'Türkiye Merakı Türkçeye İlgiyi Artırdı'

YEE'nin yabancılara yönelik düzenlediği Türkçe Yeterlilik Sınavı'na katılan adayların Türkiye merakı, Türkçeye ilgiyi artırdı Sınava giren Sudanlı öğrenci Abdallah: 'Osmanlı tarihine merakım ve bu alanda ihtisas seviyesinde Türkçe öğrenebilmek amacıyla 2016'da Türkiye'ye geldim. Türkçeyi beni Osmanlı tarihine ulaştıracak bir araç olarak görüyorum' Suriyeli Alkasmo: 'Türkiye çok gelişmiş ve önemli bir ülke. Bu sebeple Türkçe öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum'

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) yabancılara yönelik düzenlediği Türkçe Yeterlik Sınavı'na (TYS) farklı ülkelerden katılan adaylar, Türkçe öğrenme isteğinin, Türkiye'ye duydukları merak ve ilgiden kaynakladığını belirtti.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olmak amacıyla gerçekleştirilen TYS, bugün 35 ülkedeki 41 noktada eş zamanlı yapılıyor.

TYS'ye giren öğrencilerden Japon Emi Enomoto, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde değişim öğrencisi olarak okuduğunu söyledi. Daha önce birkaç defa enstitünün Tokyo'da düzenlediği sınava girdiğini anımsatan Enomoto, "Türkçe okuyarak ve YEE'nin internet sitesindeki alıştırmalarını yaparak sınava hazırlandım. Türk arkadaşlarımla Türkçe konuşarak da konuşmamı geliştirdim." dedi.

Türkiye'de yüksek lisans yapmayı planladığını dile getiren Enomoto, Türkiye'ye büyük ilgi duyduğunu ve böylelikle Türkçe öğrenmeye başladığını ifade etti.

Sınava giren öğrencilerden Sudanlı Subhi Adam Abdallah, iki yıldır İstanbul'da yaşadığını ve Osmanlı tarihi üzerine yüksek lisans yaptığını söyledi. Abdallah, TYS'ye enstitünün internet sayfasından başvurduğunu belirtti.

Abdallah, "Osmanlı tarihine merakım ve bu alanda ihtisas seviyesinde Türkçe öğrenebilmek amacıyla 2016'da Türkiye'ye geldim. Osmanlı tarihini layıkıyla öğrenebilmek için Osmanlıcanın yanı sıra Türkçe de öğrenmemiz lazım. Türkçe'yi beni Osmanlı tarihine ulaştıracak bir araç olarak görüyorum." diye konuştu.

- Adayların Türkiye ilgisi

Lise mezunu Suriyeli Tesnim Alkasmo da Türkiye'deki üniversitelere girmeye hak kazanabilmek için Yabancı Öğrenci Sınavı'na (YÖS) hazırlandığını belirterek, enstitünün sitesindeki sınav örnekleri üzerinden TYS'ye hazırlandığı söyledi.

Alkasmo, "Türkiye çok gelişmiş ve önemli bir ülke. Bu sebeple Türkçe öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Sınava giren Iraklı Rafet Zülfikar da yaklaşık 3 yıldır Ankara'da yaşadığını ve tercümanlık yaptığını kaydetti.

Zülfikar, sınavın ardından alacağı Türkçe Yeterlik Belgesi'yle Türkiye'deki üniversitelere başvuru yapacağını ve eğitim alma hakkı kazanması halinde Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulacağını belirtti.

Türkmen asıllı olduğu için Türkiye ve Türkçeye ayrı bir ilgi duyduğunu dile getiren Zülfikar, Türkçe öğrenmeye devam edeceğini belirtti.

- YEE'nin Türkçe Yeterlik Sınavı'na yoğun ilgi

Çoğunlukla 16-25 yaş grubundakilerin başvuru yaptığı yılın ilk sınavına, dünya çapında yoğun ilgi gösterildi. Geçen yıl ocak ayında yapılan sınava 760 aday başvurmuştu. Bu yıl ise bu sayı yüzde 60 artışla bin 262'ye ulaştı.

Sınava en yüksek başvuru, yine Bakü'de yapıldı. Geçen yıl Bakü'de 386 kişinin başvurduğu ilk sınava, bu yıl 615 aday başvurdu. Bakü'den sonra en yüksek başvurunun yapıldığı ikinci şehir 352 aday ile Ankara oldu, bu kenti Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve Amman takip etti.

YÖS'e katılarak Türkiye'deki üniversitelere girmeye hak kazanan yabancı öğrenciler de TYS'ye büyük ilgi gösterdi. Söz konusu adaylar, Türkçe Yeterlik Belgesi ile Türkiye'de eğitim görecekleri üniversitelerin Türkçe hazırlık sınıfından muaf olabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile