Türkiye'nin 10 Yil Sonra Yapilan Kadavradan Ikinci Rahim Nakli 8 Saat Süren Operasyonla Tamamlandi

Türkiye'nin 10 Yil Sonra Yapilan Kadavradan Ikinci Rahim Nakli 8 Saat Süren Operasyonla Tamamlandi

Türkiye’nin ikinci kadavradan rahim nakli 8 saat süren operasyon sonucunda basarili bir sekilde tamamlandi. Ameliyatin ardindan konusan AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ”Derya Sert, dünyada birçok insana önderlik etti, motive etti. Bundan yaklasik 10 yil önce 8 Agustos’ta cesareti ile bizlerin katkilari ile ameliyat geçirdi. Bu operasyonla da ülkemizde ikinci nakil yapilmis oldu ” dedi.

Türkiye’nin kadavradan rahim nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi hastanesinde AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafindan Rektör Prof.Dr. Özlenen Özkan’in katimiyla 8 saat süren operasyon ile gerçeklesti. 31 yasindaki Havva Erdem, Türkiye’nin ikinci kadavradan rahim nakli olan hastasi oldu. Kadavradan rahim naklinin ise ilki Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan tarafindan 8 Agustos 2011’de dünyanin basarili ilk rahim nakli Derya Sert’e (32) yapilmis ve 13 ay önce Sert anne olmustu. Ömer Özkan, 8 saat süren operasyondan sonra yaptigi açiklamada, basarili geçen bir ameliyat oldugunu belirterek, rahim nakli bekleyen birçok kisinin oldugunu belirtti.

Erdem’in ise yarin normal odaya alinmasi gerekiyor.

“Sabah 04.30 itibari ile ameliyata basladik”

Sabah 04.30’da ameliyata basladiklari söyleyen AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Türkiye’nin ikinci kadavradan rahim naklini gerçeklestirdik. Ilkini 1 yil önce Derya Sert’in bebeginin olmasi ile sonlandirmistik. Bu 9 yil sürmüstü. Bunun mutlu bir sonla sona ermesi ile ikinci rahim nakli gündeme geldi. Sabah 04.30 itibari ile ameliyata basladik. 31 yasindaki bayan hastamiza 8 saat süren bir ameliyat gerçeklestirdik” dedi.



“Hastamiz Türkiye’nin ikinci rahim nakli”

AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu süreçte öncelikle Derya Sert, dünyada birçok insana önderlik etti, motive etti. Bundan yaklasik 10 yil önce 8 Agustos’ta cesareti ile bizlerin katkilari ile ameliyat geçirdi. Bizim ülkemizde ikinci nakil olmus oldu, Derya’nin geçen yil çocuk sahibi olmasi ile. Vefat eden kisinin Türkiye’nin dört bir yaninda organlarinin, dokularinin insanlara nasil faydali olabilecegini konusunda bir yaris oldu. 4-5 saat süre içerisinde çok önemli paylasimlar yapildi. Birçok insana can oldu vefat eden kisi. Bizim hastamiza da umut oldu. Hastamiz Türkiye’nin ikinci rahim nakli. Dünyada bu nakiller artik yapilmaya basladi.

Bizde de mevzuatinin olmasi gerekiyor. Özel bir izinle yapilmak zorunda kaldi. Bununla ilgili çalismalar yapilip rahim nakili de gündemde yerini alacak diger nakiller gibi” diye konustu.



“Önemli olan basarili sonuçlanmasi”

"Önemli olan ameliyatin basarili sonuçlanmasi" diyen AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu ameliyat çok riskli bir ameliyatti. Çocuk sahibi olmak isteyenlere umut olacak. Evliliklerinin devamini çocuga baglayan aileler var. Insallah mahcup olmayiz. Üniversitemiz, ülkemiz adina güzel seyler olur. Çok mutluyuz çünkü ekibimizin 12’nci kompozit doku nakli. Bu kadar çesitlilik ile bu kadar sayi ile dünyada baska yapan merkez yok. Bizim 10 yil içerisindeki 12’nci naklimiz. Sayi olarak küçük gözükebilir ama bu tür nakillerde bu kadar sayi ile yapan merkez dünyada yok. Önemli olan basarili sonuçlanmasi. Kisa zaman içerisinde çocugunu kucagina almasini umuyoruz. 10 yil önce 1-2 yil beklemeyi planlardik simdi o kadar beklemeyi düsünmüyoruz” seklinde konustu.



“Her sey yolunda giderse normal odaya yarin çikabilir”

Her sey yolunda giderse hastanin yarin normal odaya çikabilecegini söyleyen Kadin Dogum Uzmani Prof. Dr. Utku Dogan da, “Zor bir süreçti. Tatli bir yorgunluk oldu bizim açimizdan. Suan hastamiz iyi. Süreç biraz daha hizli olacak. Derya’da bizim tecrübelerimiz biraz daha ilk oldugu için kisitliydi ama suan dünyadaki ve bizim tecrübelerimiz artti. Muhtemelen daha erken süreçte hastamizin genel durumu iyi olursa gebelik ve bununla ilgili süreçler ilerleyecek. Her sey yolunda giderse normal odaya yarin çikabilir” diye konustu.



“Tüm organlari 7 kisiye can oldu”

Organlarin 7 farkli kisiye can oldugunu söyleyen AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise, “Derya gibi umarim o da çocuk sahibi olur. Rahim nakli sayisi ummayacaginiz kadar fazla. Bu tür hastalar, kendi imkanlari ile bu hazirliklari yaptiklari için bu imkana kavustular. Normal kadin dogum klinigine basvurup bir sekilde hazirliklari yapilmis hastalar. Yoksa mevzuat çerçevesinde hazirligi yapilan hastalar degil. Sayisi bir böbrek nakli kadar fazla. Dünyanin her tarafindan istek var. Kadavradan nakilleri kendi vatandaslarimiza yapacagiz. Dünyadan da gelecekte mevzuatlar olursa ancak canlidan nakil yapabilecegiz. Bu mevzuattan sonra belirlenecek. Böbrekleri de bagislanan kisinin bir tek kalbi kullanilamadi diger kalan tüm organlari 7 kisiye can oldu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile