Çünkü kültür coğrafyamızda ecdadımızın bize bıraktığı pozitif mirasın hiçbir yerinde zerre kadar leke yok. İnanılmaz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz şuanda” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliği Sektörel Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.
Türkiye Müteahhitler Birliği’nde gerçekleşen toplantıda Bakan Zeybekci, konuşmasının başında Afganistan’da hayatını kaybeden üç kişiye Allah’tan rahmet dileyerek, mensubu olduğu şirkete ve ailesine de başsağlığı diledi. Müteahhitler Birliği’nin 62 yıldan bu yana sürdürdüğü görevi takdirle izlediğini bildiren Zeybekci, “Bugün dünyanın 103 ülkesinde 7 bin 700’ün üzerinde projeyi, toplam 284 milyar dolarlık bir projeyi yerine getiren bir grubun karşısında olmak beni son derece mutlu ediyor” dedi.
Zeybekci, birliğin dünyanın her yerinde destanlar yazan, kültür coğrafyası denilen Kazakistan’dan, Türkmenistan’dan, Kırgızistan’dan, Azerbaycan’dan Ortadoğu’ya kadar projeleri olduğunu söyledi.
Türkiye’de yatırım denildiği zaman yaklaşık 160 milyar dolar civarında bir yatırım olduğunu ve bunların yarısının inşaat sektörüne ait olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Türkiye’de ekonominin canlılığını, Türkiye’de büyümenin hareketlenmesini, tırnaktan tepeye Türkiye’de bütün sektörlere hitap edebilen, tüm sektörleri harekete geçirebilen, tüm sektörleri yavaşlatabilen başka bir sektör yok. Onun için son derece önemli. Türkiye’nin iç dinamikleri için son derece önemli. Ekonomi Bakanlığı anlamında baktığımız zaman bizim fonksiyonlarımızın çok büyük bir kısmı ‘Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı’ diye de tanımlayabiliriz. Bizim için müteahhitlik sektörü o 284 milyar dolarlık rakam bizim için o kadar önemli ki. Dünyada ikinci sıraya gelmiş olan Türk inşaat sektörü, bizim için o kadar önemli ki. O kadar önemli bir referans konusu haline geldi ki. İş bitirme belgesi gibi. O kadar önemli Türkiye için. Bizim iş bitirme belgemiz dünya ikinciliği, 284 milyar dolarlık dünyada iş bitirmiş ülke olmak. Geçen sene 40 milyar dolarlık bir yılda iş almış olmak. Bir ülkede geçen sene 10.6 milyar dolarlık bir inşaat işini almış olmak. Körfez Bölgesi’nde inanılmaz, ulaşım projelerinden en önemlileri bütün dünyanın gözünü diktiği ulaşım projelerini almış olmak bizi için tüm alanlar için iş bitirmesi belgesi gibi. ”
“LİBYA İLE ŞUANA KADAR YAKLAŞIK 300 MİLYON DOLAR CİVARINDA BİR HAK EDİŞ TAHSİLÂTI YAPMAYI BAŞARDIK”
Bütün problemleri de yakından takip ettiklerini bildiren Zeybekci, “Libya ile ilgili beklentilerimiz maalesef tersine gidiyor. Bugüne kadar boş durulmadı tabi. Şuana kadar iki kez görüştük. Şuana kadar yaklaşık olarak 300 milyon dolar civarında bir hak ediş tahsilâtı yapmayı başardık. Orada yaklaşık olarak 7 milyar dolar civarında işi götüren müteahhitlerimiz adına olumlu adımlar atıldı diye biliyoruz” diye konuştu.
Türkiye için sıkıntının bir araya gelememek olduğunu belirten Zeybekci, bunun genelde Egeliler için kullanıldığını fakat bunun her sektörde görüldüğünü söyledi.
7 yıl belediye başkanlığı yaptığını da kaydeden Zeybekci, dış ülkelerin ülke politikalarını yürüten finans kuruluşlarının hedef seçtikleri ülkelere giderek oralarda ihtiyaç yoksa bile ihtiyaç yaratan sistemleri olduğunu anlattı. Kültür coğrafyası denilen coğrafyada Afrika, Orta Asya, Kafkaslar, Balkan coğrafyasında hedef belirlenen başka ülkelerde olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin yarattığı kaynaklarla çok büyük bir fon üzerine olumlu gelişmeler olacağını bildiren Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:
“O ülkelere gideceğiz. O ülkelerde ki bu tarz projeleri o ülkelerle anlaşacağız. Biz orada asla ve asla emperyalist bir düşünceyle yaklaşmayacağız onlara. Daha doğrusu afakî şeylerle yaklaşmayacağız. Öyle bir dostluk kuracağız ki, onlara sunduğumuz projeyi, formülü başka ne şekilde çalışırsa çalışsınlar çok büyük farkları bulamayacaklar. Bulamayacakları şekilde ortaya koyacağız ama onun içine listemizi koyacağız. Diyeceğiz ki, bu listedekilere ihale yapacaksın. O listedekilerde zaten bizim dediklerimiz olduğuna göre kullanacakları malzemeyi de herhalde bilirler nereden kullanacaklarını. Genelde malzemeye Türk derler. Biz yakında böyle bir formülle çok farklı bir anlamda yatırım fonu, exim kaynaklı fon oluşturarak hedefimiz şu, biz 1 numara olacağız dünyada. Yani 2 numara bize yetmiyor. Bizim kültür coğrafyamızda, ecdadımızın bize bıraktığı pozitif mirasın hiçbir yerinde zerre miktarı leke yok. İnanılmaz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz şuanda. Böyle bir pozitif mirasımız var. Biz bu coğrafyada ki imkanları değerlendirdiğimiz zaman 1’inci olmamız kaçınılmaz hale geliyor diye düşünüyoruz. Orada 1’inci olduktan sonra biz bu 284’ü çok kısa sürede çok başka şekilde katlayarak devam ederiz ve 2023 hedeflerimiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bugüne kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘muasır medeniyet’ diye bize gösterdiği ama genelde hiçbir gösterdiği hedefte yaklaşamadığımız gibi bu alanda işi söz olmaktan ileri geçiremediğimiz o sözü, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında muasır medeniyet hedefini ülke olarak, tabi ki o medeniyet yapılandığı zaman ‘ilimde, fende hayattaki en hakiki mürşit’ dediği her alanda da yakalayacağımıza biz eminiz ve inanıyoruz.”
“TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ 9-10 YILLIK SÜREÇTE YAKLAŞIK OLARAK BELKİ 150 MİLYAR DOLARA YAKIN ULAŞIM SEKTÖRÜNDE YATIRIM YAPMASI GEREKEN BİR ÜLKE”
Gidilen her yerde Türkiye olarak çok farklı fırsatlarla karşılaştıklarını söyleyen Bakan Zeybekci, “Bizim 1995 yılında imzaladığımız, 1996 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamız var. Gümrük Birliği anlaşmamızda biz hiçbir egemen ülkenin imzalamayacağı ama o günün şartlarıyla doğru olan bir anlaşmayı imzalamışız. O anlaşmanın içine biz kendi elimizle demişiz ki; bunun içine tarım girmesin, bunun içine kamu alımları girmesin, bunun içine hizmetler girmesin. 3 tane alanı dışarıda bırakmışız. Biz hizmetler içine girmesin diyerek elimizin tersiyle itmişiz. Şimdi başladığımız süreçte biz AB ile çok hızlı bir şekilde o gün imzaladığımız Gümrük Birliği Anlaşmasını tekrar görüşmeye başladık. Bugüne kadar dört tur yaptık. Haziran gibi tekrar geniş kapsamlı bir görüşme olacak. Bu görüşmeler sırasında Türkiye’nin Gümrük Birliği ile ilgili çekinceleri var. Çok güçlü bir çekinceleri var. Gümrük Birliği’nin çekincelerini konuşurken o günkü Türkiye’nin talebiyle dışarıda bırakılan alanları da içine alalım teklifi bize AB’den bize gelince varız dedik. Her şeyde varız. Bizim Gümrük Birliği ile rekabet edemeyeceğimiz hiçbir alan tanımıyoruz. Yani koruma ihtiyacı duyduğumuz hiçbir alan tanımıyoruz. Bizim müteahhitlik hizmetlerimizde, inşaat sektörümüzde biz AB’nin hangi ülkesinden korkarız. Hangisiyle rekabet edemeyiz. Var mı böyle bir çekincemiz? Türkiye’yi de Pazar olarak onlara açacaktır zaten açık ama biraz daha açacaktır. Türkiye önümüzdeki 9-10 yıllık süreçte yaklaşık olarak belki 150 milyar dolara yakın ulaşım sektöründe yatırım yapması gereken bir ülke. Türkiye olarak bizim inşaat sektöründe AB’nin 28 ülkesine hiçbir kayıt ve şart olmaksızın, kota olmaksızın giriyor olmamız çok büyük bir yeni bir ufuk açacaktır diye düşünüyoruz ” şeklinde konuştu.
Dünyada yeniden haritaların çizildiğini kaydeden Bakan Zeybekci, “AB ile ABD ekonomik anlamda serbest ticaret anlaşması, ekonomik ortaklık tüm bunların ilerisinde çok büyük bir ekonomik ve siyasi entegrasyon haritası çiziyorlar şuan. Görüşmeler bütün hızıyla devam ediyor. Hedefleri de koydular, 2015 sonuna kadar bitirmek, 2016’da onay süreci yaşamak, 2017’inin başından itibaren de uygulamaya koymak. Amerika bu sefer TTIP adı altında Trans Pasifik Yatırım Ortaklığı Anlaşması diye Japonya, Kore, Endonezya, Malezya, Filipinler, Avustralya’ya kadar 13 ülkeyle yeni bir harita çiziyor. Türkiye olarak bizim bütün amacımız biz bu haritanın içinde olmak zorundayız. İşte AB ile sürdürdüğümüz Gümrük Birliği görüşmelerinin ana maddesi bu. AB’nin 3’üncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmasına biz doğrudan taraf olamıyoruz. Türkiye ABD ile AB TTIP dediğimiz bu anlaşmayı imzaladıklarında, biz Gümrük Birliği Anlaşması olan AB ile dünyada tek ülkeyiz. Bizim otomatik olarak bunun içinde olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
ABD’de ilgili bakan ve yetkililerle TTIP konusunda 1 gün süren görüşmeler yaptıklarını anlatan Zeybekci, “Eğer TTIP anlaşması imzalanırda Türkiye bu anlaşmanın içinde değilse bizim AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nı sürdürmemiz imkânsızlaşır dedik. Yapamayız, bunu sürdüremeyiz. Bu ekonomik bir istilaya dönüşebilir. Sel baskınına dönüşebilir. Biz bunun karşısında eli kolu bağlı duramayız. Dediğimiz gerçekleştirildiği anda da bu Türkiye için çok büyük bir şansa dönüşür” dedi.
“KURDA 2,10-2,25 ARALIĞI DIŞ TİCARET DENGELERİ AÇISINDAN BİZİM İÇİN GAYET İYİ"
TL'nin aşırı değerli olduğunu ve ihracatçıları teşvik etmediğini hep söylediklerini bildiren Bakan Zeybekci, bugün gelinen noktayı "17 Aralık süreci yaşanmadan gelmemiş olmayı dilediklerini" ifade etti.
Gelinen noktayı Türkiye'nin dış ticaret dengeleri açısından son derece olumlu bulduklarını söyleyen Zeybekci, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" dedi.
Bakan Zeybekci, büyümeye ilişkin ise ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 seviyelerinde gerçekleştiği zaman bunun etkilerinin görüleceğini bildirdi. Zeybekci, bu yılki büyüme oranının yüzde 4 seviyelerinde olacağını belirtti.
2015 yılı beklentileriyle ilgili Türkiye'nin endişesinin bulunmadığını ifade eden Zeybekci, gelecek yıl ülkenin 2023 hedeflerine yönelik güçlü adımlar atacağını vurguladı. Faiz oranlarına ilişkin de Bakan Zeybekci, bazı vergiler ve kurdan kaynaklanan enflasyonun maliyete katkısının bittiğine ve geriye tek etmen olarak faizin kaldığı değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'yi öngören piyasanın faizleri yüksek bulduğunu zaten söylediğini hatırlatan Zeybekci, "Faizin ki öyle oluşup bitmiyor. Orada bir yerde kalmıyor. Maliyetin içinde olmaya devam ediyor. Piyasa faizin aşağı inmesini istiyor" diye konuştu.
FED'in parasal sıkılaştırmaya gitme kararının ardından dünyada bir hareketlenme başladığını belirten Zeybekci, "Gezi olayları ile Türkiye'de etki farklı gibi algılandı. Halbuki hiç de öyle değildi. Diğer ülkelerde ne ise bizde de hemen hemen aynı tepkileri gördü, hatta birçoğundan da iyiydik" dedi.
Bu durumun 17 Aralık sürecine kadar devam ettiğini belirten Zeybekci, söz konusu süreçte Türkiye'de finansal istikrarsızlık ve siyasi istikrasızlık endişelerinin bir araya geldiğini kaydetti.
17 Aralık operasyonunun hükümeti devirme operasyonu olduğunun altını çizen Zeybekci, "Fatih Belediyesi’nin imarla ilgili uygulaması, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün koruma ile ilgili uygulaması, Halkbank'ın bilmem şu uygulaması, 4 bakanın çocuklarından kaynaklanan yolsuzluk iddiaları. Bunların 4'ünü bir araya getirip çuvallara dolduracaksın, 'çete' diyeceksin, çeteyi toparlayıp, götürüp Başbakana bağlayacaksın. Çok çok zorlamaydı ama doğrudan iktidara, milletin iradesine müdahale... Bu millete, ülkeye operasyondu” ifadelerini kullandı.
Zeybekci, 17 Aralık'ta yaşanan olayların faiz oranlarına yansıdığını söyledi
Türkiye Müteahhitler Birliği Sektörel Değerlendirme Toplantısı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Exim kaynaklı fon oluşturarak, dünyada 1 numara olmayı hedefliyoruz, 2 numara bize yetmiyor.