Türkiye'nin En Geç Kiraz Hasadi Ahlat'ta Yapiliyor

Türkiye'nin En Geç Kiraz Hasadi Ahlat'ta Yapiliyor

Yüksek rakimi nedeniyle Türkiye’de kiraz hasadinin en geç yapildigi Bitlis’in Ahlat ilçesinde yetistirilen kirazlar, bölgenin ve ülkenin dört bir tarafina gönderiliyor.

Türkiye’de kiraz hasadinin bitmesinden 20 gün sonra Ahlat ilçesindeki 2 bin rakimli köylerde kiraz hasadi yeni basliyor. Yüksek rakimdan dolayi Türkiye ortalamasindan 20 gün sonra hasadina baslanan kiraz, agustos ayi basina kadar toplaniyor. Gece ve gündüz olusan sicaklik farklari nedeniyle tadi ve aromasi oldukça güzel olan Ahlat kirazi, çevre il ve ilçelerden oldukça talep ediliyor.

Ahlat ilçesine bagli Seyrantepe köyünde kiraz üreticiligi yapan ziraat yüksek mühendisi Havva Çaglar, Türkiye’nin birçok bölgesinde kiraz hasadi biterken köylerinde yeni kiraz hasadina basladiklarini söyledi.

Çaglar, “Seyrantepe köyünde yasiyorum. Su an ailemle birlikte kiraz hasadi yapiyoruz. Su an diyorum çünkü 2 bin rakimdayiz. Bu nedenle Türkiye’de en son hasadi biz yapiyoruz. Bahçemiz 800 agaçtan olusuyor. Yaklasik 20 yil önce devlet destegiyle babam bu bahçeyi kurdu. Babam köyde kiraz bahçesini kurduktan sonra örnek teskil etti ve köyde bahçe kuranlar oldu. Arazimiz egimli oldugu için biraz daha bahçe tarimina uygun. Kirazlar rakim yüksek oldugundan dolayi gece gündüz sicaklik farki da oldukça yüksek. Bu sicaklik farki meyveyi tatlandiriyor. Yillik ortalama 20 ton civarinda verim aliyoruz. Genelde Dogu Anadolu, Iç Anadolu ve Güneydogu Anadolu bölgelerine satiyoruz. Daha önce bir kez Azerbaycan’a ithalat yaptik. Onun disinda sadece yurt içine pazarliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile