Türkiye'nin En Büyük Küçükbas Hayvancilik Festivali Inegöl'de Basliyor

Türkiye'nin En Büyük Küçükbas Hayvancilik Festivali Inegöl'de Basliyor

Inegöl, Türkiye’nin en kapsamli Küçükbas Hayvancilik Festivaline ev sahipligi yapacak.

Inegöl Belediyesi uhdesinde Ilçe Tarim Müdürlügü, Ziraat Odasi ve Inegöl Küçükbas Hayvan Damizlik Yetistiricileri Dernegi isbirliginde yapilacak Uluslararasi Küçükbas Hayvancilik Tanitim Festivalinde, 25 farkli irkta 750 küçükbas hayvan sergilenecek. Festivale Macaristan, Bulgaristan ve Ukrayna’dan farkli çiftliklerden de katilim saglanacak.

Sanayiiyle oldugu kadar tarim ve hayvancilik alaninda ortaya koydugu basariyla da dikkat çeken Inegöl, ülkenin en kapsamli Küçükbas Hayvancilik Festivaline ev sahipligi yapacak. Inegöl Kivircigi adi ile bilinen bölgeye has kivircik koyun türünün ulusal ve uluslararasi alanda tanitimi, küçükbas hayvancilik sektörünün gelistirilmesi ve farkli ülkelerden üreticilerin bir araya gelerek fikir alisverisinde bulunmasi adina yapilan festival, 24-25-26 Eylül tarihlerinde Alanyurt Pazar Yerinde gerçeklestirilecek.

Hem Inegöl’e hem ülkemize katki saglayacak

Hayvancilik sektörüyle ilgili egitim ve seminerler, damizlik koç yarismalari, çoban köpegi yarismalari gibi pek çok renkli etkinligin de yer alacagi festival, Inegöl Belediyesi uhdesinde Ilçe Tarim Müdürlügü, Ziraat Odasi ve Inegöl Küçükbas Hayvan Damizlik Yetistiricileri Dernegi isbirligiyle gerçeklestirilecek. Belediye Baskani Alper Taban, bu sabah tüm paydaslarla birlikte festivale iliskin basin toplantisi düzenledi.

Burada bir açiklama yapan Inegöl Küçükbas Hayvan Damizlik Yetistiricileri Dernegi Baskani Ibrahim Kutlu, “Inegöl Küçükbas hayvancilik festivalinin yapilmasinda emegi geçen basta Belediye Baskanimiza ve tüm destekçilere tesekkür ediyorum. 24-26 Eylül tarihlerinde yapilacak festival insallah hem Inegöl’e hem ülkemize katki saglayacak” dedi.

Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik de, “Önümüzdeki hafta için Inegöl’de çok güzel bir etkinlige hazirlaniyoruz. Daha önce tarim fuari yapmistik ama bu defa küçükbas hayvancilik kapsaminda bir formatta, daha önce bölgemizde düzenlenmeyen bir etkinlik. Bunun önemli oldugunu ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ibrahim Ekren ise, “Ülkemizde farkli bölgelerde zaman zaman düzenlenen küçükbas hayvancilik festivalini bu sene Inegöl’de yapiyoruz. Biz de Inegöl olarak festivalin ilçemizde yapilmasindan dolayi memnun olduk. Insallah hem sehrimizde hem bölgemizde küçükbas hayvan yetistiricilerine büyük faydasi olacaktir” ifadelerinde bulundu. Belediye Baskani Alper Taban, açiklamasinda festivalin içerigi ve hayvancilikla ilgili bilgiler verdi. Sehrimizde bir ilk olacak çalismayi duyurmak adina toplandiklarini kaydeden Baskan Taban, “Heyecanliyiz. Ben öncelikle tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum. Mottomuz; gelecek nesiller için üretecegiz, üretmeye devam edecegiz. Tarim ve hayvancilik sektörü aslinda birbirinden ayri düsünülemez. Sehrimizde her ne kadar sanayi gücü olsa da bunun yaninda tarim ve hayvancilik gücünü, turizm gücünü de kullanmak istiyoruz. Hatta bunlarin içerisine daha katma deger saglayacak sektörleri de dahil edebilirsek sehrimiz adina büyük bir kazanim olacagini düsünüyorum” dedi.

5 milyon hayvan yanlis bakim yöntemleri nedeniyle ölüyor

Sehrimizde ilk defa Küçükbas Hayvancilik Festivali yapilacagini da kaydeden Taban, söyle devam etti: “Inegöl’ümüzde 60 bin küçükbas hayvan emvalimiz bulunuyor. Hayvanciligin özellikle disa bagimli olmadan kendi ülkemizde olmasi durumunda, kendi kendine yeten ülkeler pozisyonuna geçmis oluyorsunuz. Bu yönüyle bu alanda da ithalat oldugunu biliyoruz. Ülkemizde her yil 5 milyon kuzunun yanlis veya eksik bakim yöntemleri nedeniyle öldügü biliniyor. Eger bu ölümlerin yüzde 60’i engellenirse, küçükbas hayvan ithalatina gereke kalmayacak.”

25 farkli irktan 750 hayvan sergilenecek

“Festivalimizi 24-26 Eylül tarihlerinde Alanyurt Pazar alanimizda gerçeklestirecegiz. Neden yeni yapilan hayvan pazarinda bu organizasyon yapilmiyor gibi bir soru akillara gelebilir. Buraya gelecek hayvanlarin tamami özel irk ve özel hayvanlar oldugu için, katilimcilar herhangi bir hastaligin bulasmasini istemiyorlar. Hayvan pazarlarinda da zaman zaman bulasici hastaliklar görülebiliyor. Katilicilar bu riske girmemek adina farkli bir ortam istiyorlar. Türkiye’nin en iyi damizlik hayvan üreticileri ve ekipman üreticilerinin katilacagi bu festivale uluslararasi boyutta da katki saglamis olacagiz. Macaristan, Bulgaristan ve Ukrayna’dan da çiftliklerden buraya katilim saglanacak. 120 farkli padok alaninda 25 farkli irkta 750 adet küçükbas hayvan sergilenecek. Festival kapsaminda en kaliteli damizlik koç yarismasi düzenlenecek. Yine hayvancilik alaninda sektör profesyonelleri 2 gün boyunca 30’ar dakikalik 6 farkli egitim ve 18 farkli konuda seminer düzenlenecek. Özellikle bu egitim bölümünü önemsiyoruz. Daha iyi hayvancilik yapilabilmesi adina egitimler olacak. Devaminda küçükbas hayvanciligin temasli oldugu sektörlerin stantlari da burada olacak. Çoban köpekleri yarismasi yapilacak. Türkiye’deki çiftlikler ve misafir çiftlikler ile fikir alisverisi yapilmasi adina ortam saglanmis olacak. Bu festivalde hem bu isi yapanlari bir araya getirmis oluyoruz hem de meslegi tanitmis oluyoruz. Küçükbas hayvancilik ile ugrasan firmalari, çobanlari ve çiftlikleri ortak bir paydada bulusturmus oluyoruz. Küçükbas hayvan irklarini uluslararasi düzeyde tanitma çabamiz var. Küçükbas hayvancilik sektörünü, temasli oldugu diger sektör kuruluslari ile bir araya getirip ekonomisine katki saglama ve egitimler araciligiyla da bu sektördeki vatandaslarimizin gelisimini saglamis oluyoruz. 24 Eylül Cuma günü 10.00’da stant ziyaretleriyle açilis gerçeklestirilecek. Daha sonra seminerler olacak. Cumartesi günü de yine seminerler olacak ve damizlik koç yarismasi olacak. Pazar günü de hem stant açik olacak hem de çoban köpekleri yarismasi yapilmis olacak. Bu alanda sehrimizde küçükbas hayvan yetistiricileri dernegimiz var. Özellikle Inegöl’de kivircik irkinin, Inegöl kivircigi diye bilinen, Inegöl köftesinin yapiminda da istifade edilen bu irkin gelisimiyle ilgili arkadaslarimizin ve diger paydaslarimizin bir çabasi var. Çünkü Inegöl’e olan degerleri tescilleyebilirsek, cografi isaretini alabilirsek ekonomik anlamda dönüslerini de saglamis olacagiz. Sehrimizin tanitim gücü olmasi adina da istifade etmis olacagiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile