Koç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Trabzon Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu'nda sağlıkta gelişmiş ülkeler ile yapılan kıyaslamalara bakıldığında Türkiye'nin ciddi bir mesafe aldığını ifade ederek, "Çalışanlarımızın 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini ve tam manasıyla gönül eri gibi çalıştığını biliyoruz. Özlük haklarını da tam olarak veremediğimizin de farkındayız. Bu anlamda tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Evde sağlık hizmetlerinde yakalanan başarının ana nedeninin koruyucu sağlık hizmetlerindeki çalışmalardan kaynaklandığını vurgulayan Koç, şunları kaydetti:
"Bugün ölümlerin üçte biri kalp hastalıkları, diğer üçte biri ise kanserden kaynaklanıyor. Bugün kalp krizi geçiren bir vakayı Türkiye'de en uzun mesafeden 90 dakikada bir merkeze getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada kalp hastanemiz üniversitelerimizle birlikte tüm ihtiyacı karşılayacak durumda bulunuyor. Yine biz bir kanser vakasını Van'dan Ankara'ya, Trabzon'dan İstanbul'a gönderen bir ülke olmaktan çıkıp, kanserle ilgili bir bölge merkezi olan Trabzon Numune Hastanesi'nde tedavi etmenin mutluluğunu yaşıyoruz."
Türkiye'de evde sağlık hizmetlerinin yaklaşık 3 yıldır sürdürüldüğünü anımsatan Koç, şöyle devam etti:
"Belki bu süre Avrupa'da 30 yıldır var ama biz bu sürede Türkiye'nin neresinde yaşarsa yaşasın nerede olursa olsun sağlık hizmeti vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Diğer ülkelere baktığınızda bu durum ya bir eyalette ya da bir belediye tarafından sağlanıyor ve her yeri kapsamıyor. Bugün kentte, mezraada veya yaylada dahi olsa sağlık hizmeti veriyoruz. Türkiye'de 300 bin vatandaşımıza sağlık hizmeti için erişmişiz. Ayrıca 153 bin vatandaşımıza ise aktif sağlık hizmeti veriyoruz. Tanımadığımız bilmediğiniz bir eve gidiyorsunuz ve sağlık hizmeti veriyorsunuz."
Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise evde sağlık ve sosyal yardım çalışmalarında devletin çok ciddi bir hizmet verdiğine değinerek, "Anne karnından mezara kadar sağlık hizmetine yaşamın tüm alanlarında ihtiyacımız var. Verilen kaliteli hizmet ile vatandaşımızın memnuniyetinin paralel yükseldiğini kamuoyu araştırmalarında görmekteyiz. Devlet büyük bir organizasyon olduğu için talepler çok hızlı gelişiyor ve karşılanması gerekiyor. Bazen mikro düzeydeki taleplere cevap vermede bu büyük yapı başarılı olamayabiliyor. İşte gönüllülük esasına göre çalışan sivil toplum kuruluşlarımızın devreye germesiyle vatandaşımızın ihtiyaçlarına katkı sağlanmaktadır" diye konuştu.
Sempozyuma İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, daire amirleri ve davetliler katıldı.
Konuşmaların ardından hayırsever vatandaşlarca bağışlanan tekerlekli sandalyelerin dağıtımı yapıldı.
Muhabir: Burak Altunöz
Yayıncı: Murat Kaban
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Koç Açıklaması
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği Genel Başkanı Orhan Koç, "Bugün kalp krizi geçiren bir vakayı Türkiye'de en uzun mesafeden 90 dakikada bir sağlık merkezine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.