Türkiye'nin En Büyük Tarim Kampüsü

Türkiye'nin En Büyük Tarim Kampüsü

Ankara Büyüksehir Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yilinda Türkiye’nin en büyük tarim kampüsü ve dinlenme alanini baskente kazandirmaya hazirlaniyor.

Ankara Büyüksehir Belediyesi, baskentte tarim ve üretimi desteklerken bozkirda yesilin hikayesini de yazmaya devam ediyor. Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in göreve gelmesinin ardindan yeniden kullanima kazandirilan Gölbasi ilçesi Karaoglan Mahallesi’ndeki atil araziye kurulan BAKAP (Baskent Ankara Kalkinma Projesi) Tarim Kampüsü ve Dinlenme Alani açilis için gün sayiyor.

3,5 milyon metrekarelik alana kurulan BAKAP Tarim Kampüsü ve Dinlenme Alani; rengarenk bitkiler, aromatik meyveler, seralar, üretim alanlari, göletler, etkinlik alanlari, spor sahalariyla her hafta on binlerce Ankaraliyi agirlayacak. Bozkirda yesilin hikâyesinin yazildigi BAKAP’ta; 24 bin 500 süs bitkisi, 2 milyon 200 bin peyzaj bitkisi, 160 bin metrekare çim alan, 10 bin metrekare peyzaj alani ve 3 adet biyolojik gölet bulunuyor.

BAKAP’ta; 55 bin metrekarelik bir lavanta bahçesinin yani sira 200 dekar arpa ve bugday saman balyasi üretim alani, 130 dekar silajlik misir üretim alani, 75 dekar yonca balyasi üretim alani, 40 dekar çörekotu üretim alani, 40 dekar sebze üretim alani, 20 dekar ve 70 tür tibbi aromatik bitki üretim alani hizmet vermek için bekliyor.

Vatandaslarin sevdikleriyle birlikte güzel hatiralar biriktirebilecegi BAKAP’ta; 425 dekar alanda ahudududan aliça, armuttan aronyaya, ayvadan bademe, biberiyeden bögürtlene, cevizden duta, elmadan erige, ihlamurdan kayisiya, kizilciktan kiraza, kusburnudan nektarin, seftali, üzüm, visne ve yabanmersinine kadar toplamda 17 bin 500 adet meyve agaci bulunuyor.

10 dekar alanda 10 tür yerel bugday tohumu üretim alaninin oldugu BAKAP’in 5 dekarlik alaninda yaglik ayçiçegi üretimi, 5 dekarlik alaninda Ankara’ya özgü ürünlerden aspir, kimyon ve sogan üretimi, 15 dekar alanda burçak üretimi ve 5 dekar alanda da 35 tür ata tohumu üretimi yapiliyor.

Dev Tarim Kampüsü ve Dinlenme Alani’nda ayrica 30 metrekarelik Dikey Topraksiz Bitki Büyütme Ünitesi ile çiftçi, üretici ve yatirimcilarin degisen iklimsel parametrelere bagli kalmadan daha az su ve kimyasal bitki besleyici kullanimi ile daha çevreci ve son teknolojiye bagli yetistiricilik yapabilmesi için çalismalar gerçeklestiriliyor.

3 etaptan olusan BAKAP Tarim Kampüsü ve Dinlenme Alani’nda; 45 bin metrekarelik alana bir piknik alani kuruldu. 18 bin metrekarelik bir alanin çadir kamp alani olarak ayrildigi BAKAP’ta, karavan tutkunlari da unutulmadi ve 28 araçlik bir alan ayrildi. Ayrica, alanda 30 adet de glamping bulunuyor. 39 kilometrelik yürüyüs ve 19 kilometrelik bisiklet yolunun bulundugu BAKAP’ta sporseverler de unutulmadi. Tenis, voleybol, plaj voleybolu, basketbol ve futbol olmak üzere toplamda 12 adet spor sahasi ile yoga meditasyon alanlari ile zen bahçesi yapildi.

Baskentte tarimin gelismesi amaciyla birçok projeyi hayata geçiren Ankara Büyüksehir Belediyesi, BAKAP’ta da bir tarim kütüphanesi kurdu. Kütüphanenin yani sira sera, mini hayvanat bahçesi, dogal çocuk oyun alani, festival alani, mini go-kart alani, konferans salonu, at çiftligi, ari hane, tarim akademisi, aktar ve keçi üretim tesisi bulunacak. Ayrica, dev kampüs içerisinde 10 kilometrelik bir araç yolu ve 5 bin araçlik bir de otoparki bulunuyor.

Ankara Büyüksehir Belediyesinin baskente Cumhuriyetin 100. Yil armagani olan BAKAP Tarim Kampüsü ve Dinlenme Alani, 16 Eylül 2023 Cumartesi günü Sagopa Kajmer ve Haluk Levent’in konserleriyle açilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile