Türkiye Jokey Kulübü'nce yaklaşık 5 yıl önce Çınar ilçesine 6, Diyarbakır kent merkezine ise 26 kilometre uzaklıktaki Beşpınar köyünde bin 500 dönüm alan üzerinde yapımına başlanan, 4 yıldan bu yana da bölgede at yarışı heyecanı yaşatan Diyarbakır Hipodromu 12 Eylül'de gerçekleştirilecek koşu ile kapılarını at yarışı tutkunlarına açıyor.
2 yılda gerçekleştirilen yaklaşık 30 milyon liralık yatırım ile yeni pist, mesire alanı, pony clup ve kır kahvesi tesisine kavuşan hipodromda at hastanesi, ilave 240 ahır pansiyonu ve gece koşuları için özel aydınlatma sistemi kurulacak. Bu yatırımlarla tesisleşmesini büyük oranda tamamlayan Diyarbakır Hipodromu'nun Güneydoğu'nun Veli Efendisi olması hedefleniyor.
-Hipodromun altyapısı tamamlandı
Diyarbakır Hipodromu Müdürü Yılmaz Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl at yarışı sezonuna tesisin her yönü ile altyapısını oluşturmuş şekilde başlayacaklarını söyledi.
Sezonun 4,5 ay süreceğini ve geçen yıl 16 olan yarış günlerinin bu yıl 21'e yükseleceğini ifade eden Çelik, 19 Eylül'de 2. Uluslararası Karpuz Festivali Kupası koşusunun da yapılacağı sezon boyunca gerçekleştirilecek koşulara Diyarbakır'ın tanıtımının yapılması için Diyarbakır Surları, Malabadi Köprüsü gibi kentin tarihi mekanlarının isimlerinin verildiğini belirtti.
Çelik, kentteki kurum ve kuruluşların bir dilekçe ile başvurmaları halinde gelecek sezon kurum ve kuruluşların isimlerine özel koşuların da gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydetti.
-2 yılda 30 milyon liralık yatırım
Çelik, hipodromu 10 yıla hitap edecek yeni bir kum piste kavuşturduklarını, vatandaşları hipodrom ile buluşturmak adına da yaklaşık 50 dönüm araziyi Karacadağ'ın volkanik taşlarından temizleyerek piknik ve mesire alanına dönüştürdüklerini söyledi.
Bu alana 6-14 yaş arası çocuklara hizmet verecek pony clup kurduklarını, ağaçlandırdıkları 200 dönüm alana çocuk oyun grupları kurduklarını anlatan Çelik, şöyle dedi:
"Yakın zamanda en çok ağaçlandırılmış alana sahip tesis olacağız. At ilgililerine ve misafirlere yönelik içerisinde marketi, mescidi ve berber salonu bulunan kır kahvesi tesisimizin yapımını da tamamladık. Diyarbakır Hipodromu her sezon gelişiyor. At yarışı sektörüne yönelik yatırımlar hemen hemen tamamlandı. Hipodromda ayrıca Avrupa standartlarında at hastanesi yapılması için de inşaata başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in onayı ile ahır ihtiyacımızın giderilmesi için 216 olan at pansiyonuna önümüzdeki ay ilave 240 ahır pansiyonun yapılması için ihale gerçekleştirilecek. Fiziki şartları geliştirdik. Yatırımlarımız sürüyor."
-Gece da at yarışları yapılacak
Yılmaz Çelik, gelecek yıl Diyarbakır Hipodromu'nun gece yarışlarına uygun hale getirilmesi için ışıklandırma projesinin hayata geçirileceğini ifade ederek, bu kapsamda öngörülen yatırım miktarının 14 milyon lira olduğunu belirtti.
Gece aydınlatması ile her yıl sezonda at yarışlarının iki katına çıkacağını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:
"Geçmişinde olduğu gibi bölgede atçılığın yeniden canlanmasının sağlaması için 18 milyon lira bütçe ile kurulan hipodrom tesislerinde her sezon yaklaşık 400 kişi istihdam ediliyor. Atçılık tarihsel boyutu ile her dönem gündemini korudu. Bu tesis ile Diyarbakır'daki atçılık ruhu yeniden canlandı. Diyarbakır'da at sahibi olma talebi her geçen gün artıyor. Güneydoğu'nun 'Veli Efendisi' olma parolası ile yola çıktık. Güneydoğu'nun Veli Efendisi olma yolundaki hedefimize hızla ilerliyoruz."
-Kente ekonomik katkısı
Çelik, Diyarbakır'da atçılığın sosyal yaşama olduğu kadar ekonomiye de büyük oranda katma değer sunduğunu söyledi.
Hipodromun, Çınar Belediyesi'nin mücavir alanında yer aldığından ilçeye 'Eğlence Vergisi' adı altında çok büyük katkı sunduğuna dikkati çeken Çelik, hipodromun açıldığı 2009'dan bu yana kurulu bulunduğu Çınar ilçesine eğlence vergisi adı altında yaklaşık 6 milyon lira kaynak aktarıldığını vurguladı. Bunun son derece önemli bir katma değer yarattığına dikkati çeken Çelik, ilçeye Şanlıurfa ve Elazığ hipodromları düzeyinde katkı sağlayan hipodromun, sezonda yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlayarak halkın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunduğunu belirtti.
Müdür Yılmaz Çelik, bu sezon yarışların 3 ay boyunca perşembe günleri yapılacağını son ay ise çarşamba ve perşembe günleri gerçekleştirileceğini ifade ederek, halkın hipodrom alanından istifade edebilmesi için tüm çalışmaları tamamladıklarını, tüm vatanadaşları hipodroma beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen ve hipodromdaki at pansiyonlarına getirdikleri atlara idman yaptırarak yarışlara hazırlanan at sahipleri de kendileri için hipodrom alanında oluşturulan tesislerden son derece memnun. At sahipleri, bu yıl bambaşka bir görünüme bürünen hipodromda at yarışlarının başlamasını heyecanla beklerken yarışlarda derece elde etme konusunda da iddialılar.
Türkiye'nin En Büyük Hipodromunda At Yarışı Heyecanı Başlıyor
DİYARBAKIR - Türkiye'nin en büyük hipodromu özelliğine sahip olan Diyarbakır Hipodromu'nda at yarışı heyecanı yarın başlıyor.