Türkiye'nin 13. Ramsar Alaniydi Çöle Döndü

Türkiye'nin 13. Ramsar Alaniydi Çöle Döndü

Kars’ta geçmiste yaklasik 182 kus çesidine ev sahipligi yapan Türkiye’nin 13. Ramsar alani olan Kuyucuk Gölü tamamen kurudu. Kuruyan gölü kuslar terk ederken, gölün etrafinda bulunan sazliklar da yakildi.

2009 yilinda ülkemizin 13. Uluslararasi Öneme Sahip Sulak Alanlar (Ramsar) alani olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü Kus Cenneti geçen süre içerisinde kururken, geçmiste kuslarla dolu olan gölü kuslar da terk etti. Kuyucuk Gölü’nün etrafini çevreleyen ve kuslarinin siginagi, yuva yaptigi sazliklarda kimligi belirsiz kisi ve kisilerce atese verilerek yakildi. Kuyucuk Gölü’nün yanan sazliklari ise havadan görüntülendi.

Kuyucuk Gölü Kus Cenneti’nin son durumunun içler acisi oldugunu ifade eden vatandaslar, "Burasi Kuyucuk Gölü 7-8 yil öncesine kadar çok güzel kus cenneti olan bir gölümüzdü ancak kurudu. Burasi arti göçmen kuslarin geçtigi noktadaydi. Bunun yani sira otluklar, sazliklar yeni yakilmis. Bakimi yok, korumasi yok. Gerekli tedbirlerin önlemlerin alinmasi gerekiyor. Kuslarinin içerisinde oldugu Kuyucuk Gölü’nün eski halini almasini istiyoruz" dedi.

Öte yandan, Avrasya-Afrika göç yolunda birçok kusa ev sahipligi yapan yaklasik 245 hektarlik göl ve 416 hektarlik Ramsar alanina sahip göldeki sular çekildi. Kuslarin yuvalarinin bulundugu sazlik alanlar da kurudu. Kuruyan sazlik alan da atese verilerek yakildi. Arpaçay ilçesi sinirlari içerisinde bulunan Kuyucuk Gölü Kus Cenneti’ni kuslar da terk etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile