Türkiye İle Irak Arasındaki Yolcu Seferleri Başladı

Türkiye İle Irak Arasındaki Yolcu Seferleri Başladı

Türkiye ile Irak arasındaki yolcu seferleri başlatılırken Musul'dan dün öğlen saatlerinde kalkan tren bu sabah 08.30'da Gaziantep Garı'na ulaştı. Tren protokol üyelerinin de katıldığı bir törenle karşılandı.

Iraklı yolcularla birlikte Gaziantep'te büyük coşkuyla karşılanan tren için düzenlenen törene Vali Süleyman Kamçı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karama, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 17 saatlik yolculuğun ardından Gaziantep'e ulaşan Irak Demir Yollarına ait trenden ilk olarak inen Irak Demiryolları Musul Bölge Müdürü Akram Ahmad Muhammed'e çiçek takdim edildi. Iraklı yolcular kendilerine gösterilen ilgiden dolayı memnun kalırken düzenlenen törene de katıldı.

Vali Süleyman Kamçı burada yaptığı konuşmasında seferlerin yeniden başlatılmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, "Aynı coğrafyada yer alan ortak tarih ve kültüre sahip olan Irak ile aramızdaki ticari ve sosyal ilişkileri yeniden geliştirecek olan bu seferlerin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Gaziantep Musul arasında karşılıklı olarak haftada 1 kez düzenlenecek seferlerin içinden umut barış ve istikrar çıkacaktır. Dış ticaretin yoğun olarak gerçekleştirdiğimiz Irak'a tren seferleri halkımızda mutlu etmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederken bu seferlerin artırılması temennisin de bulunuyorum. Bu hizmetin Türkiye ve Irak'a hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Asım Güzelbey, Gaziantep'in son zamanlarda çok büyük gelişmeler sahne olduğunu belirterek, "Bunlardan birini bugün burada yaşıyoruz. Uluslar arası ikinci ülkeye yolcu tren seferlerini başlatmış bulunuyoruz. Sınırlardaki beklemeler kaldırılırsa bu seferlerin daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Pasaport ve gümrük işlemlerinin tren hareket halinde yapılmasını çeşitli yerlerde görüyoruz ve bu uygulamanın zaman açısında daha uygun olacağını düşünüyoruz. Bu tren seferlerinin başlatılmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tren seferleri ile sadece Gaziantep Musul arasında değil Türkiye ve Irak arasında önemli yakınlaşmanın olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Irak seferlerinin uzun zamandır kaldırıldığını ve yeniden hayata geçirilmesinden dolayı büyük bir mutluluk içinde olduklarını anlatarak, "Bu bölgede de çalışmalarımız devam ediyor ve yıllar sonra Gaziantep'i Irak'a ve Suriye'ye bağlayan demir yollarını yeniledik. Şu ana kadar 70 milyon dolar harcayarak Irak ve Suriye bağlantılarını yeniledik. Bu yenilemelere devam edeceğiz. Ayrıca GAP kapsamında bu bölgeye 600 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdik. Bu gelişmelerin ardından yaptığımız görüşmelerle bu seferleri yeniden başlatmış bulunuyoruz. Bu bölgede ulaşımın kolaylaştırılması ve için bu şarttı" dedi.

Türkiye Suriye arasında hızlı tren seferlerin müjdesini de veren Karaman, "Bildiğiniz gibi dost ve kardeş ülke ile seferleri başlattık yolcu trenleri çalışıyor. Şimdi bir projenin müjdesini vermek istiyorum. Gaziantep ve Halep'i 1 saate indirmek için hızlı tren çalışmasını başlattık. Bölge ülkeleri arasında demir yolu sanayisinde en gelişmiş ülke olarak Irak ve Suriye ile çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.

Suriye ile birlikte ortak bir demir yolu sanayisi kuracaklarını da ifade eden Karaman, "Irak ile de aynı konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu çerçevede ırak ile olan ilişkilerimizde oranın bütün vagonlarının yenilenmesi için protokol yapıyoruz. Bütün çabamız Iraklı dostlarımızın da bu teknolojisi ile tanışması ve rahat yolculuk etmesidir" şeklinde konuştu.

Irak Demir Yolları Musul Bölge Müdürü Akram Ahmad Muhammed ise beklentilerinin üstünde bir karşılama ile karşılandıklarını ifade ederek, "İlişkilerimiz çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bizi bir birimize bağlayan ortak değerlerimiz var. Bu tren seferin başlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin artmasını temenni ediyoruz. Tabi iki ülke vatandaşlarının birbirini ziyareti konusun da önemli katkı sağlayacak ve ticari anlamda da önemli adımlar atılacağına inanıyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Irak Demiryolları yetkilisi Akram Ahmad Muhammed hazırladıkları hediyeleri birbirlerine ve protokol üyelerine takdim etti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile