Türkiye'nin En Eski Ramazan Bandosu Amasya'da Açiklamasi Tam 160 Yillik

Türkiye'nin En Eski Ramazan Bandosu Amasya'da Açiklamasi Tam 160 Yillik

Sehzadeler sehri Amasya’da 160 yildir her Ramazan ayinda kaleye çikarak konser veren bando, Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu olma özelligi tasiyor.

Ramazan ayi boyunca tarihi Harsena Kalesi’nde konser veren Amasya Belediye Bandosu, 160 yillik köklü gelenegi sürdürmenin gururunu yasiyor. Üstü açik otobüsten çaldiklari sarkilar ve marslarla kent merkezinden kaleye tirmanan bando takimi, gelen istek parçalara da konserde yer veriyor. Kahramanlik türkülerini ve popüler sarkilari seslendiren bando, Ramazan ayina cosku ve renk katiyor.

“Türkiye’de tekiz”

Kültürel mirasi devam ettirdikleri için gururlu olduklarini belirten Bando Sefi Hakan Dinçer, “20 yildir bu bandodayim. Rakibimiz yok. Türkiye’de tekiz. 160 yillik en eski Ramazan bandosuyuz” dedi.



“Birlik ve beraberlik ruhunu asiliyor”

Öte yandan Amasya Mutasarrifi Ziya Pasa tarafindan 1864 yilinda iftar ve sahur vakitlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanilmaya baslanan Ramazan topu, bu Ramazan’da Belediye Baskani Çelik tarafindan ateslendi. Elektrigin olmadigi dönemlerde vatandaslara iftar ve sahur vakitlerinin yaklastiginin bandoyla, vaktin doldugunun ise top atisiyla duyuruldugunu anlatan Amasya Belediye Baskani Bayram Çelik, “Bandomuz Ramazan heyecanina cosku katiyor. Birlik ve beraberlik ruhunu asiliyor” diye konustu.

Ilk iftar topunun ateslendigi programda bulunmaktan mutlu oldugunu ifade eden Amasya Valisi Yilmaz Doruk ise, “Ramazan ayinin maddi, manevi manasina katki saglayan, güzellestiren, cosku veren böyle gelenekleri yasamaktan ben de ziyadesiyle mutluyum” seklinde konustu.

Ramazan’in ilk iftarinda asirlik gelenegin sürdürülmesi için bando takimi ile Harsena Kalesi’ne çikilan programa AK Parti Amasya Milletvekili Haluk Ipek, CHP Amasya Milletvekili Resat Karagöz, belediye baskan adaylari ve protokol üyeleri de katildi.



“Bu gelenegimiz yasatilsin”

Bando sefini telefonla arayip “Kilo kilo elmalar” adli sarkiyi isteyen 68 yasindaki Nurettin Karademir, çocuklugundan bu yana Ramazan aylarinda bu bandonun eserlerini dinledigini söyledi.

Gülsen Özari ise, “Bu gelenegimiz hiç bitmesin, tükenmesin, torunlarimiz da görüp yasatsin” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile