Türkiye'nin 9 Aylik Yas Meyve Sebze Ihracati 1,94 Milyar Dolar

Türkiye'nin 9 Aylik Yas Meyve Sebze Ihracati 1,94 Milyar Dolar

Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ferhat Gürüz, Türkiye’nin 2022 yili Ocak-Eylül aylari arasindaki yas meyve ve sebze ihracatinin 1 milyar 943 milyon dolara ulastigini, AKIB olarak bu performansa 852,4 milyon dolar deger ile yüzde 44 oraninda destek verdiklerini açikladi.

Türk yas meyve ve sebze sektörünün yilin ilk 9 ayinda en çok domates, seftali ve mandarin ihraç ettigini kaydeden Baskan Ferhat Gürüz, en yüksek degerlere Rusya, Almanya ve Romanya pazarlarinda ulastiklarini belirtti.

Türkiye’nin üçüncü çeyrek sonunda 3 milyon 353 bin ton ürünü uluslararasi pazarlarda degerlendirdigini aktaran Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Ferhat Gürüz, sektörün yilin ilk 9 ayinda en çok ihraç ettigi ürünün yüzde 7 artis ve 283,5 milyon dolar deger ile domates oldugunu, yüzde 20 artis ve 198,3 milyon dolar deger ile seftalinin ikinci, yüzde 15 artis ve 168,8 deger ile mandarinin üçüncü sirada yer aldigini açikladi.

Baskan Gürüz, “Ayni dönemde ihracat hacminde en yüksek artislari yakaladigimiz ürünler karpuz, kayisi ve portakal oldu. Karpuzda yüzde 80 artisla 38,1 milyon dolarlik, kayisida yüzde 33 artisla 82,1 milyon dolarlik, portakalda yüzde 22 artisla 54,8 milyon dolarlik ihracat degerine ulastik” dedi.



“9 aylik ihracatin yüzde 34’ü Rusya’ya”

Türkiye’nin yas meyve sebze ihracatinda Bagimsiz Devletler Toplulugu, Avrupa Birligi ülkeleri ve Orta Dogu ülkelerinin öne çiktigini kaydeden Baskan Ferhat Gürüz, 2022 yili Ocak-Eylül döneminde en yüksek degerlere Rusya, Almanya ve Romanya’da ulastiklarini bildirdi. Baskan Gürüz, “Yilin ilk 9 ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler listesinde 656 milyon dolar deger ile Rusya birinci, 195,5 milyon dolar deger ile Almanya ikinci, 143,1 milyon dolar deger ile Romanya üçüncü sirada yer aldi. Söz konusu dönemde ihracat hacmini en fazla artirdigimiz ülkeler Israil, Hirvatistan ve Beyaz Rusya oldu” diye konustu.



“World Food Moscow Fuari’na Türkiye markasi damga vurdu”

Türkiye’nin yas meyve sebze ihracatinin lideri Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi’nin sektörün küresel pazarlarda daha da güçlenmesi adina çok yönlü çalismalar yürüttügünü vurgulayan Baskan Ferhat Gürüz, Rusya’nin baskenti Moskova’da 20-23 Eylül tarihleri arasinda 31’incisi düzenlenen World Food Moscow Fuari’nda millî katilim organizasyonunu bu yil da basariyla gerçeklestirdiklerini söyledi.



24 ülkeden 700’ü askin firmanin katildigi, 75 ülkeden 16 binden fazla ziyaretçiyi agirlayan World Food Moscow Fuari’nda Türkiye Markasi standi ile öne çiktiklarini vurgulayan Baskan Ferhat Gürüz, sunlari söyledi:

“Rusya, Türk yas meyve ve sebze sektörü için uzun yillardir en büyük pazar. World Food Moscow Fuari da katilimci ve ziyaretçi firmalarin hâlihazirdaki is iliskilerini canli tutmak ve ticaretlerini gelistirmek adina büyük önem tasiyor. Rus firmalarin ürünlerimize ilgisi her zamanki gibi üst düzeydeydi. Hem cografi yakinlik hem de kalite güvencesiyle Rus pazarinda sahip oldugumuz avantajli konumumuzu daha da güçlendirmek adina verimli bir fuar yasadik. Fuar süresince bizleri yalniz birakmayan Moskova Büyükelçimiz Mehmet Samsar ve ticaret diplomatlarimiza tesekkür ediyoruz.”

“Suudi Arabistan’a ihracatimiz Eylül ayinda da yüksek ivmeyle devam etti”

Sektör adina sevindirici bir baska gelismenin Suudi Arabistan pazarinda yasandigini dile getiren Baskan Ferhat Gürüz, geçen Agustos ayinda bu ülkede hizlanan ihracatin Eylül ayinda da yüksek ivmeyle devam ettigini aktardi. Baskan Ferhat Gürüz, Eylül ayinda Suudi Arabistan’a yaklasik 15 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirmenin memnuniyet verici oldugunu belirterek, “Dört yil öncesine kadar yillik 90 milyon dolar düzeyinde ihracat yaptigimiz Suudi Arabistan pazarindaki ticaretimiz iki ülke arasindaki iliskilerin normallesmesiyle kaldigi yerden devam ediyor. Bu durum, gelisen siyasi iliskiler sonucunda ürünlerimizin yüksek kalitesi ile tercih edilebilirligi ve ihracatçilarimizin bin bir zorluga ragmen özverili çalismalarinin sonucudur” dedi.



“Hasat öncesi enfeksiyonlar ve hasat sonrasi uygulamalarda egitim destegi veriliyor”

Baskan Ferhat Gürüz, Birligin hasat öncesi enfeksiyonlar ve hasat sonrasi uygulamalar konusunda yetkin uzmanlari, üretici ve ihracatçi firmalarin temsilcileriyle bir araya getirerek farkindaligi artirdigini, bu çerçevede 30 Eylül’de AKIB merkez binasinda Güney Afrika Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren ICA International Chemicals firmasi yetkilisi Wouter Schreuder’i sektör paydaslariyla bulusturarak istisarelerde bulunduklarini söyledi.



Narenciye ihracat sezonunun da 15 Eylül itibariyla basladigina deginen Baskan Ferhat Gürüz, “Narenciye çesitlerinin olgunlasmasi bu sene biraz gecikti, ancak üretim miktarinda bir sorun beklemiyoruz. Narenciye rekoltesinin önceki sezon seviyelerinde olacagini öngörüyoruz. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançli bir sezon diliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile