Bölgede özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep çevresinde rağbet gören ve "Arap koyunu" olarak da adlandırılan ivesi cinsi koyunlar, kentteki birçok besici tarafından yetiştiriliyor.
Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen koyunlardan besicisinin bilinçsiz uygulamaları nedeniyle istenilen verim elde edilemiyor.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü koordinesinde hayata geçirilen ve kentteki 12 bin 600 ivesi koyunu üzerinde uygulanan "İvesi Koyununun Halk Elinde Islahı" projesi ile koyunların süt ve et kapasitesi arttırılacak.
Proje Koordinatörü Reşit Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte çok sayıda ailenin geçimini hayvancılıkla sağladığını söyledi.
Üreticilerin geleneksel yöntemlerle bu işi yaptığını ve yeterince verim alamadığını belirten Demir, verimi artırma amacıyla faaliyete geçirilen projeyle yüksek verimli bir koyun sürüsü elde etmeyi planladıklarını ifade etti.
-"Her evre kayıt altına alınıyor"
Demir, proje ile hayvanların çiftleşmesinden süt kontrolüne kadar her evrenin kayıt altına alındığını söyledi.
Tek Tek Dağları bölgesinde toplam 12 bin 600 ivesi koyunda bu uygulamayı yaptıklarını, buradaki amacın ivesi koyunlarının süt oranını artırmak damızlık değeri yüksek koçlar elde etmek ve besicilerin gelir düzeyini artırmak olduğunu dile getiren Demir, şöyle konuştu:
"Yerli koyun ırkları arasında süt verimi en yüksek hayvan ivesi ancak vatandaşın elindeki koyunların süt verimi çok düşük. İvesi koyununun genetik yapısında yüksek bir süt kapasitesi mevcut. Amacımız bu kapasiteyi ortaya çıkarmak. Uygulamada hayvanın her evresini kayıt altına alıyoruz. Bu işleri yaparken koyunların çiftleşme döneminde hangi koçla çiftleştiğini kayıt altına alıyoruz. Kuzu doğumları başlayınca bunların kilolarını tartıyoruz ve kulaklarını küpeliyoruz. Böylelikle kuzunun bir nevi kimliğini çıkarıyoruz. Her ay bu kuzuların ağırlığını tespit ederek hayvanın gelişimini takip ediyoruz. Annelerin de her ay sütünü tartıyoruz. Böylelikle hangi koyunun ne kadar bir süt verimi olduğunu öğrenmiş oluyoruz."
-"Süt verimi yüzde 40 artacak"
Demir, sezon sonunda süt tartımı ve kuzunun gelişme durumuna göre ayıklama yaptıklarını, böylelikle verimi düşük olan koyunları sürüden ayırdıklarını vurguladı.
Beş yıl sürecek projeyle ilgili gerekli çalışmaların ardından her yıl ayıklama yaparak sürekli iyi olan koyunları sürüde tutacaklarını, 5 yıl sonunda belirli bir verim düzeyine ulaşacaklarını belirten Demir, şunları kaydetti:
"Şu anda üreticinin elindeki koyunların bir sezonda verdiği süt oranı 70 kilogram. Biz inşallah bunu yüzde 40 düzeyinde artırmayı hedefliyoruz. Burada yetişen damızlık değeri yüksek koçları da projenin dışında Türkiye genelindeki üreticilere ulaştırmaya çalışacağız. Besicilere koyun başına 35, kuzulara ise 20 lira destek veriyoruz buradaki amaç besiciyi teşvik ederek, hayvancılık sektörünün önünü açmaktır."
Besicilerden Ahmet Sel ise projenin verimli geçtiğini belirterek, uygulamanın hayvan sahiplerini memnun ettiğini dile getirdi.
Türkiye'nin Damızlık Koyunları Şanlıurfa'da Yetişiyor
ŞANLIURFA - HALİL FİDAN - Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, et ve süt verimi yüksek olan ivesi cinsi koyunların kapasitesinin artırılarak damızlık olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.