Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan Açıklama

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul Ticaret Odası'na üye fırıncılara verilen eğitimin yeterli olmadığını öne sürerek, ''70 dakikada böyle bir eğitimin verilmesi, kesinlikle doğru bir uygulama değil'' dedi.

Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereğince İTO'ya üye fırıncılara yönelik eğitim programı düzenlendiğini, programda hijyen, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel iş yeri ve ekipman hijyeni temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen, fırınlarda iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, Ekmek Tebliği mevzuatı ve el yıkama, maske ve bone kullanımı konularının yer aldığını söyledi.

9 konunun 70 dakikalık eğitim programında anlatılmasının mümkün olmadığını öne süren Balcı, ekmeğin halkın temel gıda maddesi olduğuna işaret ederek, ''Bu şekilde verilen eğitimi kabul etmek mümkün değil. Böyle bir eğitim verildiyse bunun kesinlikle iptal edilmesi gerekiyor. Konu bize de intikal etti. Gerekli incelemeleri yapacağız'' diye konuştu.

Eğitimin geçerliliğinin iptali için ilgili makamlara müracaat edeceklerini vurgulayan Balcı, hijyene gereken önemin verilmediğini ileri sürdü.

''Burada amaç çalışanlarımızı gerçek manada eğitmektir'' diyen Balcı, ''Amacımız, halkın temel gıda maddesi olan ekmek konusunda çok daha iyi hijyen ortamlarını yaratmaktır. Bunun için de elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz'' ifadelerini kullandı.

-''Sadece hijyen konusunu 4 saatte işledik''-

Fırıncılar Federasyonu'nun düzenlediği eğitim programında sadece hijyen konusunun 4 saat anlatıldığına dikkati çeken Balcı, diğer konuların da aynı hassasiyette ele alınması gerektiğini kaydetti.

Eğitim programındaki konuların anlatımının en az 9 saat süreceğini öne süren Balcı, ''Bir de bunun imtihan ayağı var. Böyle olunca bu eğitimin 70 dakika yerine en az 3 gün sürmesi gerekiyor. 70 dakikada böyle bir eğitimin verilmesi, kesinlikle doğru bir uygulama değil. Bu olumsuzluğu kimsenin yaşatmaya hakkı yoktur'' şeklinde konuştu.

Balcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Biz sadece hijyen konusunu 4 saatte işledik. Hiçbir zaman eğitimi kısaltmadık. Bunun aksine eğitim süresini uzatmak adına elimizden geleni yaptık. Hatta üniversitelerden hocalar getirerek konunun daha iyi anlaşılmasını sağladık. Yani eğitim verilecekse böyle verilmeli. Aksi takdirde eğitimin bir anlamı kalmaz.

Bundan sonraki eğitim çalışmalarımız da bu şekilde olacak. Bakanlığımızın verdiği 9 konu başlığını en hassas şekilde anlatacağız. İTO tarafından bu şekilde verilen eğitimin ardından hijyen eğitim belgesinin verilmesi kesinlikle söz konusu olmamalı.''

Balcı, 25 Ocak'tan itibaren 11 bin 183 kişiye eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Enes Duran / Mehmet Özcan

Yayıncı: Kemal Kaymak
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile