Türkiye‘nin Bölgesel Nitelikteki İlk Havaalanının Temeli Atıldı

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin ihtiyacını karşılamak için Kütahya‘nın Altıntaş ilçesinde 110 milyon TL’ye yapılacak Zafer Bölgesel Havaalanı‘nın temeli düzenlenen törenle atıldı.

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin ihtiyacını karşılamak için Kütahya‘nın Altıntaş ilçesinde 110 milyon TL’ye yapılacak Zafer Bölgesel Havaalanı‘nın temeli düzenlenen törenle atıldı. Yap-işlet-devret modeliyle İçtaş İnşaat (IC) tarafından inşa edilecek ve Türkiye‘nin bölgesel nitelikteki ilk havaalanı olacak tesisin temeli Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Altıntaş ilçesine bağlı Alibey ve Kuyucak köyleri arasındaki Pusan mevkisine inşa edilecek Zafer Bölgesel Havaalanı, Türkiye‘nin ilk bölgesel havaalanı olmasının yanı sıra, Türkiye’nin dördüncü büyük havaalanı olacak. 36 ayda bitirilmesi hedeflenen havaalanının bitirilme tarihini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kürsüde IC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile pazarlık yaparak 27 aya düşürdü. Bakan Eroğlu ve eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Çeçen’den havaalanını 30 Ağustos 2013 tarihinde bitirse sözü aldı. Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olacak Zafer Bölgesel Havaalanı’nın açılışı böyle 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümüne denk gelen 30 Ağustos 2013 tarihinde saat 13’ü 13 geçe hizmete açılacak.

Zafer Bölgesel Havaalanı‘nda öncelikle yurt dışına tarifesiz (charter) uçuşlar yapılması, daha sonra tarifeli uçuşların başlatılması hedefleniyor. İç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması öngörülen havaalanının, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak ‘taki Termal turizm merkezlerine ekonomik hareket kazandırması, iç ve dış ticarette canlılık ile Frig Vadisi‘nin turizme açılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Havaalanında kargo taşımacılığı da yapılacağı için Kütahya-Afyonkarahisar hattındaki Çöğürler İstasyonu ile havaalanı arasında 14 kilometrelik demiryolu hattının inşa edilmesi için başlatılan proje çalışmasına ise devam ediliyor.

Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, havaalanı hizmete açılınca burasının ticaretin ve ihracatın merkezi haline geleceğini söyledi.

    Burayı üretim ve ihracat üssü yaparak tarihe geçireceklerini dile getiren Eroğlu, Zafer Havaalanı’nın Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ın muhteşem şekilde bahtını açacağını kaydetti. Havaalanının bu 3 ilde istihdamı artıracağını aktaran Eroğlu, “Gerek Afyonkarahisar gerek Kütahya gerekse Uşak termal turizm açısından büyük potansiyele sahip. Ancak yurtdışından tedavi için gelmek isteyen turistler havaalanı olmadığı için gelemiyordu. Onlar bizden havaalanı istiyordu. Onların da bu isteklerini yerine getiriyoruz. Bu havaalanıyla dünyada, Türkiye termal turizmin, kaplıca turizminin, sağlık turizminin ve kongre turizminin başkenti olacak.” dedi.

    Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de yolları böldüklerini, milleti ve insanları birleştirdiklerini söyledi. Ancak bunları yapmanın yetmeyeceğini dile getiren Yıldırım, önemli olanın gönüllere yol yapmanın olduğunu kaydetti.

Buraya gönüllere yol yapmaya geldiklerini aktaran Yıldırım, “Gönüllere de yol yapacağız. Türkiye havacılıkta, bölünmüş yollarda destan yazıyor. Hızlı tren geldi, çile bitti. ‘Kara tren beklide gecikir, gelmez’ şarkısı tarihe gömüldü. Türkiye’yi yollarla donattık. ‘İnsanımızın ayağına taş değmesin‘ diye Türkiye’yi baştan başa imar ediyoruz. Yaptıklarımız yetmez. Bizim konuşmamıza gerek yok. Bizim yaptıklarımız, eserlerimiz konuşacak. İnsanlarımızın gönlüne yaptığımız yollarla konuşacağız. Konuşarak, laf üreterek bu ülkenin zamanını israf etmeyeceğiz. Sürekli hizmet yapacağız. Bu ülkenin efendisi bu ülke insanına hizmet edendir. Hizmet bizden, efelik sizden. Bu ülkenin efesi sizlersiniz.” diye konuştu.

Havaalanının yapıldığı illerin sınıf atladığını belirten Yıldırım, “Aynen futbol takımı gibidir. İkinci ligden birinci lige, birinci ligden süper lige çıkıyor. Şimdi bu havaalanıyla Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak süper lige çıktı. Zafer Havaalanı ile yeni bir gün başlıyor, yeni bir gelecek başlıyor. Burada turizm, tarih turizmi, jeotermal turizmi gelişecek. Burada çinicilik, tekstil gelişecek, sağlık turizmi gelişecek. Böylece ülkemiz kalkınacak. İnsanlarımıza iş, aş bulacağız. Burası vatandaşlarımıza ekmek kapısı olacak." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Binali Yıldırım, 3 ilin valisi, milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratları ve IC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen butona basarak havaalanının temelini attı. Temel atma törenine çok sayıda vatandaş katıldı.

Havaalanının inşa edileceği 3 milyon 700 bin metrekare arazinin 2 milyon 700 bin metrekaresi takas yoluyla alındı, 1 milyon metrekaredeki sahiplerine ulaşılamayan 204 parsel için kamulaştırma yapıldı. Türkiye‘de ilk kez bir havaalanı inşaatı için takas işlemleri burada gerçekleştirilerek, arazinin yaklaşık üçte ikisi takasla elde edildi. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek ve Türkiye‘nin bölgesel nitelikteki ilk havaalanı olacak tesisin ihalesi, 28 Temmuz 2010‘da gerçekleştirildi. İhaleye sadece İçtaş İnşaat (IC) firması teklif verdi ve 32 yıl olan işletme süresini 29 yıl 11 aya çekti. IC ile 22 Aralık 2010‘da sözleşme imzalanarak, yer teslimi gerçekleştirildi. IC, terminal binası, pist, bağlantı, taksi yolları, 4 uçaklık apron, kule, itfaiye garajı, genel amaçlı garaj, giriş kontrol binası, apron bariyer binası, güç merkeziyle her türlü elektronik ve güvenlik sistemlerini yapacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile