Türkiye'nin En Uzun Karayolu Tünelleri

Türkiye'nin En Uzun Karayolu Tünelleri

Toplam 753 kilometre uzunlugunda 495 tünelin hizmet verdigi Türkiye’de, 2003-2023 yillarinda 703 kilometre uzunlugunda 412 tünel yapildi. Sadece geçtigimiz yil 42 bin 500 metre tünel yapildi. Iste Türkiye’nin en uzun tünelleri.



Karayollari Genel Müdürlügü’nden edinilen bilgilere göre, Türkiye’de tünel yapim çalismalari kapsaminda 2003-2023 yillari arasinda 703 kilometre uzunlugunda 412 adet tünel yapilarak yol agimizdaki tünellerin sayisi 495’e, toplam uzunluklari 753 kilometreye ulasti. 2023 yilinda 42,5 kilometre uzunlugunda tünelin yapimi tamamlandi.

Iste Türkiye’nin en uzun karayolu tünelleri ve özellikleri

1 - Zigana Tüneli

Trabzon’u Gümüshane üzerinden Bayburt, Askale ve Erzurum’a baglayan ve yüksek yogunlukta trafik yükü tasiyan güzergahta insa edilen Yeni Zigana Tüneli, 3 Mayis 2023 tarihinde ulasima açildi. 14,5 kilometre uzunlugunda çift tüpten olusan Yeni Zigana Tüneli projesinin toplam uzunlugu baglanti yollari ile birlikte 15,1 kilometreye ulasiyor. Seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, agir tonajli araçlar için 60 dakika kisaldi. Tünelin açilmasi ile kis sartlarinda kesintiye ugrayan trafigin kesintisiz ve konforlu akisi tesis edildi. Zigana Tüneli ve baglanti yolarinin yapimi, tasarimi ve kontrolünde yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullanildi ve proje Türk mühendisleri ve isçileri tarafindan insa edildi. Zigana Tüneli, sadece ülkemizin degil Avrupa’nin da en uzun tünelidir. Tünel ayrica dünyanin 3’üncü en uzun çift tüp karayolu tünelidir. Tünel ile ayrica mevcut yol 8 kilometre kisalmistir.

2 - Ovit Tüneli

Ovit Tüneli, Rize’yi Erzurum’a baglayan Ikizdere-Ispir Yolu’nun en önemli bölümünü olusturan 2 bin 640 rakimli Ovit Dagi geçisinde insa edilerek 13 Haziran 2018 tarihinde hizmete girdi. Çift tüplü insa edilen Ovit Tüneli 14 kilometrelik uzunlugu ile dünyada çift tüp olarak insa edilen en uzun 3’üncü karayolu tünelidir. Ovit Tüneli, Rize - Erzurum arasindaki karayolunun Ikizdere - Ispir mevkinde bulunan Ovit Dagi Geçidi’nin tünel konforunda geçilmesini, kis mevsimi boyunca yogun kar yagisi ve çig düsmeleri nedeniyle 5 ay trafige kapali olan Rize - Ispir - Erzurum Yolu’nun yil boyunca trafige açik kalmasini saglandi. Tünel ile ayrica mevcut yol 4 kilometre kisalmistir.

3 - Levazim- Akatlar Tüneli

7 bin 720 metre uzunlugunda olacak tünel haya yapim asamasinda. Bittiginde Istanbul trafigini rahatlatacak.

4 - Vauk Tüneli

7 bin 480 metre uzunlugunda olacak olan Vaik Tüneli’nin yapimi hala devam ediyor. Tünel, Gümüshane’yi Bayburt’a baglayacak.

5 - Alacabel Tüneli

Konya-Antalya kara yolu üzerindeki, kis aylarinda yasanan olumsuzluklari bertaraf edecek Alacabel Tüneli’nin uzunlugu 7 bin 360 metre uzunlugunda olacak. Alacabel Tüneli’nde kazi ve destek imalati tamamlandi, her iki tüpte de isik göründü. Tünelin yakin zamanda bitirilmesi hedefleniyor.

6 - Kirik Tüneli

Kirik Tüneli, Ispir-Erzurum kara yolunda yapimi devam eden Kirik Tüneli 7 bin 200 metre uzunlugunda olacak. Tünel tamamlandiginda mevcut güzergahtaki yol 33 kilometre kisalacak. Hizmete alindiginda Dogu Karadeniz’i Dogu Anadolu’ya baglayacak ve transit tasimacilikta önemli bir konuma sahip olacak tünel sayesinde, Gürbulak Sinir Kapisi’na kesintisiz ulasim saglanacak.

7 - Kop Dagi Tüneli

Erzurum’un Askale ilçesi ile Trabzon arasinda bulunan akstaki mevcut yolu 32 kilometre kisaltacak yapimi hala devam eden Kop Dagi Tüneli’nin uzunlugu 6 bin 500 metre olacak.

8 - Egribel Tüneli

Giresun’un iç kisimdaki Sebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri ile Sivas arasindaki güzergahta bulunan Egribel Tüneli’nin uzunlugu 5 bin 905 metre. Tünel çift tüp olarak yapildi. Tünelle yol 6,5 kilometre kisaldi. Güzergahta ayrica 20 dakikalik zaman tasarrufu saglandi.

9 - Ilgaz 15 Temmuz Istiklal Tüneli

26 Aralik 2016 tarihinde hizmete sunulan Ilgaz 15 Temmuz Istiklâl Tüneli, 5 bin 488 ve 5 bin 480 metrelik çift tüpten olusuyor. Ülke çapinda hayata geçirilen en önemli tünel projelerinden Ilgaz 15 Temmuz Istiklâl Tüneli ile yol kotu 1850 metre rakimdan 1390 metreye indirilmis. Tünelle kis aylarinda sürücülerin korkulu rüyasi olan Ilgaz Dagi geçisinde 12 ay boyunca yüksek standartli ve güvenli bir ulasimla seyahat imkâni saglandi. Daha önce 34 dakika süren 17 kilometrelik Ilgaz Dagi Geçisi 5,6 kilometre kisalarak artik 8 dakikada geçiliyor. 2,5 saat süren Kastamonu-Çankiri arasi 1,5 saatte kat edilebiliyor.

10 - Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli Asya ve Avrupa yakalarini, deniz tabaninin altindan geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bagliyor. Toplam tünel uzunlugu 5 bin 400 metre olan Avrasya’nin, Bogazin altinda kalan kismi 3 bin 340 metre.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile