Türkiye'nin Enerji İhtiyacına GES'li Çözüm

GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaleli: 'Türkiye'de 1 milyar 137 milyon metrekarelik çatı, güneş enerjisi tesisi kurmaya elverişli' 'Biz bu pazarın önünü açabilirsek 46 bin megavatlık bir kurulum gerçekleştirilebilir. Bu kapasite Türkiye'nin şu anki kurulu gücünün yarısı kadar' 'Biz potansiyel kapasitenin yanına bir de depolama ekleyebilirsek, başka hiçbir şeye ihtiyacımız kalmıyor. Bu bir hayal ama en azından bir kısmını yapabilirsek çok önemli bir noktaya gelebiliriz'

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye'de 1 milyar 137 milyon metrekarelik çatının güneş enerjisi tesisi kurmaya elverişli olduğunu belirterek, "Biz bu pazarın önünü açabilirsek 46 bin megavatlık bir kurulum gerçekleştirilebilir. Bu kapasite Türkiye'nin şu anki kurulu gücünün yarısı kadar" dedi.

Kaleli, 24. Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2018) kapsamında Solarbaba, SMA Solar Technology, Asunim Türkiye ve Zorlu Solar iş birliğinde düzenlenen, "Solarçatı 2018: Endüstriyel Güneş Enerjili Çatılar" oturumunda, Türkiye'de çatı güneş enerjisi santralleri (GES) pazarının giderek büyüdüğünü söyledi.

Bu konuların daha fazla konuşulması ve duyulmasını sağlayarak pazarın büyümesine de katkı sunulabileceğini dile getiren Kaleli, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 1 milyar 137 milyon metrekarelik çatı güneş enerjisi tesisi kurmaya elverişli. Bu büyüklüğün yarısı konut yarısı ticari yapılardan geliyor. Biz bu pazarın önünü açabilirsek 46 bin megavatlık bir kurulum gerçekleştirilebilir. Bu kapasite Türkiye'nin şu anki kurulu gücünün yarısı kadar. Bu potansiyel kapasitenin yanına bir de depolama ekleyebilirsek, başka hiçbir şeye ihtiyacımız kalmıyor. Bu bir hayal ama en azından bir kısmını yapabilirsek çok önemli bir noktaya gelebiliriz. Önümüzdeki 10-15 yılda her yıl ortalama 1000-1,500 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi ekleyebilirsek çok ciddi bir noktaya gelebiliriz. O yüzden, çatı pazarı büyüyor ve gümbür gümbür geliyor."

- "Çatıdan elektrik üretimi öz tüketime kayıyor"

Zorlu Enerji Grubu Solar Direktörü Evren Evcit, çatı pazarını harekete geçirebilmek için atılması gereken en önemli adımın mahsuplaşma olduğuna dikkati çekti. Mahsuplaşmanın hem devlete hem de tüketicilere fayda sağlayacağını anlatan Evcit, "Şebeke ile alışverişi kilovatsaat bazında yapmazsak, yani mahsuplaşmazsak tüketim ve üretimi çakıştıramıyoruz. Sektörün önünü açacak ve yapılması en kolay ve ilk aşama mahsuplaşma." ifadelerini kullandı.

Evcit, şu anda insanların çatılarında ürettiği elektriği öz tüketim için kullanmak yerine daha fazla kar elde ettikleri için satmaya meyilli olduğunu vurguladı.

Öte yandan, elektrik fiyatlarında en son yapılan zamla birlikte faturaların da artmaya başlamasıyla çatı tipi GES'lerin öz tüketim için daha fazla kullanılabileceğini aktaran Evcit, "Özellikle ışıma süresinin daha yüksek olduğu organize sanayi bölgelerindeki bu kurulumlarda elektriği satarak 6-7 yılda amorti etmek yerine, bu yatırım öz tüketimle 7-10 yılda geri döndürebilir." dedi.

Evcit, ayrıca çatı tipi GES'lerde en ufak bir hatanın ciddi sonuçlara sebep olabileceğinin ve bu yüzden mevzuatta emniyetle ilgili tedbirler alınmazsa pazarın büyümeyeceğine de dikkati çekti.

- "Maliyetler hızla düşüyor"

Enerjisa İş Geliştirme ve Müşteri Çözümleri Grup Müdürü İbrahim Erden ise "Bugün ortada bir çatı pazarı yok. Varmış gibi yapsak da yok" diyerek, "Çok küçük çaplı çatılarda ve bazı ticarethanelerde iç tüketim için kullanılan çatı tipi GES'ler bulunuyor. Mahsuplaşma konusu iki yıl sonra hiç gündeme gelmeyebilir. Teknoloji hızla gelişiyor. Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri de aynı şekilde hızlı bir düşüş trendinde ve depolama sistemleri yaygınlaşıyor. O yüzden, çok düşük maliyetlerle bu kurulumlar gerçekleştirileceği için mahsuplaşma gündem konusu olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile