Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk Açıklaması

"2013 toplu sözleşmesine göre, 2015 yılında enflasyonun yüzde 7,9 çıkması durumunda memurlara yüzde 1,8 oranında enflasyon farkı verilmesi gerekirken, yeni imzalanan toplu sözleşmeye göre verilmeyecek"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "2013 toplu sözleşmesine göre, 2015 yılında enflasyonun yüzde 7,9 çıkması durumunda memurlara yüzde 1,8 oranında enflasyon farkı verilmesi gerekirken yeni imzalanan toplu sözleşmeye göre verilmeyecek" değerlendirmesini yaptı.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılı toplu sözleşmesinde enflasyon farkı hesaplamasının değiştirildiğini belirtti.

Buna göre, bu yılın sonunda memurların enflasyon farkı hesaplanırken, 2015 yılının tamamında gerçekleşen toplam enflasyon rakamı ile memurlara yıl içinde verilen bütün zamların karşılaştırılacağını, ancak toplam enflasyonun memurlara yapılan toplam artışları aşması durumunda enflasyon farkı verileceğini aktaran Koncuk, "2013 toplu sözleşmesine göre, 2015 yılında enflasyonun yüzde 7,9 çıkması durumunda memurlara yüzde 1,8 oranında enflasyon farkı verilmesi gerekirken, yeni imzalanan toplu sözleşmeye göre verilmeyecek" ifadesini kullandı.

Koncuk, 2015'te yıllık enflasyonun yüzde 9 çıkması durumunda, 2013 toplu sözleşmesine göre yüzde 2,9 enflasyon farkı alması gereken bir memurun, 2015 toplu sözleşmesine göre ise ancak yüzde 1,1 enflasyon farkı alabileceğini ve yüzde 1,8 zarar etmiş olacağını ileri sürdü.

- "Memurlarımız haklarına sahip çıkmalı"

Açıklamasında, "2015 yılı enflasyonunun yüzde 8-10 aralığında gerçekleşeceği neredeyse kesin olduğuna göre, aslında 2016 yılı için memurlara verilmesi öngörülen yüzde 6+5 zammın maliyetinin de nereden karşılandığı böylece ortaya çıkmış oluyor" görüşüne yer veren Koncuk,  2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinin 2016 ve 2017 yıllarını kapsadığı halde geriye dönük bir kararla, memurların 2015 yılına ilişkin haklarını etkilemesini ve yetkili konfederasyonun buna sessiz kalmasını eleştirdi.

Koncuk, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamu görevlilerimizin yaşadığı bunca hezimetten sonra, hesap oyunlarıyla da aldatılmasına daha ne kadar seyirci kalacaklarını doğrusu merek ediyoruz. Böyle bir sendikacılık olmaz. Böyle bir sendikal anlayış kabul edilemez. Bizler, memurlarımızın kazanılmış haklarının geriye götürülmesine razı olmadık. Hak ettiği bir ödemenin elinden alınıp, bir sonraki zamma eklenerek yıllık zam oranlarını yüksek göstermek, en hafif tabiriyle etik anlayışla bağdaşmamaktadır. Memurlarımız, haklarına sahip çıkmalı, bu aldatmacaya, bu yalanlara bir dur demelidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile