Türkiye, Libya'ya 11 Ayda 2,2 Milyar Dolarlik Ürün Ihraç Etti

DEIK/TürkiyeLibya Is Konseyi Baskani Murtaza Karanfil: 'Üreten bir ülke olarak Libya’nin ihtiyaçlarinin karsilanmasinda önemli bir katkimiz var ancak bu katkinin ihracatla degil ülkede yapilacak yatirimlarla daha istikrarli olacagini biliyor, yatirimlarin ülkede gerçeklestirilmesi gerektigini düsünüyoruz'.

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Türkiye-Libya Is Konseyi Baskani Murtaza Karanfil, Libya'nin Türkiye ile 500 yillik kadim dostlugunun ülkeler arasi ticarete de yansidigini belirterek, "Üreten bir ülke olarak Libya'nin ihtiyaçlarinin karsilanmasinda önemli bir katkimiz var ancak bu katkinin ihracatla degil ülkede yapilacak yatirimlarla daha istikrarli olacagini biliyor, yatirimlarin ülkede gerçeklestirilmesi gerektigini düsünüyoruz." ifadesini kullandi.

DEIK/Türkiye-Libya Is Konseyi yazili açiklamasinda, Türkiye’nin Libya'ya kasim ayinda gerçeklestirdigi ihracat rakamlarini paylasti. Buna göre, Türkiye, Libya’ya kasim ayinda 247 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirirken 11 aylik toplam ihracati 2,2 milyar dolara ulasti. 11 ayilik dönemde ihracatta yasanan artis geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 64 olurken, kasimda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 87’lik artis görüldü.

Libya, kasim ayinda Türkiye’den en çok sirasiyla mücevher, mobilya, kâgit ve orman ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleriyle hububat, bakliyat ve yagli tohumlar aldi.

- "Kasimda en yüksek artis gemi ve yatta ürünlerinde oldu"

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmelerine yer verilen Karanfil, kasim ayinda Türkiye'nin Libya'ya ihraç ettigi ürünler arasinda mücevherin ilk sirada yer aldigini bildirdi.

Karanfil, "Belirtilen dönemde Türkiye’den Libya’ya 36 milyon dolari askin mücevher, 31 milyon dolarin üzerinde mobilya, kagit ve orman ürünleri, 29 milyon dolardan fazla kimyevi madde ve mamulleri, 27 milyon dolar seviyesinde de hububat, bakliyat ve yagli tohumlar ihraç ettik. Ihracattaki en büyük artis yüzde 1.468’lik artis ile gemi ve yat ürünlerinde oldu." ifadelerini kullandi.

- "Yatirimlarla Libya'nin kendine yeten ülke haline gelmesi saglanmali"

Türkiye ile Libya arasinda 500 yili askin kadim bir dostluk bulundugunu ve bu dostlugun ticari iliskilere de yansidigini belirten Karanfil, "Iki ülke arasinda her geçen gün artan bir ticari hacim var. Türk is insanlari olarak Libya’ya gerçeklestirdigimiz ticaretle Libya’nin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasina, halkin ferahinin artirilmasina önemli ölçüde katki sagliyoruz. Gerçeklestirdigimiz ticaretle ayrica ülke olarak Libya’ya insani görevimizi yerine getiriyoruz." açiklamasinda bulundu.

Karanfil, Türk is insanlarinin Libya'da atacagi yatirim adimlarinin önemini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Üreten bir ülke olarak Libya’nin ihtiyaçlarinin karsilanmasinda önemli bir katkimiz var ancak bu katkinin ihracatla degil ülkede yapilacak yatirimlarla daha istikrarli olacagini biliyor, yatirimlarin ülkede gerçeklestirilmesi gerektigini düsünüyoruz. Türk is insanlarimizin Libya’da atacagi yatirim adimlariyla ülkenin üreten ve kendine yeten bir konuma gelmesine destek olmaliyiz. Yatirimlar ayrica ülkedeki istihdamin artirilmasina ve dünya ekonomisindeki söz sahibi konumunun güçlenmesine de etki edecek. Bu durum ayrica iki ülke arasindaki ticari ve insani iliskilerin güçlenmesine de yardimci olacaktir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile