Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi Nisan'da 54,4'E Yükseldi

Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi Nisan’da 54,4’e yükseldi. Endeks, imalatçilarin yurt disi talep kosullarinda belirgin bir iyilesmeye isaret etti ve iyilesmenin hizi mart ayina göre hafif artis gösterdi. Böylece ihracat iklimi son 15 aylik dönem boyunca güçlendi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi’nin Nisan 2022 dönemi sonuçlari açiklandi. Endekste esik deger olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50’nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.

Mart’ta 53,9 olan Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, Nisan’da 54,4’e yükseldi. Son veriler, imalatçilarin yurt disi talep kosullarinda belirgin bir iyilesmeye isaret etti ve iyilesmenin hizi mart ayina göre hafif artis gösterdi. Böylece ihracat iklimi son 15 aylik dönem boyunca güçlendi.

Euro Bölgesindeki büyüme, zorluklari telafi etti

Rapora göre Nisan ayinda Türk ihracatçilarinin en büyük sekiz ihracat pazarinda ekonomik aktivite büyüme kaydetti.

Euro Bölgesi’nde gevsetilen salgin tedbirlerinin ekonomik aktiviteye sagladigi destek, tedarik zinciri aksamalarinin ve keskin fiyat artislarinin yol açtigi zorluklari telafi etti. Italya, Ispanya, Fransa ve Hollanda’da üretim büyümesi ikinci çeyregin basinda ivme kazandi. Buna karsilik, Almanya’da üretim artis hizi yeniden 2022’de görülen en düsük seviyeye geriledi. Türk imalatçilarinin diger iki ana ihracat pazari olan ABD ve Birlesik Krallik’ta ise büyüme hiz kaybetmesine ragmen yüksek temposunu korudu.

Rusya’da üretim daraldi ancak marta kiyasla hiz kesti

Birlesik Arap Emirlikleri’nde petrol disi ekonomik aktivite nisan ayinda güçlü bir sekilde artmaya devam etti ve büyüme yil basindan bu yana en yüksek hiza ulasti. Nisan ayinda üretimin daralma kaydettigi en büyük ihracat pazari, Türk imalat sanayi ihracatinin yaklasik yüzde 2’sini olusturan Rusya oldu. Ukrayna’da yasanan savas ve uygulanan yaptirimlar sonucu Rusya’nin ekonomik aktivitesi üst üste ikinci ay gerileme kaydetti.

Ancak düsüs mart ayina kiyasla hiz kesti. Nisan ayinda bir diger endise konusu, Covid-19 salginina karsi uygulanan siki önlemlerin ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledigi Çin oldu. Üretimdeki gerileme Subat 2020 sonrasi en belirgin düzeyde gerçeklesti ve anket kapsamindaki ülkeler içerisinde en yüksek oranda kaydedildi.

Buna karsilik, ekonomik aktivitedeki en güçlü genisleme ise bes yili askin veri serisinin en yüksek büyüme hizina ulasan Katar’da kaydedildi. Orta Dogu’nun diger bölgelerine bakildiginda, üretimin Misir ve Lübnan’da üretimin geriledigi, Suudi Arabistan’da ise artmaya devam ettigi görüldü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile