Türkiye'nin Aktif Uydu Sayisi Türksat 5A'nin Hizmete Girmesiyle 7'Ye Yükseldi

Türksat 5A'nin yörüngesine hizmete girmesiyle uzayda aktif görev yapan haberlesme uydularinin sayisi 4'e, Türksat'in kendi uydulariyla operasyon yürüttügü yörünge sayisi da ilk defa 3'e çikti Söz konusu uydu, manevra ömrüyle 31 derece dogu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarini 35 yil boyunca güvence altina alacak.

ARIFE YILDIZ ÜNAL - Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayisi, Türksat 5A'nin da hizmete alinmasiyla 7'ye yükseldi.

AA muhabirinin derledigi bilgiye göre, Türkiye'nin, 3'ü (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B) haberlesme, 3'ü (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyordu.

Türkiye'nin ilk iletisim uydusu denemesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya firlatildi ancak firlatici rokette meydana gelen ariza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düstü. Uydu teknolojilerine yatirimlarina devam eden Türkiye, 10 Agustos 1994'te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldi. Temmuz 1996'da uzaya firlatilan Türksat 1C, Eylül 2010'a kadar 31 ve 42 derece dogu yörüngelerinde hizmet verdi. 10 Ocak 2001'de 42 derece dogu boylamina firlatilan Türksat 2A'nin görev süresi 27 Eylül 2016'da sona erdi.

Bu uydunun ardindan Türksat 3A, 4A ve 4B uydulari uzaya gönderildi. Son olarak AIRBUS D&S tarafindan üretim süreçleri ve test asamalari tamamlanan Türksat 5A uydusu firlatmaya hazir halde 2 Ekim 2020'de Türksat yetkililerine yerde teslim edildi.

2017'de imzalanan sözlesme sonrasi AIRBUS'in Fransa'nin Toulouse sehrindeki tesislerinde üretimine baslanan uydu, SPACE X firmasinin ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki firlatma merkezine gönderildi. 8 Ocak 05.15'te Falcon 9 roketiyle basarili bir sekilde uzaya firlatilan Türksat 5A'dan, firlatistan 35 dakika sonra ilk sinyal alindi.

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip Türksat 5A, istasyonlar araciligiyla tüm yörünge ve alt sistem kontrollerinin gerçeklestirilmesinin ardindan "31 derece dogu" boylamindaki yörüngesine 4 Mayis'ta yerlesti.

Türksat 5A'nin testlerinin basariyla tamamlanmasinin ardindan dün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi törenle hizmete alinmasiyla Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayisi 7'ye çikti.

Türksat 5A'nin yörüngesinde hizmete girmesiyle uzayda aktif görev yapan haberlesme uydularinin sayisi 4'e, Türksat'in kendi uydulariyla operasyon yürüttügü yörünge sayisi da ilk defa 3'e çikti.

Uydu, manevra ömrüyle 31 derece dogu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarini 35 yil boyunca güvence altina alacak.

- TV yayinciligi ve veri haberlesme hizmetleri verecek

Türksat 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Dogu, Kuzey Afrika, Orta Bati Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan genis bir cografyada, TV yayinciligi ve veri haberlesme hizmetleri sunacak.

Türkiye'nin, yeni Ku Bandini kullanan öncü ülkelerden birisi olmasini saglayacak Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli bir TV yayinciligi ve haberlesme hizmeti saglayacak.

- TÜRKSAT 5B'nin yilin son çeyreginde firlatilmasi hedefleniyor

Uydu teknolojileri alanindaki yatirimlarini sürdüren Türkiye, imalatlari tamamlanan ve testleri yapilan Türksat 5B haberlesme uydusunu bu yilin son çeyreginde firlatmayi planliyor.

42 derece dogu yörüngesine gönderilecek Türksat 5B ile Ka-Bant kapasitesi 15 kat artacak ve uydu Türksat filosunun en güçlü uydusu olacak.

Türksat 5A'nin ardindan 5B'nin de hizmete girmesiyle Türkiye'nin frekans haklari korunurken, gelecek yeni nesil haberlesme uydulari için de yeni frekans haklari elde edilecek.

Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde üretilecek Türksat 6A haberlesme uydusunun 2022'de uzaya firlatilmasi öngörülüyor.

Türkiye, Türksat uydulariyla haberlesme alaninda Avrupa ve Afrika'nin tamamini, Asya'nin Endonezya da dahil bati ve güney bölümünü (Rusya ve Çin hariç) kapsayaca???????k.

- Türkiye'de tasarlanip üretilen ilk gözlem uydusu RASAT

RASAT yer gözlem uydusu, TÜBITAK UZAY'in BILSAT'in ardindan ikinci uzaktan algilama uydusu oldu. Türkiye'de tasarlanip üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Agustos 2011'de Rusya'dan firlatildi.

RASAT uydusu, tasarim ömrü 3 yil olmasina ragmen yörüngede halen hizmet veriyor.

Söz konusu uydu, günese es zamanli dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada bulunuyor, 7,5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantli uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kamerayla görev yapiyor.

Yeniden ziyaret zamani ortalama 4 gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebiliyor. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutlari 30x30 kilometre olan uydudan, 960 kilometre uzunluguna kadar serit görüntü alinabiliyor.

Proje kapsaminda, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvar büyütülürken uydu tasarim, üretim ve test konularinda 100'den fazla uzman yetistirildi.

- Göktürk-1 uydusu

Türk Silahli Kuvvetlerinin hedef istihbaratina yönelik uydu görüntüsü ihtiyacini karsilayacak Göktürk-1 de 2016'da uzaya firlatildi. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluslari için çevre ve yapilasmanin izlenmesi, tarimsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamalari, sinir kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algilama görevleri yapilabiliyor.

Cografi kisitlama olmaksizin dünyadaki herhangi bir yerde kesif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrünün 7 yil olmasi öngörülüyor.

- Ilk yüksek çözünürlüklü kesif ve gözlem uydusu Göktürk-2

Türkiye'de özgün olarak gelistirilen ilk yüksek çözünürlüklü kesif ve gözlem uydusu Göktürk-2, 2012'de gerçeklestirilen firlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerlestirildi.

Göktürk-2, Milli Savunma Bakanligi, TÜBITAK Baskanligi ve TÜBITAK UZAY-TUSAS is ortakligi tarafindan imzalanan sözlesme kapsaminda üretildi.

Uyduyla Türk Silahli Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyaç duydugu hedef istihbarati ile sayisal ve cografi veri üretimi saglaniyor. Ayrica diger kamu kurum/kuruluslari ile üniversite ve arastirma kurumlarinin uydu görüntüsü istekleri karsilaniyor.

Yüksek yerlilik oraniyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüge sahip gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, sehircilik, tarim ve ormancilik alanlarinda önemli ihtiyaçlarina cevap veriyor.

Söz konusu uydu, yaklasik 640 kilometrelik bir seridin görüntüsünü tek geçiste indirebilecek kadar yüksek hizli veri haberlesmesine sahip bulunuyor.

Dünyanin her yerinden görüntü alma ve iletisim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip uydu, dünya etrafindaki bir turunu yaklasik 98 dakikada tamamliyor.

Göktürk-2 Projesi kapsaminda uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapi gelistirilmesi, kamu kurum ve kuruluslarinin gözlem ve arastirma ihtiyaçlarinin milli imkan ve kabiliyetlerle karsilanmasi hedeflendi.

Gelinen noktada, TÜBITAK UZAY ve TUSAS bünyesinde, gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetistirilirken uydu ve ekipman seviyesi tasarim, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapi ve kabiliyetler kazanildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile