'Türkiye E-Ticaret 2015 Pazar Büyüklüğü' Raporu

Rapora göre, Türkiye'de eticaret sektörü 2015 yılında yüzde 31 artış göstererek, 24,7 milyar lira büyüklüğe ulaştı TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Karaca: 'İç pazarın büyüklüğü, genç nüfusun yüksekliği ve artan kişi başına tüketim harcamaları, Türkiye’nin elektronik ticaret konusunda yatırım yapılacak ülkeler arasında olmasını sağlıyor' BKM Genel Müdürü Canko: 'İster eticaret ister mobil ticaret olsun dijital ödemeler önemli ve bizim nakitsiz ödemeler vizyonumuza uyum sağlıyor'.

Türkiye'de e-ticaret sektörü 2015 yılında yüzde 31 artış göstererek, 24,7 milyar lira büyüklüğe ulaştı.

Bilişim Sanayicileri Derneğinin (TÜBİSAD) 'Türkiye e-Ticaret 2015 Pazar Büyüklüğü-2015' raporunun kamuoyuyla paylaşılmasına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, e-ticaretin, ekonomide kayıt dışılığın azaltılmasının yanı sıra yaratacağı yeni iş kolları ve uzmanlıklar sayesinde de çok sayıda sektöre dinamizm kazandıracağını belirtti.

Karaca, 'e-ticaret aynı zamanda yeni istihdam alanları yaratacak bir alt sektör. e-ticaretin hem yurt içi hem de ihracat açısından potansiyeli göz önüne alındığında, bu sektörün geliştirilmesi öncelikli hedeflerden biri olarak ele alınmalıdır' dedi.

e-ticaretin iş gücüne, istihdama ve ticaretin genel işleyişine katkı sağlayacağına dikkati çeken Karaca, 9. Kalkınma Planında ve bilgi toplumu stratejisi içinde bu konuya kapsamlı olarak yer verildiğini anımsattı.

Karaca şunları kaydetti:

'İç pazarın büyüklüğü, genç nüfusun yüksekliği ve artan kişi başına tüketim harcamaları, Türkiye’nin elektronik ticaret konusunda yatırım yapılacak ülkeler arasında olmasını sağlıyor. Bu yatırımların sürdürülebilir olmasının ve artan oranda devam etmesinin en önemli ön koşulunun, öngörülebilir ve açık bir regülasyon ortamı oluşturmaktan geçtiği de bir gerçek. e-ticaretin gelişimi için özellikle sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç var.'

- 'e-ticarette ödemelerin yüzde 96'sı bankacılık sistemi üzerinden'

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, e-ticareti yoğun olarak desteklediklerini belirterek, e-ticarette toplam ödemelerin yüzde 96'sının bankacılık sistemi üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde e-ticaretin yaygınlaşmasını ve gelişmesini istedikleri alanların başında geldiğini kaydetti.

Canko, e-ticaretin artık mobil hale geldiğine dikkati çekerek, 'İster e-ticaret ister mobil ticaret olsun dijital ödemeler önemli ve bizim nakitsiz ödemeler vizyonumuza uyum sağlıyor' diye konuştu.

- 'Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gerisindeyiz'

Rapor hakkında bilgi veren TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş da rapora göre Türkiye'de e-ticaret sektörünün 2015 yılında yüzde 31 artış göstererek, 24,7 milyar lira büyüklüğe ulaştığını bildirerek şunları kaydetti:

'Sadece online perakende yapanların hacmi yüzde 32 büyüyerek 8,5 milyar liraya çıktı, çok kanallı perakendecilerde yüzde 33'lük büyüme ile 4,8 milyar lira oldu. Tatil ve seyahat, tüm sektörün büyümesiyle paralel olarak yüzde 31 büyüme ile 8,9 milyar liraya ulaştı. Online bahiste ise yüzde 22 büyüme ile 2,5 milyar liraya ulaşıldı.2013 yılından 2014 yılına kadar olan büyüme oranımız yüzde 35 idi. Büyüme oldukça yüksek olmakla birlikte hafif yavaşlama gözlemliyoruz, 2014 yılından 2015 yılına büyüme yüzde 31'e düştü. Doların ciddi değer kazanmasından dolayı 2014-2015 büyümesi yüzde 5 görülüyor. Bütün bu rakamlarda KDV hariç.'

Ertaş, aylık 15 binden fazla ziyaret alan site sayılarına baktıklarında tatil ve seyahat kategorisinde ciddi bir konsolidasyon gördüklerini, geçen yılki araştırmaya 326 sitenin dahil edilebildiğini, bu yılki araştırmada bu sayının 129 siteye düştüğünü söyledi.

Online perakendenin toplam perakendeye olan payına bakıldığında bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 7,1, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5,1, Türkiye'de ise yüzde 2 olduğuna dikkati çeken Ertaş, Türkiye'deki potansiyelin büyümeye açık olduğunu kaydetti.

Ertaş, internet kullanan 100 kişiye 'Geçen yıl online alışveriş hiç yaptınız mı?' diye sorduklarını, 39 kişinin online alışveriş yaptığını söylediğini ifade ederek, bunun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gerisinde olduğunu anlattı.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun ise e-ticaretin ciddi donanım gerektirdiğini belirtti.

Orhun, bu sektörün moral de istediğini aktararak, 'Geçen sene seçimler senesiydi. Konjonktürde de bunu negatife götürecek gelişmeler vardı. Belki yüzde 100'lük büyüme ile karşılaşabiliriz. Bunu bekliyoruz' dedi.

Orhun, sektörde 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağlandığını anlattı.

Deloitte Türkiye Ortağı Tolga Yaveroğlu da raporun kapsamı ve metodolojisi hakkında bilgi verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile