Fransa ve İtalya'nın yapacağı 30'ar dakikalık final sunumlarının ardından UEFA Yönetim Kurulu yapacağı toplantıda ev sahibi ülkeyi belirleyecek. Toplantıda ilk sunumu Türkiye yaptı. Defne Samyeli'nin yaptığı sunumda, 3. kere aday olan Türkiye'nin bu organizasyonu daha önce yapmamış olmasının, diğer adayların daha önce ev sahipliği yapmış olmasının, Türkiye'nin turizm potansiyelini son 6-7 senedir yüzde yüz arttırdığının ve ulaşım konusunda yapılan yatırımlar vurgulandı.
Sunumda Cenevre'de bulunan ve Türkiye'ye destek için salonda yerini alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir de konuşma yaptı. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'in yaptığı konuşmanın ardından tanıtım filmi izlettirildi.
Türkiye'yi İtalya ve Fransa'nın sunumları takip edecek. Sunumların ardından, saat 12.00'de UEFA Yönetim Kurulu üyeleri bir müzakere sürecine girecek ve oylama yapılacak. Kazanan ülke ise UEFA Başkanı Michel Platini tarafından saat 14.00'te açıklanacak.
PLATİNİ, ERZİK VE ABETE OYLAMADA YER ALMAYACAK
UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına katılamayacaklar.
Bu organizasyon için yapılacak sunumda, müzakerelerde ve oy verme aşamasında yer alacak 13 üye ise şunlar: Geoffrey Thompson (İngiltere)-Toplantıya başkanlık edecek Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen (Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya).
OYLAMA PROSEDÜRÜ
Oylama sürecinde, üç aday olduğu için, UEFA Yönetim Kurulu'nun oylamada bulunma hakkı olan üyelerinin, adayları seçime göre yükselen bir sıralamayla belirtme zorunlulukları bulunuyor. Bu bağlamda, oy hakkı olan üyeler en çok tercih ettikleri adaydan en az tercih ettikleri adaya doğru bir sıralama yapacaklar ve en az tercih edilen aday bir puan alırken, ikinci sıradaki ülke iki ve ilk sıradaki ülke, kurallara göre, toplam aday sayısı artı iki puan, yani 5 puan alarak oylamaya dahil olacak.
İlk tur oylama sonucunda son sırada kalan ülke oylama dışı kalacak ve kalan iki ülke arasında bir oylama daha yapılarak EURO 2016'ya ev sahipliği yapacak ülke belirlenecek. İlk turda iki ve üçüncü sırayı alan ülkelerin puanlarının eşit olması halinde ise bu ülkeler arasında bir oylama daha yapılacak. Final turuna kalan ülke bu şekilde belirlenecek.
Bu değerlendirme ve oylama sürecinin ardından, kazanan ülkeyi TSİ 14.00'te UEFA Başkanı Platini açıklayacak. Açıklamanın ardından kazanan ülke ve UEFA yetkilileri ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.
TÜRKİYE 3. KEZ ADAY OLDU
Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, Cenevre'de yarın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahibi olacak ülkenin belirleneceği toplantıda, mutlu sona ulaşmak istiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, daha önceki iki adaylığında başarılı olamadı. EURO 2008'e Yunanistan ile birlikte aday olan Türkiye, EURO 2012 ve EURO 2016'ya tek başına adaylık başvurusu yaptı.
EURO 2008'DE FİNAL OYLAMASINDA KAYBETTİ
Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için Yunanistan ile ortak başvuru yaptı. Türkiye-Yunanistan adaylığının yanı sıra Avusturya-İsviçre, Bosna Hersek-Hırvatistan, Danimarka-Finlandiya-Norveç-İsveç ve İskoçya-İrlanda ortak başvuru yaparken, Macaristan ve Rusya ise tek başlarına aday oldu. Yedi adayın yaptığı tanıtımlardan sonra Rusya, Macaristan ve Bosna Hersek-Hırvatistan ortaklığı ön elemeyi geçemedi ve ilk tur oylamaya dahil edilmediler. İlk tur oylama sonunda Kuzey ülkeleri ittifakı (Danimarka-Finlandiya- İsveç-Norveç) ile İskoçya-İrlanda Cumhuriyeti ortaklığı elendi ve Türkiye-Yunanistan ortaklığı ile Avusturya-İsviçre ortaklığı finale kaldı. Finalde EURO 2008 organizasyonu Avusturya-İsviçre ortaklığına verildi.
EURO 2012'YE İLK KEZ TEK BAŞINA ADAY OLDU
Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için tek başına aday oldu. EURO 2012'ye Yunanistan, İtalya, Polonya-Ukrayna ve Macaristan-Hırvatistan ortaklıkları da adaylık başvurusu yaptı. Ön eleme oylamasında Türkiye ve Yunanistan elenirken, final oylamasında Polonya-Ukrayna ortaklığı EURO 2012 organizasyonunu kazandı.
EURO 2016'DA 2 RAKİPLE YARIŞIYOR
Türkiye, EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık çalışmalarına 2008 yılı Aralık ayında başladı. 24 takımın yer alacağı ilk Avrupa Şampiyonası olacak EURO 2016'ya ev sahipliği yapmak üzere beş ülkeyi temsil eden dört başvuru yapıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Şubat 2009'da resmi başvuruda bulunduğu turnuvayı düzenlemek için Türkiye, İtalya ve Fransa tek başına aday olurken Norveç ile İsveç ortak adaylık başvurusunda bulundu. Aralık ayının başında İsveç ve Norveç hükümetlerinin organizasyona finansal destek sağlamayacaklarını ülke futbol federasyonlarına bildirmesinin ardından İsveç-Norveç ortaklığı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Türkiye, yarın Cenevre'de yapılacak UEFA Yönetim Kurulu toplantısında Fransa ve İtalya ile yarışacak.
FRANSA VE İTALYA, DAHA ÖNCE 2'ŞER KEZ DÜZENLEDİ
Bugüne dek 13 kez yapılan turnuvayı, ev sahipliği için aday olan ülkelerden Fransa ve İtalya, daha önce 2'şer kez düzenledi. Türkiye, UEFA Yönetim Kurulu'nun yapacağı oylama sonucunda kazanırsa, ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak.
İlki 1960 yılında yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası'nı şimdiye kadar 3 ülke 2 defa düzenledi. Fransa (1960 ve 1984), İtalya (1968 ve 1980) ve Belçika (1972 ve 2000) 2'şer kez Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Bu ülkelerden Belçika, 2000'deki şampiyonayı Hollanda ile birlikte ortaklaşa düzenledi.
2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ise Polonya-Ukrayna ortaklaşa düzenleyecek. Şampiyona tarihinde daha önce 2000'de Hollanda-Belçika ve 2008'de ise Avusturya-İsviçre ortaklaşa düzenlemişti.
Avrupa şampiyonaları'na ev sahipliği yapan ülkeler şunlar:
Yıl Ev sahibi ülke
1960 Fransa
1964 İspanya
1968 İtalya
1972 Belçika
1976 Yugoslavya
1980 İtalya
1984 Fransa
1988 Batı Almanya
1992 İsveç
1996 İngiltere
2000 Hollanda-Belçika
2004 Portekiz
2008 Avusturya-İsviçre