Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat PMI (Satin Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ocak 2022 dönemi sonuçlari açiklandi. Esik deger olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, manset PMI Ocak’ta 50,5 olarak ölçülerek Aralik ayindaki 52,1 olan seviyenin altinda ve son 8 ayin en düsük seviyesinde gerçeklesti. Manset PMI, istihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinden gelen katkilar sayesinde ocak ayinda esik deger 50’nin üzerinde kaydedildi.
Türk imalatçilari geçen aylarda oldugu gibi yine genel olarak Türk lirasindaki deger kaybindan kaynaklanan güçlü enflasyonist baskilara vurgu yapti. Enflasyon oraninin aralikta kaydedilen rekor seviyeye göre azalmasina ragmen, girdi maliyetleri keskin bir sekilde artmaya devam etti. Benzer sekilde satis fiyatlari enflasyonu da bir önceki aya göre ilimli seyretmekle birlikte tarihsel ortalamasinin çok üzerinde gerçeklesti. Devam eden fiyat baskilari, firmalarin yeni siparis almakta güçlük çekmesine neden oldu. Böylece ocak ayinda toplam yeni siparisler üst üste dördüncü ay yavaslama kaydetti.
Yeni ihracat siparisleri de yedi aylik büyüme sürecinin ardindan hiz kesti. Yeni siparislerdeki azalma, firmalarin üretim ve satin alma faaliyetlerinde yavaslamaya yol açti. Her iki gösterge son iki ayda ivme kaybi sergiledi. Kapasite baskilarinin hafiflemesiyle birlikte birikmis isler de azalmaya devam etti. Is yüklerinin hafiflemesine ragmen, imalatçilar istihdam düzeylerini artirmayi sürdürdü. Bazi firmalar yeni ise alimlarin yatirim planlari kapsaminda gerçeklestigini belirtti.
Böylece istihdam artis egilimi 20 aya ulasti. Diger yandan ocaktaki artis söz konusu dönemin en düsük oraninda gerçeklesti. Ham madde temini ve lojistik sikintilarinin yani sira fiyat artislarindan kaynaklanan zorluklar, tedarikçilerin teslimat sürelerinin artmaya devam etmesine yol açti. Ancak son anket verileri, aksamalarin aralik ayina kiyasla çok daha hafif olduguna isaret etti. Firmalarin hem girdi hem de nihai ürün stoklari da yilin ilk ayinda azalma kaydetti.
Sektörlerin tamamina yakininda üretim yavasladi
Türkiye Sektörel PMI Ocak ayi verileri, imalat sanayi altindaki birçok sektörde zorlu faaliyet kosullarinin sürdügüne isaret etti. Takip edilen 10 sektörün dokuzunda üretim ocakta yavasladi. Bu sayi bir önceki ay yedi olarak gerçeklesmisti. Üretimde en belirgin düsüsün yasandigi metalik olmayan mineral ürünler sektöründe Mayis 2020’den bu yana en sert daralma gözlendi. Ocakta üretimi artan tek sektör olan kimyasal, plastik ve kauçuk ürünlerinde güçlü ve önceki aya göre ivmelenen bir üretim büyümesi yasandi.
Yeni siparislerde de genel olarak üretim ile benzer bir tablo ortaya çikti. Büyüme bölgesindeki kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü disinda yeni siparisleri artan tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Firmalarin ihracat pazarlarinda daha basarili olmasina ragmen, sadece dört sektör yurt disindan alinan yeni siparislerde genisleme kaydetti.
Fiyat baskilarinin ihracat pazarlarindaki müsterileri olumsuz etkilemesine bagli olarak, yurt disindan alinan yeni siparislerin arttigi sektör sayisi yediden dörde düstü. Hem girdi maliyetlerinde hem de nihai ürün fiyatlarinda artis oranlarinin genel olarak azalmasina ragmen enflasyonist baskilar yilin basinda yüksek kalmaya devam etti. Girdi maliyetlerinde en keskin artislar kara ve deniz tasitlari sektöründe gerçeklesirken, nihai ürün fiyatlarindaki en hizli artis ise metalik olmayan mineral ürünler sektöründe kaydedildi. Maliyet yüklerindeki en düsük oranli artis kimyasal, plastik ve kauçuk sektöründe ölçülürken en düsük nihai ürün fiyatlari enflasyonu ise tekstil sektöründe gerçeklesti.
Ocak ayinda enflasyonist baskilarin hafifledigine iliskin sinyallerin yani sira tedarik zincirlerindeki aksamalarin yogunlugu da bir miktar azaldi. Takip edilen 10 sektörden dokuzunda tedarik zinciri sikintilari önceki aya göre hafifledi. Bunun istisnasi, teslimat sürelerinin aralik ayi ile ayni oranda arttigi kara ve deniz tasitlari oldu. En uzun tedarik gecikmeleri ise elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe yasandi. Firmalarin yaygin olarak karsilastigi zorluklara ragmen, sektörlerin çogunlugunda istihdam düzeyinin iyilesmeye devam ettigi gözlendi. Ocak ayinda 10 sektörün yedisinde istihdam artisi kaydedilirken en güçlü artis makine ve metal ürünleri sektöründe ölçüldü. Istihdamda azalma görülen üç sektör ise tekstil ürünleri, giyim ve deri ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler oldu.
Türkiye Imalat PMI, 8 Ayin En Düsük Seviyesinde
Türkiye Imalat PMI, Ocak’ta 50,5 olarak ölçülerek aralik ayindaki 52,1 olan seviyenin altinda ve son 8 ayin en düsük seviyesinde gerçeklesti.