Türkiye Gençlik STK'lari Platformu (TGSP), ikincisi düzenlenecek Türkiye Gençlik Zirvesi için tanitim toplantisi yapti.
TGSP Baskani Ömer Faruk Terzi ile TGSP Koordinatörü Ahmet Özdinç'in de katildigi, Sisli'de bir oteldeki toplantida, 12 Temmuz'da yapilacak zirveye iliskin bilgiler verildi.
Terzi, gençler ile bu konuda çalisma yapan kisi, kurum ve STK'lari bir araya getirmeyi amaçladiklarini söyledi.
"Türkiye Gençlik Profili Saha Arastirmasi"nin 9 baslikta toplanan verilerini basin mensuplari ile paylasan Özdinç, gençlerin nabzini ölçmek, hislerine tercüman olmak, aliskanliklarini ortaya çikarmak ve kültürel bakis açilarinin tespit etmek için periyodik olarak bu tür çalismalara imza attiklarini belirtti.
Çalismalarda önemli verilere ulastiklarini aktaran Özdinç, 34 il ile 463 ilçede yapilan çalismaya 15-30 yas arasinda 8 bin 196 gencin katildigini kaydetti.
Özdinç, böylece gençlerin mutluluk düzeyini ölçmeye çalistiklarini ifade ederek, "Mutluyum' ve 'Çok mutluyum' gibi olumlu degerlerin toplami yüzde 40 iken, 'mutlu degilim' ve 'hiç mutlu degilim' denilen olumsuz degerler de yüzde 27 oraninda çikti. 'Niçin mutlusun?' sorusuna gençler, aile hayati ve sagligi ön plana çikarirken, mutsuzluk nedenleri arasinda 'ekonomik durum', 'gelecek kaygisi' ve 'pandemi' basligi öne çikti." dedi.
Gençlerin problemleri ile ülke problemleri arasinda kismi farkliliklar olduguna dikkati çeken Özdinç, "Gençlerin problemlerinde 'gelecek kaygisi' yine ön planda. 'Egitim' yine bütün saha çalismalarinin zaten degismez verisi ve 'geçim sikintisi' öne çikarken, Türkiye'nin problemlerinde 'ekonomi', 'egitim', 'issizlik' öne çikiyor. Burada eski klasik anketlere göre bir fark var, o da terörün artik ön planda yer almayisi. Bunu tespit etmis bulunduk." ifadelerini kullandi.
Özdinç, "huzur ve güven", "vatan sevgisi" ve "aile" kavraminin gençlerin en önemli degerleri arasinda yer aldigini, en düsük degerin ise "çocuk sahibi olmak" basliginda karsilarina çiktigi anlatti.
Paranin mutluluk sebebi olarak görüldügünü de kaydeden Özdinç, söyle devam etti:
"Kendinizi özgürce ifade edebiliyor musunuz?' sorusunu eklemistik çalismaya. Aile içinde en özgür sekilde ifade ettiklerini ama sosyal medyada 'daha az özgür' sekilde ifade ettiklerini belirttiler. Madde kullanimi verilerimiz var elimizde. En sik kullanilan madde sigara ve bu maalesef yüzde 40'lari bulmus durumda gençler arasinda. Erkeklerde kadinlara nazaran daha yüksek oldugunu da belirtmem gerekiyor. Gündelik hayat ve bos zaman etkinliklerini ölçtük. Burada en yogun sekilde takip edilen kültür-sanat etkinliginin 'sinema' oldugu tespit edildi. Ilgilendikleri alanlarda da 'sinema' ve 'müzik' ön plana çikmaktadir."
TGSP Koordinatörü Özdinç, saha çalismasina göre gençlerin bilgi kaynaginda interneti kitaptan 3 kat daha fazla kullandigini söyledi.
Her 10 gençten üçünün kendi isinde çalismak istedigini belirten Özdinç, "Ikinci sirada da kamuda çalismak bir tercih olarak karsimiza çikiyor. Yas ortalamasi daha düsük gruplarda daha çok sanat-kültür ve akademik alanda çalisma istenirken, yas ortalamasi daha yüksek gruplarda 'çalismak istemiyorum' ya da "kendi isimde çalismak istiyorum' cevaplariyla karsilastik." degerlendirmesini yapti.
Özdinç, kendi isinde çalismak isteyenlerin daha çok erkekler, akademik hayat ve sosyal sorumluluk alanlarinda çalismak isteyenlerin de kadinlardan olustuguna degindi.
Gençlerin yüzde 58'i sosyal hayata yeterince katilamadigini aktaran Özdinç, "Yalniz dikkat çeken, bizim de üzerinde özellikle durdugumuz bir veri var ki paylasmayi önemsiyorum, o da her 10 gençten 3'ü kendisini bir topluma yahut bir gruba ait hissetmemektedir. Yani 10 gençten 3'ü kendisini yalniz hissetmektedir." dedi.
Özdinç, arastirmada, gençlerin komsu olmak istemedigi gruplarin basinda uyusturucu kullananlarin geldigini, gençlerin sirasiyla LGBTI'li bireyler ve Suriyeli mültecilerle komsu olmak istemediklerini belirtigini kaydetti.
- "Her 10 gençten 4'ü yurt disina çikmak istiyor"
Gençlerin yüzde 38'inin yurt disina çikmak istedigine dikkati çeken Özdinç, söyle devam etti:
"Her 10 gençten 4'ü yurt disina çikmak istiyor. Gitmek istedikleri ülkeler de ABD ve Almanya olarak ön plana çikmaktadir. Yurt disinda yasamak istemelerinin nedenlerinin basinda ise hayat standartlarinin disarida iyi olmasi, istememe nedenleri de aile ve akrabalarinin bu ülkede yasiyor olmalaridir. Kültürel dini ve degerleri arastirmaya çalistik. Gençlerin yüzde 53'ü hiçbir yere yakin hissetmedigini söylerken, yüzde 25'i sag siyasi görüse, yüzde 21'i ise sol siyasi görüse kendini yakin hissetmektedir ama yüzde 53 de artik bu iki kutuplu siyasi ayrimdan kendisini beri tutmaktadir. Siyasi durus hususunda ise 'Atatürkçülük' yer alirken, ikincisi 'hiçbir kavram beni ifade etmemektedir', üçüncü sirada ise 'milliyetçilik ön plana çikmaktadir'. Dindarlik oranlarini da sorduk. 'Dindarim' ya da 'çok dindarim' diyenlerin oranlari yüzde 50 civarinda, 'ne dindarim ne de degilim' diyenlerin yüzde 35 civarinda, dindar olmadiklarini ifade edenler ise yüzde 15 civarinda çikmaktadir."
- Gençlerin rol modelleri
Arastirmada, gençlerin rol model aldigi kisilerden de bahseden Özdinç, "Gençlerin rol modeli olarak ön plana çikan üç ismi paylasiyorum. Birincisi Recep Tayyip Erdogan, ikincisi Elon Musk, üçüncüsü de Ekrem Imamoglu olarak karsimiza çikiyor. Kadin rol model olarak da Müge Anli ve Meral Aksener olarak karsimizda." ifadelerini kullandi.
Türk Egitim Vakfi, TÜRGEV ve AHBAP'in gençlere hizmet eden sivil toplum kuruluslari basliginda ilk siralarda bulundugunu dile getiren Özdinç, her 10 gençten 3'ünün hiçbir kuruma güvenmedigini, güvenilen kurumlar arasinda birinci sirada Cumhurbaskanligi, ikinci sirada Ordu (TSK), üçüncü sirada ise polisin geldiginin altini çizdi.
Özdinç, bir soru üzerine, 2018 ile kiyaslandiginda Kovid-19 etkisiyle gençlerin gelecek kaygisinin kismi sekilde arttiginin gözlendigini belirtti.
Zirvenin, 12 Temmuz'da Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katilimiyla yapilmasi planlaniyor.
"Hür Irade" isimli sürpriz bir gösterinin sahnelenecegi etkinlikte, Türkiye Gençlik Zirvesi 2021 ödülleri sahiplerini bulacak.
Türkiye Gençlik STK'lari Platformu, 'Türkiye Gençlik Zirvesi' Için Tanitim Toplantisi Düzenledi
Toplantida, 'Türkiye Gençlik Profili Saha Arastirmasi'nin 9 baslikta toplanan verileri de basin mensuplari ile paylasildi TGSP Koordinatörü Ahmet Özdinç: 'Mutluyum' ve 'Çok mutluyum' gibi olumlu degerlerin toplami yüzde 40 iken, 'mutlu degilim' ve 'hiç mutlu degilim' denilen olumsuz degerler de yüzde 27 oraninda çikti' 'Her 10 gençten 3'ü kendisini bir topluma yahut bir gruba ait hissetmemektedir. Yani 10 gençten 3'ü kendisini yalniz hissetmektedir' 'Gençlerin rol modeli olarak ön plana çikan üç ismi paylasiyorum. Birincisi Recep Tayyip Erdogan, ikincisi Elon Musk, üçüncüsü de Ekrem Imamoglu olarak karsimiza çikiyor'