Libya‘ya Askeri Müdahale (Son Detaylar)
NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programının dün akşam ki bölümünde Prof. Emre Kongar ve Gazeteci Mehmet Barlas yine Libya'daki operasyonu tartıştı.
"Obama'nın bir çadırı var. Kominikasyon iletişim çadırı içinde her türlü elektronik alet var. Ama dışarıdan izlenemiyor" diyen Kongar, "Herhalde onun aracılığıyla bizim Başbakanla konuşmuşlar. Ve bizimkiler pek açıklama yapmıyor. Ama Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, BM kararlarına uyum konusunda tam mutabakat aralarında sağlanmış diye. Ne şiş yansın ne kebap bir açıklama" dedi.
Şu anda Libya'yı bombalayanIN resmen NATO olmadığını ifade eden Barlas, "NATO'ya bağlı ülkelerde var. Mesela Katar iki tane Mirage ve bir C-17 uçağı gönderdi. Katar Nato'da mı" diye konuştu.
Kongar ise, "Ayrıca komutada Amerika'da. Yani komutada NATO'da değil. Yani Brüksel'deki toplantı o, Türkiye hala biraz diretiyor" ifadesinde bulundu.
Barlas, Perşembe günü da Nato Başkomutanı'nın Türkiye'ye bu işin pazarlığını yapmaya geleceği bilgisini verdi.
"Şimdi orada tabi hükümete bakmak lazım napıyorlar" diyen Kongar, "Ben sayın başbakan'ın 28 şubat günü galiba bir açıklaması vardı. 'NATO'nun ne işi var Libya'da' diyordu. Bence doğru bir yaklaşımdı. Fakat şimdi NATO'nun ne işi var derken NATO'nun harekatına katılıyor Türkiye veya katılacak gibi bir durum var" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Barlas, "Daha katılmıyorda bugün başbakan çok geniş açıklamalar yaptı. Yani 'Libya'ya karşı uygulanacak hiç bir şeyin içinde biz yokuz' dedi" anımsatmasını yaptı.
Buna karşılık ise Kongar, "Bunlar tabi iyi laflar. Ama şu anda yapılan iş nedir, güya Kaddafi'yi bombalamaya gidiyoruz deyip Libyalıların beynine bomba atıyorlar" diye konuştu.
"TÜRKİYE BU ASKERİ HAREKATIN İÇİNDE DEĞİL"
Barlas da, "Türkiye şu an bu askeri harekatın içinde değil" karşılığını verdi.
Bunun üzerine de Kongar, "Değil ama bakalım ne olacak. Biraz zorda işler karışık gibi" dedi.
"Çok zor bir karar, çok zor bir durum" diyen Barlas'a karşılık Kongar, "Tabi zor bir durum. Bir defa standartlar meselesi var. Mısır'la başladı. Sayın Başbakan Mısır'daki muhaliflere çok açık destek verdi. Fakat sonra o desteğini yavaşlattı hatta geri çekti. Ondan sonrada orada askeri yönetim başa geçince bu sefer Sayın Cumhurbaşkanı kalktı Mısır'a gitti, orada askeri yönretime destek verdi. Önce muhaliflere destek ama sonra askeri yönetime de tam destek derken mağlum Bahreyn var, Yemen var, Tunus var şimdi Libya. Libya'ya Amerika'nın liderliğindeki koalisyon güçlerinin bir saldırısı ve Türkiye'nin de oraya katılması bekleniyor bence" şeklinde konuştu.
"HAVA HAREKATI YAZIK OLUYOR"
Hava harekatının da yazık olduğunu söyleyen Barlas, "Hem Kaddafi'yi yok etmiyor hem sivil halkın ölümüne sebep oluyor hem de Libya alt üstü oluyor. Libya yeniden inşaa edilecek . Ve Libya'nın elindki silahların hepsi Fransız silahları. Libya Fransa'dan İtalya'dan alıdğı silahlarla, Fransa'dan İtalya'dan gelen bombalar Kaddafi'yi vuruyor" ifadelerini kullandı.
"Uluslararası ilişkilere baktığımız zaman bir defa Rusya çok açıkça karşı çıktı, Çin karşı çıktı" diye konuşan Kongar, "Almanya çok ilginç. NATO'nun içinde ama bu harekatın içinde mi dışında mı belli değil. Katılmıyor veya ciddi bir muhalefet söz konusu. Daha ilginç bir şey Sarkozy öncülük almış görünüyor" dedi.
"FRANSA BAKANI OLAYLARI HAÇLI SEFERİ OLARAK SUNUYOR"
Bugün Fransız İçişleri Bakanı'nın bir konuşma yaptığını ifade eden Barlas, "Fransız bakan, 'Cumhurbaşkanımız Libya'ya karşı haçlı seferlerini başlatmıştır. Onu kutlamamız lazım' dedi. Şimdi Bush'u hatırlıyorsunuz haçlı seferleri kavramını kullandığı için yıllarca eleştirildi. Şimdi Fransa İçişleri Bakanı Libya'daki olayları haçlı seferi olarak sunuyor" şeklinde konuştu.
Bunun üzerine de Kongar, "Tabi çünkü kerata Le Pen'in oylarını almak istiyor. Eğer Amerika ona destek veren Fransa ve diğer müttefiklerin niyeti gerçekten oradaki Kaddafi'nin zulmunü durdurmak olsadı 40 tane çözüm vardı. Bir tanesi de mesela Türkiye'nin de içinde önemli rol oynadığı bir gözlemci rolüydü. Başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelerin gidip orada Kaddafi saldırılarını durduruyorlar mı bakmasıydı. Hiç dinlemediler bile ve gelip vuruyorlar. Şimdi bakıldığı zaman bütün dünya bunu konuşuyor. Bir, Libya'nın bölünmesi bunu açıkça söylememiz lazım, islam coğrafyasındaki ülkeleri tam denetim altına almak, gerekirse bölmek ve iktidardaki kudretli yöneticileri yok etmek, iki, petrol bölgelerini tam denetime almak hatta mümkünse el koymak. Şimdi bu model eğer dünya çapında Amerika'nın önderliğindeki bir silahlı güçle uygulamaya konduysa yandık yani" diye konuştu.
Barlas da buna karşılık, "Böyle bir projeleri olsa bile telaffuz etmeye çekinirler" dedi.
BEYAZ GAZETE
'Türkiye'nin de bu saldırıya katılması bekleniyor'
Prof. Emre Kongar, Libya'ya Amerika'nın liderliğindeki koalisyon güçlerinin saldırısına Türkiye'nin de katılmasının beklendiğini ileri sürdü. Gazeteci Mehmet Barlas da, Fransa İçişleri Bakanı'nın Libya'daki olayları haçlı seferi olarak sunduğunu söyledi.