Türkiye'nin Ab Üyelik Süreci İtalya'da Konuşuldu

"Türkiye, Hemen Avrupa'da Olmalı" derneğinin düzenlediği konferansta, Türkiye-AB ilişkileri ve üyelik süreci masaya yatırıldı.


Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, İtalya'da yaşayan ve Türkiye'yi yakından tanıyan İtalyan aydınlar, siyasiler, diplomatlar ve bu ülkede yaşayan Türkler tarafından geçen yıl kurulan "Türkiye, Hemen Avrupa'da Olmalı" derneği tarafından düzenlenen konferansta ele alındı.
Konferansa programı nedeniyle katılamayarak, mesaj gönderen Eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Türkiye'ye 2009 yılında yaptığı resmi ziyaretinin Türkiye'nin Avrupa ve İslam dünyasındaki rolünün önemi konusunda görüşlerini pekiştirdiğini belirtti.

Napolitano, Türkiye'nin AB'de yer almasının Avrupa ile İslam dünyası arasında köprü oluşturması bakımından önemli olduğunu mesajında dile getirildi.

Napolitano mesajında ayrıca, Avrupalılar olarak ödevlerinin, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifini açık tutmak ve sonuna kadar bunun için çalışmak olması gerektiği belirtti.

Konferansa katılan İtalya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarları Benedetto della Vedova, İtalyan hükümeti olarak Türkiye'nin AB'ye doğru ilerlemesinden yana olduklarını belirterek, İtalya'nın Avrupa içinde Türk vatandaşlarının vize serbestisi alabilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Müsteşar Vedova, 23'üncü ve 24'üncü müzakere başlıklarının Türk hükümeti için bir test olacağını da sözlerine ekledi.
Akciğer kanserine yakalandığı için kemoterapi gören Eski İtalya Dışişleri Bakanı Radikal Partili Emma Bonino, geç katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, "Başka yerlere bakmak, ne Türkiye'ye ne Avrupa'ya yardımcı oldu" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın da Türkiye hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğu bu dönemin, iki tarafın birbirine en uzak dönem olduğunu ifade eden Bonino, karşılıklı kibir ve yanılsamalar dolayısıyla bugün yas tuttuklarını fakat, tam üyelik hedefiyle ilişkilere yeniden başlamaları gerektiğini vurguladı.
Konferansta konuşan Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin de, İtalya'nın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, Türkiye'nin müzakere başlıklarının tamamını açmaya hazır olduğunu kaydetti.

"AB üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedef"diyen Büyükelçi Sezgin, Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi daha da güçlendireceğini söyledi.

2004-2010 yılları arasında İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten emekli diplomat Carlo Marsili de, 10 yıl önce müzakerelerin her iki taraf için büyük hevesle başladığını ancak daha sonra bazı Avrupalı ülkelerin bu süreçte problemler çıkardığını ve sürecin yavaşladığını ifade etti.

Marsili, "Kıbrıs Rum Kesimi, sistematik biçimde Türkiye ile olan diyaloğumuzu bloke etmeye devam ediyor" diye konuştu.

Konferansta moderatörlük görevini yürüten Radikal Parti'nin yayın organlarından Jeopolitik dergisi editörü Mariano Giustino da Kadir Has Üniversitesi'nde Türkiye'de AB üyeliğine desteğe ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını aktardı. Giustino, müzakerelerin başlamasının üstünden geçen 10 yılda Türk insanının AB üyeliğine desteğinin yüzde 80'lerden 30'lara kadar gerilediğini, buna Avrupa'nın bekletmesinin yol açtığını belirtti.

Giustino, Türkiye'nin en iyi dostu olduklarını ama Radikaller olarak insan hakları söz konusu oldu mu kimseye taviz vermediklerini söyledi.

"Türkiye, Hemen Avrupa'da Olmalı" derneği fikri önceki yıl ortaya çıkmış, geçen yıl Haziran ayı sonunda cumhuriyetin 100. yılına atıfta bulunarak, "Türkiye, 2023'te Avrupa'da" adıyla lansmanı yapılırken, Radikal Parti Başkanı Panella'nın önerisiyle derneğin adı o gün "Türkiye, Hemen Avrupa'da Olmalı" şeklinde değişmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile