Türkiye'nin En Büyük Geofit Bahçesi Yalova'ya Kurulacak

Türkiye'nin en büyük geofit (soğanlı bitkiler) bahçesinin Yalova'da kurulması için çalışmalar başladı.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 3 yıldır sürdürülen doğal süs bitkilerinin sektöre kazandırılması projesi tamamlanması üzerine enstitüde toplantı yapıldı. Toplantıya Yalova Valisi Yusuf Erbay, Tarımsal Araştırmalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Müslüm Beyazgül ile çok sayıda davetli katıldı. Enstitü Müdürü M. Emin Ergün, "Projeye 2006 yılında başladık. Tübitak tarafından desteklenen bu proje kapsamında doğada bulunan 2 bin çeşit herbalyum oluşturularak incelendi. Doğada bulunmasına rağmen ekonomik olarak değeri bulunmayan bu türlerin yapılacak çalışmalarla sektöre kazandırılması için ciddi adımlar atıldı. Tamamlanan bu proje ile ülkemizin bitki zenginliği de daha net bir şekilde ortaya çıkacak" dedi.
Ergün'ün ardından söz alan TAGEM Müdür Yardımcısı Müslüm Beyazgül ise, Türkiye'nin yılda 50 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatı gerçekleştirdiğine vurgu yaparak, "Ülkemiz flora zenginliği bakımından büyük bir imkana sahip. Ancak ülkemizde süs bitkileri ticaretine 1940'lı yıllarda başlanmış. İhracatın başlaması ise daha yakın zamanlara dayanıyor. Bugün Türkiye gerçekleştirdiği 50 milyon dolarlık ihracatı da sadece birkaç tür çiçek üzerinden yapmaktadır. Bunların başını ise karanfil çekmektedir. Türkiye'de en fazla kesme çiçek ihracatı ise Antalya'dan yapılıyor. Türkiye'de yine doğada tespit edilen 12 bin 95 çeşit bitki bulunuyor. Bu rakam Avrupa'daki flora zenginliğinin üstünde. Yine bu çeşitlerin 3 bin 595 adeti ise endemik bitkilerden oluşuyor. TAGEM olarak doğadan toplanan çeşitlerin geliştirilerek sektöre kazandırılmasına büyük önem veriyoruz. Bu çeşitlerin koruma altına alınmasının yanı sıra gen haritasının çıkartılmasına da çalışıyoruz. Türkiye'nin en büyük geofit (soğanlı bitki) bahçesini de Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde kuracağız. Bu yıl bu projeyi Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) sunacağız. Bu bahçe yaklaşık 1.5-2 milyon TL'ye mal olacak" dedi.
TAGEM Müdür Yardımcısı Müslüm Beyazgül'ün konuşmasının ardından söz alan Yalova Valisi Yusuf Erbay ise, "Türkiye'deki endemik bitkilerin ne kadarının Yalova'da bulunduğunun tespiti Yalova açısından da büyük önem taşıyor. Bu sayının ve nerelerde bulunduğunun 1/25.000'lik çevre düzeni planına işlenmesi ile doğaya zarar veren taş ocakları ile mücadelemiz de bir hayli kolaylaşacak. Yalova'da doğa dostu sektörleri desteklemeli ve Yalova'yı korumalıyız" diye konuştu.
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Bilge Şener, "Türkiye geofitlerinin fitokimyasal özellikleri ve Biyolojik aktiviteleri", Antalya kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Expo 2016" ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Erdal Kaya ise, "Türkiye geofitlerinin kültüre alınması yeni tür ve çeşitlerin sektöre kazandırılması" konularında davetlilere bilgi verdi. Birçok vilayetten uzmanların katıldığı toplantı saha incelemesinin ardından sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile