Türkiye-İsrail Anlaşması Dışişleri Komisyonunda

TBMM Dışişleri Komisyonu, 'Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başladı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, 'Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başladı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan başkanlığında toplandı.

Özhan'ın, basın mensuplarının görüntü almasının ardından toplantıyı basına kapalı yapacağını belirtmesi üzerine bazı muhalefet milletvekilleri gazetecilerin toplantıyı takip etmelerinden yana olduklarını söyledi.

Görüşülmesine başlanacak tasarının 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminden dolayı Meclise geç sevkedildiğini belirten Özhan, tasarının sadece Türkiye'yi değil, bölgeyi de ilgilendirdiğini vurguladı.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, basın mensuplarının toplantıyı izlemesi gerektiğini, tasarıya konu olan Mavi Marmara olayının Türkiye iç politikasında yerel ve genel seçim malzemesi yapıldığını, bu nedenle konuya ilişkin tartışmaların da basının önünde yaşanması gerektiğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, basının toplantıyı takip etmesinin Meclis İçtüzüğüne aykırı olmadığını söyleyerek, 'Bu anlaşma bizim burada konuştuğumuz rutin anlaşmalardan değil. Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşları ilgilendiren bir konu. Basının bunu kayıt altına almasında İçtüzüğe göre aykırılık bulunmadığı için bunu basına açık yapalım.' sözlerine yer verdi.

Komisyon Başkanı Özhan, toplantı tutanaklarının basına açık olduğuna işaret ederek, Komisyonun geçmiş 32 toplantısında gazetecilerin olmaması yönünde oluşan teamülün uygulanmasından yana olduğunu söyledi.

Özhan'ın sözleri üzerine CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, basın mensuplarının toplantı salonundan çıkarılmasının teamülle izah edilecek bir konu olmadığını dile getirerek, 'Darbe gecesi başarıyla çalışan basın, şimdi de aynı işi yapabilir.' dedi.

CHP'li Yılmaz tekrar söz alarak, 'Şunu anlamakta zorlanıyorum, burada sakladığınız ne var ki? Zaten Meclis Genel Kurulunda konuşacağız, oyumuzu belli edeceğiz, eleştirilerimizi sıralayacağız. İsrail'de olanca genişliğinde tartışıldı, kamuoyu, parlamento, hükümet tartıştı. Biz daha 2 gün önce anlaşmanın metnini gördük, iki gün sonra 'Hemen bunu geçirin' diye toplantı yapıyoruz. Kamuoyunun hangi şartlarda görüştüğümüzü görmesini istiyoruz.' diye konuştu.

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy da basının toplantıyı takip etmesinden yana olduklarını ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız ise kurumları ayakta tutan mevzuatın Anayasa, İçtüzük ve teamüller olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

'Bazı uluslararası anlaşmaların önemli, diğerlerinin önemsiz olduğu gibi bir kategorik ayrım yoktur. Uluslararası anlaşmalardan herhangi biridir, toplumsal hassasiyet taşıdığı anlaşılabilir. Bu toplantının da basına kapalı olması kamuoyuna kapalı olduğu anlamına gelmez.'

Yıldız'ın değerlendirmeleri üzerine CHP'li Erdem, 'Anayasa'nın sürekli esnetildiği bir ortamda anayasacılık yapmak da yanlış olur. 14 yıldır Anayasa'nın tartışmaya açıldığını biliyoruz, bugün Anayasa'dan bahsedince kendimizle çelişiriz. Tutanaklar birkaç yazılı medyada bu işin görülmesini sağlar, görsel medya toplantının kamuoyuna ulaşmasında önemlilik arz etmektedir. Anayasa'nın her yerde uygulanması gerekir, sadece burada değil. Bu konuda esneme talep ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından Komisyon Başkanı Özhan'ın, teamüller uyarınca toplantının basına kapalı yapılacağını belirtmesi üzerine gazeteciler dışarıya çıkarıldı.

Toplantıya Dışişleri Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş de katılıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile