GÜLTEKİN YETGİN - Ulusal Biyoçeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi kapsamında iki yıl süren çalışmalar sonucu Giresun'da 2 bin 144 tür bitki çeşidinin olduğu tespit edildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki proje kapsamında bitki türleri ile karasal ve sucul hayvan türleri de belirlendi.
Türkiye'deki 15 bini aşan bitki türünün 2 bin 144'ünün yer aldığı Giresun'da kaplan otu, tüylü saker otu, çayır yumağı gibi endemik türler sadece bu bölgede yetişmesiyle dikkati çekiyor.
Ayrıca biyoçeşitlilik çalışmasında Türkiye'de görülen kara akbaba, kızıl akbaba, küçük akbaba, sakallı akbaba türlerinin tamamının da Giresun'da görüldüğü tespit edildi.
Bakanlığa bağlı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılından itibaren hayata geçen projeyle envanterlerin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Giresun'daki bitki, memeli, amfibi sürüngen ve balık türlerinin hem verilerle hem literatür hem de arazi çalışması sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Kuduban, projeyle kaç tür kaynak çeşitliliğinin olduğunun da belirlendiğini kaydetti.
Kuduban, kaynak verilerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra uygun bir şekilde kullanılmasının da amaçlandığını ifade ederek, 'Nasıl kullanabiliriz? Bildiğimiz verileri nasıl kollayabiliriz, sürdürülebilirliğini nasıl yapabiliriz, ayrıca ilaç sektöründe nasıl kullanabiliriz, nerede endemik bitki var? Bunların hepsini ortaya koyan bir proje.' dedi.
Türkiye'de 12 bin civarında bilinen bitki türünün şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde 15 bini geçmiş olduğuna dikkati çeken Kuduban, Giresun'da ise daha önce 950 civarında olan bitki tür çeşitliliğinin 2 bin 144 rakamlarına ulaştığını belirtti.
Ülkenin bitki çeşitliliği bakımından Avrupa'yı geçtiği vurgulayan Kuduban, 2012 yılı verilerinde 11 bin 707 olan bitki tür sayısının yürütülen bu çalışmalar sonucunda 2015 yılı sonu verisine göre 15 bini aştığına dikkati çekti.
Kuduban, Giresun'da 123 familya, 669 cins bitki türüne ulaşıldığını, sayının devam eden çalışmalarla giderek arttığına dikkati çekerek, kentin bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin önemli illerinden biri olduğunu ifade etti.
Karagöllerin üst tarafında yetişen kaplan otu ve Tamdere mevkisinde yetişen Kafkas semenderinin önemli türler olduğunu vurgulayan Kuduban, şöyle konuştu:
'Bu bitki türleri Giresun için çok önemli. Bu iki bitki türünün tamamen korunması izlenmesi sürdürülebilirliğinin sağlanması için bazı önlemlerin alınması gerekmekte. Kafkas semenderinin de çok önemli bir tür olduğu ortaya çıktı ve oraların Kafkas semenderi için kesinlikle kontrol altına alınması gerekiyor.'
Daha önceki yıllarda 4 olarak belirtilen Giresun endemiği bitki tür sayısının bu çalışmayla 7'ye çıktığını aktaran Kuduban, Giresun Adası'nda da 117 bitki türü olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin Bitki Türlerinden 2 Bin 144'Ü Giresun'da
Ulusal Biyoçeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi kapsamında iki yıl süren çalışmalar sonucunda bin 194 tür daha tespit edilerek Giresun'daki bitki türü 2 bin 144'e çıkarıldı Türkiye'deki 15 bini aşan bitki türünün 2 bin 144'ünün bulunduğu Giresun'da kaplan otu, tüylü saker otu, çayır yumağı gibi endemik türler sadece bu bölgede yetişiyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Kuduban: 'Giresun bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin önemli illerinden biri'