Türkiye'nin Çilek Deposundan Ihracat Basladi

Türkiye'nin Çilek Deposundan Ihracat Basladi

Türkiye’nin üretim merkezlerinden İçel’in çilek deposu olarak bilinen Silifke ilçesinden; Ortadogu, Türk Cumhuriyetleri ile Rusya basta olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat basladi. Bu sezon 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün rekoltesi beklenirken ihracat fiyatinin kilogramdan 23 TL’nin üzerinde oldugu bildirildi.

Cografi tescili bulunan Silifke çileginin üretimi 20 bin dönüm alanda yaklasik 3 bin aile tarafindan yapiliyor. Ilçede önemli bir gelir kaynagi olan, Türkiye’nin dört bir yanina gönderilen çilegin dikiminden budanmasina, bakimindan hasadina kadar olan 8 aylik süreçte yaklasik 10 bin kisi bu iste çalisarak aile bütçelerine destek sagliyor. Bu sene 80 bin ton rekolte beklenen çilegin bin dönümünü topraksiz tarim ile 3 bin dönümü örtü altinda, geriye kalani ise açikta üretiliyor. Mart ayinda baslayan açikta çilek hasadi Haziran ayinin sonuna kadar yogun olarak sürerken, basta Ankara, Istanbul, Izmir gibi büyüksehirler olmak üzere ülkenin dört bir tarafina gönderiliyor.

Toplanan çilekler, tazeliklerinin korunabilmesi için eksi 5 derecede soguk hava depolarinda muhafaza edilip, sevkiyati özel soguk hava sistemlerine sahip tirlar ve konteynerlerle gerçeklestiriliyor.

Çilek, Ortadogu, Türk Cumhuriyetlerine, Rusya basta olmak üzere 20’den fazla 25 ülkeye ihracat ediliyor. Ilk önce iç piyasaya dagilan çilegin ihracati da bu hafta basladi.

Bir çok ülkeye gönderilen çilegin ihraç fiyatinin ise 23 ile 25 TL bandinda oldugu belirtildi.

"Ihracatimiz basladi"

Cografi isaret tescilli çilegin açik alanda hasadina devam ettiklerini belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani olan üretici Nurettin Kaynar, “Normalde 12 ay çilek üretimi yapiyoruz. Asil sezonumuz ve rekoltemiz su an basladi.

Ihracat anlaminda da iyi bir sekilde Ortadogu, Türk Cumhuriyetlerine, Rusya basta olmak üzere 20 ila 25 ülkeye ihracat yapiyoruz" dedi.



"40 milyon dolara yakin ekonomik katkisi var"

Silifke çileginin marka olduguna deginen Kaynar, "Yol ömrü ve aroma olarak su an Avrupa’da ve dünyada tercih edilen bir marka haline geldi. 30 ila 40 milyon dolarlik ülke ekonomimize büyük katkisi var. Üreticimizi çok tatmin etmese de 23 ila 25 lira arasinda ihracata çilek gönderiyoruz. Bayram sonrasi daha yükselecegini umut ediyoruz. Ülke ekonomisine ve istihdama büyük etkisi var. 15 ila 20 bin aile buradan ekmek yiyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile