Türkiye’nin En Büyük Dalgakıranı Hızla Yükseliyor

Türkiye’nin En Büyük Dalgakıranı Hızla Yükseliyor

Bodrum’da bulunan Gümbet Koyu’nda kurulacak olan dalga kıran Türkiye’nin en büyük yüzen dalga kıranı olmayı hedefliyor.

Bodrum Belediye Gıda A . Ş tarafından meclis kararıyla Bodrum Gümbet koyuna yapılacak olan yüzen dalgakıranın proje maliyeti 3 . 5 milyon TL tutarında olduğu belirtildi . 11 parçadan oluşan dalgakıranın eni 8 metre , boyu 20 metre , derinliği 4 , 5 metreden oluşuşan dalgakıranın toplam ağırlığı ise 1870 ton . İlki Alanya’da yapılan yüzen dalgakıranın ardından ikincisinin Bodrum tersaneler bölgesinde yapımına başlandı . Türkiye’nin en büyük yüzen dalgakıranın yapım aşaması 6 ay süreceği de belirtildi . Yaklaşık 40 yıl ömrü olduğu söylenen dalgakıranın montajı haziran ayında tamamlanarak deniz turizminde hizmete başlayacak .

Yüzen dalgakıran proje mühendisi Levet Ümit İren yaptığı açıklamada Türkiye’nin en büyük yüzen dalga kıranının Bodrum’da olacağını belirterek “ Bodrum Belediye A . Ş . bünyesinde ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Deniz Araştırma Merkezi desteği ile başladık . Blok tasarımları tamamen bana ait , betonarme blok tasarımları . Bütün deniz dinamiği verilerini Üniversitede birlikte hocalarımız sayesinde elde ediyoruz , böyle yürütüyoruz . Bodrum’daki yat korunağı ismini verdiğimiz projede ; 225 metre normal iskele hattı var . 220 metre de yüzer dalgakıran hattı var . Yüzer dalgakıran hattı çok önemlidir çünkü bu bağlama yerini yaz kış kullanılabilir hale getiriyor . Dolayısıyla tekneler için kazıklı iskelelerde olduğu gibi örneğin Paşatarlasın daki gibi kışın kullanılmayacak , tekneler boşaltılacak gibi bir durum olmayacak . Gümbet’de bu sayede . Bu 170 tonluk oldukça litaritürde büyük yüzer dalgakıran bloğu olarak kabul edebileceğimiz , Türkiye’ de ilk kez uygulanan bir örnektir . Projenin tüm bağlama sistemini Haziran ayına yetiştirmeye çalışıyoruz . Şuan bu büyük bloklardan ayda iki tane üretme kapasitesine sahibiz . Haziran ayında tamamlarsak , Temmuz ve Ağustos aylarında turizme hiç engel olmayacak şekilde , hiç hissettirmeden diğer eksiklerini de tamamlayabileceğiz” dedi

Bodrum’un tersaneler bölgesinde üretilen dalgakıran Denizden yüzdürülerek montaj yeri olan Gümbet Koyuna ulaştırılacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile