Türkiye Kalkinma Ve Yatirim Bankasi'ndan Isletmelere Hibe Ve Teknik Yardim Destegi

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus MeyerLandrut: 'Küçük, orta ve büyük isletmelere yapilan yatirimlar ve kayitli istihdam yaratilmasina yönelik toplam 80 milyon avroluk AB destegine sahip 3 farkli hibe planini duyurmaktan mutluluk duyuyorum' Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi Genel Müdürü Ibrahim Öztop: 'Türkiye'nin kalkinmasinda önemli bir rolü olan Bankamizin kullandiracagi bu hibe kaynagi, Türkiye'de yeni istihdam yaratilmasi ve issizligin azaltilmasinda rol oynayacaktir'.

Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi, Avrupa Birligi'nin (AB) Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardim Programi'ndan (FRIT II) Dünya Bankasi yönetiminde temin ettigi 80 milyon avroluk kaynagi, istihdamini artirma suretiyle ekonomiye katma deger saglayacak KOBI ve büyük isletmelere hibe ve teknik yardim olarak sunuyor.

Bankadan yapilan açiklamaya göre, "Kayitli Istihdam Yaratma Projesi" hibe bileseni, Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi ile Dünya Bankasi tarafindan çevrim içi açilis toplantisinda tanitildi.

Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi'nin geçen yil Hazine ve Maliye Bakanligi garantisi ile Dünya Bankasi'ndan temin ettigi, kayitli istihdamin artirilmasina yönelik 316 milyon avroluk kredinin ardindan projenin AB tarafindan fonlanan hibe bileseni de isletmelerle bulusuyor.

Türkiye'nin kalkinmasi için farkli kaynaklardan finansman imkanlarini isletmelere sunan Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi, AB'nin Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardim Programi'ndan Dünya Bankasi yönetiminde temin ettigi 80 milyon avroluk kaynagi, istihdamini artirma suretiyle ekonomiye katma deger saglayacak KOBI ve büyük isletmelere hibe ve teknik yardim olarak sunuyor.

Cumhurbaskanligi onayi ile yürütülen hibe programi kapsaminda, islerini büyütmek ve kayitli istihdami artirmak isteyen KOBI ve büyük isletmeler, basvuru yaptiklari projenin niteligine ve isletmelerinin büyüklügüne göre 15 bin avro ila 300 bin avro arasinda degisen hibe desteginden faydalanabilecek.

- Projelerin yüzde 70'ine kadar hibe destegi

Hibe programindan; Türkiye'de mülteci akinindan en çok etkilenen Istanbul, Gaziantep, Hatay, Sanliurfa, Adana, İçel, Bursa, Izmir, Kilis, Konya, Ankara, Kahramanmaras, Mardin, Kayseri, Kocaeli, Osmaniye, Diyarbakir, Malatya, Adiyaman, Batman, Sakarya, Manisa, Tekirdag ve Denizli illerinde faaliyet gösteren KOBI ve büyük ölçekli isletmeler yararlanabilecek. Isletmeler, proje maliyetlerinin yüzde 50'sinden 70'ine kadar hibe alabilecek. Dünya Bankasi Çevresel ve Sosyal Standartlari'na uyumlu olarak yürütülecek hibe programinda, Türk vatandaslarinin istihdaminin yani sira mülteci istihdami ve kadin istihdami da tesvik edilecek.

Çalisan sayisi 49 kisiye kadar olan küçük isletmeler 15 bin ila 45 bin avro, çalisan sayisi 50 ile 249 arasinda olan orta büyüklükteki isletmeler 25 bin ila 125 bin avro ve çalisan sayisi 250'den fazla olan isletmeler ise 40 bin ila 300 bin avro arasinda hibe desteginden yararlanabilecek.

Hibe programi kapsaminda mali destek almaya hak kazanan isletmelerin yeni istihdam sagladigi personelin en az yarisinin Türk vatandasi olmasi ve yaratilan istihdami 18 ay boyunca korumasi beklenecek. Program çerçevesinde, istihdam verileri aylik olarak takip edilecek ve SGK verileriyle de dogrulanacak.

Açiklamada görüsylerine yer verilen AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, sunlari kaydetti:

"Küçük, orta ve büyük isletmelere yapilan yatirimlar ve kayitli istihdam yaratilmasina yönelik toplam 80 milyon avroluk AB destegine sahip 3 farkli hibe planini duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Dünya Bankasi ile uzun süredir devam eden AB is birligini temel alarak ve Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi ile ortaklik kurarak, ekonomik büyümeyi tesvik ederek, becerileri pekistirerek, cinsiyet esitsizligini ele alarak ve insanlarin daha iyi yasam sürmelerine yardimci olarak degerli yardimlar saglayacagiz. Bu firsati, Dünya Bankasi ve Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi'ndan bu projenin tasariminda ve uygulanmasinda yer alan tüm meslektaslarimi tebrik etmek ve Türkiye'deki is dünyasi için bu firsatin baslamasi amaciyla kaynaklarin hizli bir sekilde harekete geçirilmesinden dolayi takdirlerimizi dile getirmek için kullaniyorum."

-"Bu hibe kaynagi, Türkiye'de yeni istihdam yaratilmasinda rol oynayacak"

Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi Genel Müdürü Ibrahim Öztop da bu ölçekte bir hibe destegini Türkiye'ye kazandirdiklari için son derece gururlu olduklarini aktararak, Türkiye'nin kalkinmasinda önemli bir rolü olan Türkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi'nin kullandiracagi bu hibe kaynaginin, Türkiye'de yeni istihdam yaratilmasi ve issizligin azaltilmasinda rol oynayacagini bildirdi.

Öztop, "Bu nedenle hibe kaynagini ülkemizin sürdürülebilir ekonomik kalkinmasina çok degerli bir katki olarak görüyoruz. Ayrica, hibenin bir kismi teknik yardim seklinde dagitilacak olup teknik ve kurumsal becerileri ve kapasiteyi gelistirme yoluyla isletmelere fayda saglama ve bunlari güçlendirme amaciyla egitimler de düzenlenecektir." ifadelerini kullandi.

Dünya Bankasi Türkiye Insani Kalkinma Programi Yöneticisi Heba Elgazzar ise "Süregelen pandemi ve artan ekonomik dalgalanma baglaminda projenin zamanlamasi uygundur. Proje ayrica, yaratilan istihdamin uzun vadede sürdürülebilir olmasini saglamaya yardimci olacak önemli bir beceri ve kapasite gelistirme bileseni de içeriyor. Son olarak proje, Türkiye'de istihdam yaratmak suretiyle kapsayiciligin artirilmasina yönelik olarak Dünya Bankasi ile AB arasindaki is birligi kapsaminda kalkinma odakli büyük finansman kaynaklarinin harekete geçirilmesine güzel bir örnek teskil etmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile