Türkiye'nin En Büyük Barajinin Yapildigi Ilçede, Iktidar Baraj Altinda Kaldi

Türkiye'nin En Büyük Barajinin Yapildigi Ilçede, Iktidar Baraj Altinda Kaldi

Türkiye’nin en büyük barajinin yapildigi ve yeniden bir ilçenin insa edildigi Yusufeli’nde yapilan ilk belediye seçimlerinde vatandaslarin tercihi Cumhuriyet Halk Partisi oldu.

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES nedeniyle Yusufeli baraj sularina gömülmüs, bu nedenle üst kotlarda yeniden bir ilçe insa edilmisti. Yeni yerlesim yerlerine 1,5 yil önce tasinan ilçe halki, ilk yerel seçimlerini 31 Mart 2024 tarihinde gerçeklestirdi.

Üç dönem Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti) kazandigi belediye bu kez el degistirerek Cumhuriyet Halk Partisine geçti. Seçimi 48 oy farkiyla CHP’nin adayi Baris Demirci kazanirken, 56 yil sonra CHP’nin ilçede galip gelmesi partililer tarafindan mutlulukla karsilandi. Ayni zamanda bir çok yatirima ragmen AK Parti’nin kaybetmesinin tepki oyundan kaynakli oldugu belirtildi.

Baskan Demirci: "Devletin bu kadar yatirimlarina ragmen AK Parti 100 sene yerelde seçimi kaybetmemesi lazimdi"

Belediye Baskani Baris Demirci seçimle ilgili yaptigi açiklamasinda, “Devletin bu kadar yatirim yapmis oldugu bir yerde AK Parti iktidardan düsmüs olsa dahi en azindan yerelde 100 sene belediye seçimi kaybetmemesi lazim. Sadece bu yatirimlardan bahsediyorum. Eger Yusufeli halki ilk seçimlerde degisimden yana tercihini kullanmissa iktidar temsilcilerinin dönüm kendilerine bakmasini istirham ediyorum. Çünkü bu dagitimlar yapilirken adil degillerdi. Insanlarin ellerinden alinip bir baskasina verildi.

Insanlar burada huzursuz oldu. Biz makama geldikten sonra en fazla magduriyet konut magduriyeti oldugunu gördük. Konut magduriyetlerinde adaletsizliklerin giderilmesi gerekiyor. Biz bunlari da gerçeklestirecegiz" dedi.



“Mevcut iktidarin yapamadiklarinin bizler yapacagiz”

"Cumhuriyet Halk Partisi adi altinda 56 yil sonra basari elde ettik" diyen Demirci, "Her ne kadar zor olsa da kolay olani yaptik. Esas isimiz bundan sonra. Mevcut iktidarin yapamadiklarini bu saatten sonra bizler yapacagiz. Onun sorumluluguyla hareket ediyoruz. En büyük sikinti konut sikintisi, kiralik daire sikintisi ve istihdam sikintisi. 500 konutlu bir projemizle bu üç sorunu ortadan kaldiracagiz” seklinde konustu.



“Yusufeli hem fizikken baraj altinda kaldi hem de siyasetten”

Ilçede esnaflik yapan Ali Tamyürek ise “Bu kadar yatirimin yapildigi baska bir ilçe yoktur sanirim. Lakin Yusufeli’nde bir tasinma süreci yasandi. Eski yasanmisliklar sular altinda birakildi eski düzene geçildi. Galiba halkla birebir olunamadi. Insanlarin ihtiyaçlari birebir karsilanmadi. Bir çok magduriyetler var. Yapilan güzel seyler de var ama insanlar kaybettiklerinden daha çok etkileniyor. Burada iktidar yatirimlarinda vatandasa birebir ulasilamamis olabilir diye düsünüyorum. Çünkü kaybettigimiz çok degerimiz var. Yeni yerlesim yerine alismak bizi çok zorladi. Burada insanlar degisim istedi çünkü yipranmislikta var. Yusufeli hem fizikken baraj altinda kaldi. Siyaseten de baraj altinda kalma durumu yasandi” ifadelerini kullandi.

“Barajin ilçeye hiçbir kari olmadi”

Ilçe sakinlerinden Hüseyin Alkan (87) ise “Burada bir çok insan magdur oldu. Esnaf da magduriyet yasadi. Yusufeli barajinin ilçeye hiçbir kari yok bence. Yollarimiz uzadi, köprülerde sikinti çikti” diye konustu.



“Devlet istedigini aldi vatandaslar alamadi”

Mehmet Dalkiliç ise “Devlet Yusufeli baraji yaparak istedigini aldi ama vatandas istedigini alamadi. Eski ilçede kendi yerim vardi hak sahibi olmadim, yeni ilçede kiraci oldum” dedi.



“Burada hak magduriyeti yasandi”

Ilçe halkindan Kuddüs Çiçek de, “Buradaki en büyük magduriyetlerden biri hak magduriyeti. Yasamayan insanlarin hak sahibi olmalari büyük bir tepki aldi. Bunu ifade etsek de karsilik bulamadik. Insanlarda buna ister isteme tepki oyu verdi. Kiralik ev de bulamiyoruz, kiralar çok pahali, ev sahipleri kim onlari da bulamiyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile