'Türkiye'nin Dijital Geleceği Açıklaması Genişbant Vizyonu' Raporu

Raporda, Türkiye'de 535 milyon dolarlık yatırımla 4,7 milyon haneye daha fiber ulaşabileceği belirtildi Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel: 'Sektörümüzde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa Türkiye'nin iletişim sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğine inanıyoruz' '(Vodafone Türkiye'nin Doğuş Grubu'na satılacağı iddiası) Bu gerçeğe dayanmayan, mesnetsiz, doğruluğu olmayan bir bilgi'.

Vodafone’un Axon Consulting (Axon Danışmanlık) tarafından hazırlanan 'Türkiye’nin Dijital Geleceği: Genişbant Vizyonu' raporuna göre, Türkiye'de 535 milyon dolarlık yatırımla 4,7 milyon haneye daha fiber ulaşabilir.

'Türkiye'nin Dijital Geleceği: Genişbant Vizyonu' başlıklı rapor, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Axon Partners Yönetici Ortağı Dimitri Kallinis ve Axon Türkiye Genel Müdürü Dikmen Edgü'nün katılımıyla İstanbul'da tanıtıldı.

Raporda, günümüzde evlere genişbant götürmekte olan birçok teknolojinin mevcut olduğu, bu teknolojiler arasında teknik olarak en gelişmiş olanın evlere-binalara kadar giden fiber 'FTTH/B' teknolojisinin 'Açık Erişim Şebekesi' (AEŞ) modeliyle Türkiye için önerildiği ifade edildi.

Raporda, sürekli artan bant genişliği ihtiyacını karşılamak için uzun vadeli çözüm önerisi olarak FTTH/B teknolojisinin ele alındığı, ülkelerin fiber altyapısı kapsamında FTTH/B'nin getireceği kapsama alanı ve teknolojik özelliklere vurgu yapıldığı, tek seferlik, uygun şekilde tasarlanmış bir yatırım ile yapılacak bu girişimin Türkiye’ye uzun yıllar kullanılabilecek bir altyapı sağlayacağı kaydedildi.

Türkiye'deki tüketicilerin veri tüketiminde, mobil hizmetlerden daha çok sabit hizmetlere yöneldiği belirtilen raporda, dünya çapında ortalama aylık sabit genişbant bağlantı veri tüketiminin 2021'de ayda 180 GB'a yükselmesinin beklendiği, ayrıca, Türkiye’nin 2015'te sahip olduğu 54,9 GB/ay ortalama veri tüketiminin yıllık bazda yüzde 22 (CAGR ) artması halinde bu ortalamaya ulaşmasının olası olduğu ifade edildi.

Türkiye’de şebeke kurulumu için uygun koşulların oluşmasını teşvik etmenin yatırım fırsatları yaratacağı kaydedilen raporda, yaklaşık 535 milyon dolar yatırımla evlere kadar giden fiber FTTH/B hizmetinin fazladan 4,7 milyon haneye götürülmesini sağlayacağı vurgulandı.

- 'Dijitalleşmenin Türkiye'nin tamamını kapsaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz'

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, raporun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ulusal bir genişbant politikasının oluşturulmasının, güçlü Türkiye'nin aydınlık geleceği için bir anahtar olduğunu vurguladı.

Süel, Vodafone'nun bu konuda kesintisiz olarak yatırımlarını sürdürdüğünü ifade ederek, 'Sektörümüzde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa Türkiye'nin iletişim sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğine inanıyoruz.' dedi.

Türkiye'de hızlı genişbant internet erişiminin, temel vatandaşlık hakkı olarak belirlenmesi ve bir haneye giden temel hizmetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini, Vodafone Türkiye olarak bu vatandaşlık görevi için üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını belirten Süel, şunları kaydetti:

'Ülkenin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından biri olarak, Türkiye pazarında uzun vadeli büyüme vizyonumuz doğrultusunda önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Yatırımlarımızı 2017 yılında da aynı hız ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Tüketicilerimize genişbant teknolojilerindeki global deneyimimizi yansıtacağız ve onlara en iyi hizmeti vereceğiz. Dijitalleşmenin Türkiye'nin tamamını, her bireyi, her evi ve her kurumu, özetle her hayatı kapsaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.'

- 'Vodafone'un vizyonunda altyapıda rekabet değil, iş birliği var'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Süel, Vodafone'un vizyonunda altyapıda rekabet değil, iş birliği bulunduğunu, gerek sabitte gerekse mobilde her türlü iş birliğine açık olduklarını belirterek, 'Biz eğer bu masada oturuyorsak yatırım iştahımızdan, yatırım taahhüdümüzden dolayı... Tabi ki iyi koşullar olsa, daha çok şehir, daha çok yatırım, ama mevcutlarla daha limitli...' şeklinde konuştu.

Hasan Süel, ortak altyapı şirketine yönelik bir soru üzerine, çalışmaların devam ettiğini ancak ortak açıklama yapmalarının daha doğru olduğunu bildirdi.

Süel, basında yer alan Vodafone Türkiye'nin Doğuş Grubu'na satılacağı iddiasına yönelik de şunları kaydetti:

'Bu gerçeğe dayanmayan, mesnetsiz, doğruluğu olmayan bir bilgi. Ben bugün Vodafone'a şöyle geriye dönüp baktığımda, 20 milyar liralık bir yatırımı var. Rekabeti, ürün hizmetlerindeki çeşitliliği, büyümesini ve pazar payı kazanmasını bu yatırımlarla gerçekleştiren bir kuruluş. Türkiye'nin geleceğine yönelik çok yeni yatırımlarımız var, Vodafone Arena gibi uzun vadeli iş birliklerimiz var. Bugün burada gelecekten bahsediyoruz. Bugüne kadar kaç tane dedikodu olduysa hepsi asılsız çıktı. Bu da asılsız. Bizim bugüne kadar yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın teminatıdır. Bizim Grup CEO'muz Vittorio Colao, Sayın Başbakanımıza ekim ayında yaptığı ziyarette de, Türkiye'ye olan inancını, yatırım sürekliliği taahhüdümüzü net olarak verdi. Bununla ilgili değişen hiçbir durum yoktur. Biz bu sektöre ve Vodafone'un geleceğine olumlu bakıyoruz.'

- 'Türkiye'de mevcut duruma göre 11,5 milyon haneye daha eve kadar fiber götürülebilir'

Axon Partners Yönetici Ortağı Dimitri Kallinis de gelecek yıllarda sabit genişbant talebinde beklenen büyüme göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'deki erişim teknolojilerinde yeni iyileştirmelerin veya değişimlerin zamanının geldiğinin anlaşıldığını söyledi.

Axon Türkiye Genel Müdürü Dikmen Edgü ise şu anda Türkiye'de eve kadar fiberin yaklaşık 5 milyon haneye gittiğini belirterek, mevcut koşullarda gelecek 5 yılda eve kadar fiberin gittiği hane sayısının 6,5 milyona çıkmasını beklediklerini, doğru adımlar atılması halinde 5 yıl içerisinde 16,5 milyon haneye eve kadar fiberi götürmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Edgü, eve kadar fiber giden hane sayısının 5 milyondan 6,5 milyon haneye ulaşması için piyasadaki operatörlerin yaklaşık 413 milyon dolarlık yatırım yapması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

'Buna karşılık eğer pasif altyapı efektif bir şekilde kullanılabilirse mevcut 5 milyon haneye ek olarak 6,3 milyon hane daha gelecek 5 yıl içerisinde eve kadar fiber hizmeti alabilir. Bunun yatırımsal anlamı da 948 milyon dolar gibi bir rakam. Türkiye'de mevcut duruma göre 11,5 milyon haneye daha eve kadar fiber götürülebilir. Bu da 1,8 milyar dolarlık bir yatırıma işaret ediyor.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile