Türkiye'nin 2023'te Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisi Arasına Girme Hedefi

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan ''Atılım İçin Bilişim Raporu''nda, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefini başarabilmesinin, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne gereken önemi vermesi ile mümkün olabileceği belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre, 'Atılım İçin Bilişim Raporu'nda, Türkiye'nin geçmiş 50 yılda yüzde 4,5, 2001-2007 yılları arasında yüzde 6,5 büyüdüğü, 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için de yıllık yüzde 8,5 büyüme gerçekleştirmesi gerektiği vurgulandı. Raporda, bu büyümeyi sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.

Raporun kamuoyuna duyurulması amacıyla yapılan toplantıda konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, rekabet gücünün üstünlüğünün, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmeye bağlı olduğuna dikkati çekerek, günümüz dünyasında ileri teknolojinin ekonomiyi sürüklediğini belirtti.

Cılız, Dünya ticaretinde BİTS'in payının yüzde 14, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 3 olduğunu söyledi.

Tanıtılan raporda, BİTS harcamalarının GSYİH'ye oranının Singapur, Güney Kore gibi ülkelerde yüzde 8'in üzerinde olduğu, bu oranın Türkiye'de yüzde 4,5 olarak belirtildiği ifade edildi.

-Türkiye'de BİTS üretkenliği, toplam özel sektör üretkenliğinin dört katı-

Raporda diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de üretkenliğin BİTS'te daha yüksek olduğu, Türkiye'de BİTS üretkenliğinin, toplam özel sektör üretkenliğinin dört katı olduğu vurgulandı. Türkiye'de BİTS için geliştirilecek yol haritasında hizmet ithalat ve ihracatının önemli rol oynayacağı belirtildi.

Türkiye'nin 2023 yılında en büyük 10 ülke arasında yer alması için gereken politika adımları sıralanan raporda, sektöre yönelik güçlü yasal alt yapı oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı. Ar-Ge ve yenilikçiliğin desteklenmesinin önemli olduğu ifade edilen raporda, bilgi iletişim sektörü için hizmet ve yazılım ihracatının desteklenmesi önerisi getirilirken şu ifadeler kullanıldı:

''BİTS'ten alınan vergiler büyümeyi teşvik edecek, derinleşmeyi sağlayacak ve ihracatı güçlendirecek şekilde değiştirilmeli ve vergi yükü azaltılmalıdır. Hizmet ve altyapılarda etkin rekabet ortamı tesis edilmeli ve yeni teknolojilere dayalı BİTS altyapılarının kurulması için uygun ortam yaratılmalıdır.''

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile