Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel müdürlüğün Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde, "toprağın korunması, tabii kaynakların geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele edilmesi, çığ, heyelan ve sel kontrolü faaliyetleriyle ilgili politika ve stratejiler belirlemek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanmak" amacıyla 2011 yılında kurulduğunu hatırlattı.
Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Avcı, "Havza bütünlüğü esas alınarak, çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel kontrolüyle entegre havza ıslahı plan ve projelerini yapmak, bu iş ve işlemlerle ilgili politika ve stratejiler belirlemek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamak temel görevlerimiz" dedi.
Türkiye'nin büyük bir bölümünün kurak ve yarı kurak alanlardan oluştuğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:
"Türkiye'de bu alanlar küresel iklim değişikliğinden ve çölleşmeden en fazla etkilenen bölgeler. Bu kapsamda bakıldığında kurak ve yarı kurak alanların sürdürülebilir yönetimi her geçen gün daha da önem kazanıyor. İklim değişikliğinin olması gereken doğal bir döngü olduğu bu süreçte insan, hızlandırıcı etki yapıyor. İnsan kaynaklı etkilerin azaltılması bu süreci yavaşlatacaktır. Bu amaçla ÇEM Genel Müdürlüğünce, 'Kurak ve Yarı Kurak Alanlar Ağaçlandırma ve Rehabilitasyon Rehberi' hazırlandı. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüteceğiz."
Son zamanlarda Türkiye'deki kurak ve yarı kurak bölgelerde, toprak kaynaklarının korunması, geliştirilerek sürdürülebilir kullanımına ilişkin çalışmalarının yapıldığını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:
"Türkiye, entegre havza yönetimi konusunda oldukça başarılı projelere imza attı. Türkiye, dağlık alanların yönetimi, ormanların rehabilitasyonu, ağaçlandırma, erezyonun önlenmesi konsunda oldukça tecrübeli bir ülke. Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında kurak ve yarı kurak alanların ıslahı ve ağaçlandırılması konusunda bir adım önde. Bu yüzden çevre konusundaki tecrübelerimizi Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleriyle paylaşıyor. Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle ortak projeler yapacağız. Her ülkede örnek projeleri hayat geçireceğiz. Ormancı arkadaşlarımızla ülke ülke gezerek projelerimizi anlatıp dünyanın daha yeşil hale gelmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz."
Türkiye, Kurak Alanların Ağaçlandırılmasında Avrupa'yı Geçti
MERSİN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Türkiye'nin kurak ve yarı kurak alanların ıslahı ve ağaçlandırılması konusunda Avrupa ülkelerinden önde olduğunu bildirdi.