saglayan tek sektör oldugunu belirten Avdagiç, söyle devam etti: “Artik dünyada bir numarali gündem maddesi, gidadir. Kovid-19 salginiyla ögrendik ki, gida ve ona bagli tüm sektörler, günümüzün en stratejik sektörleri haline gelmistir. Içinde hammadde temini vardir, enerji kullanimi vardir, atik yönetimi vardir, isleme ve ambalaj vardir, yine dagitim kanallari gibi birçok alan vardir.”
Türkiye dünyanin en büyük 10’uncu tarim ülkesi
Sekib Avdagiç, iklim degisikliginin küresel gida güvenligi için önemli bir tehdit olduguna da dikkati çekti. Avdagiç, “Bu tehdidin kuraklik ve sicak dalgalari sebebiyle kahveden levrek baligina kadar küresel gida fiyatlarini daha da artiracagi görülüyor. Uzmanlara göre küresel isinma 1.5 santigrat dereceye ulasirsa, dünyadaki tarim arazilerinin yüzde 8’i tarim için uygunsuz hale gelecek” dedi.
Türkiye’nin gida ihracati rakamlarina deginen Sekib Avdagiç, TÜIK verilerine göre 2021’de gida ürünleri sektörümüz 22.2 milyar dolarlik ihracat, 16.7 milyar dolarlik ithalat yapti. Yani sektör 2021’de 5.5 milyar dolarlik dis ticaret fazlasi verdi” dedi.
Avdagiç, sunlari söyledi: “Türkiye, 48 milyar dolarlik tarimsal hasilasi ile dünyanin en büyük 10’uncu tarim ülkesi konumunda. Sektörde son 5 yilda 1 milyar dolara yakin dogrudan yabanci yatirim yapildi. Türkiye, 2022 yilinin ilk 7 ayinda 13.8 milyar dolarlik gida ürünleri ihracati yapti. 2022 yilinda 2021 yilinin toplam ihracat rakami olan 22 milyar dolarin da asilacagini öngörüyoruz. Tarimda, gidada üretim ve isleme potansiyeli ve kapasitesi Türkiye kadar büyük olan bir ülkenin, hayalleri de büyük olmak zorunda. Bizim gida ürünlerinde kisa vadeli ihracat hedefimiz 30 milyar dolar sinirini asmak.”
Fuar, trafik sikisikligini önlemek ve ziyaretçilerin ulasimini kolaylastirmak için ilk defa bu yil Cumartesi açilacak.
300 bin ziyaretçi beklenen fuar, 5 gün açik kaldiktan sonra 19 Ekim’de kapilarini 2024’e kadar kapatacak.