Türkiye'nin Farkli Sehirlerinden Ögretmenler GUHEM'de Egitimlere Basladi

Türkiye'nin Farkli Sehirlerinden Ögretmenler GUHEM'de Egitimlere Basladi

Bursa Il Millî Egitim Müdürlügü tarafindan yürütülen "Gökmenlerin Mimarlariyla Mavi Bilyeden Uzaya" projesinin tanitimi Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’nde (GUHEM) gerçeklestirildi.

Proje ile Türkiye’nin farkli sehirlerinden 60 sinif ögretmenine, uzay, astronomi ve havacilik alanlarinda egitim verilecek. TÜBITAK-4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari Destekleme Programi dahilinde 100 proje arasina giren "Gökmenlerin Mimarlariyla Mavi Bilyeden Uzaya" projesinin lansmani düzenlendi.

Türkiye’nin uzay havacilik temali ilk egitim merkezi GUHEM’de yapilan programa, BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, Bursa Il Milli Egitim Müdürü Bülent Altintas, Il Milli Egitim Sube Müdürü Ahmet Uzun, GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoglu ve Türkiye’nin farkli illerinden gelen sinif ögretmenleri katildi.

Yürütücülügünü Bursa Il Millî Egitim Müdürlügü’nün yaptigi projenin açilisinda konusan BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasinda yer alan ülkelerin uzay ve havacilik alaninda güçlü bir potansiyele sahip oldugunu söyledi.



“GUHEM bir dönüsüm merkezi”

Türkiye’nin de uzay havacilik alaninda önemli hedeflere sahip oldugunu belirten Baskan Burkay, Milli Uzay Programi’nda yer alan GUHEM’in de bu maksatla hayata geçtiginin altini çizdi. Baskan Burkay, “BTSO olarak Bursa Büyüksehir Belediyesi ve TÜBITAK isbirligiyle bu merkezi sehrimize kazandirdik. Oda olarak uzay havacilik alaninda 7 yil önce Fransiz astronot Patrick Baudry’i Bursa’ya davet ederek, firmalarimiz ve ögrencilerimizle bulusturmustuk. Baudry, Fransa’da ayni GUHEM gibi bir projeyle 3 bin genç arasindan çikan Fransa’nin ilk astronotudur. Aslinda GUHEM gibi merkezler bir dönüsüm merkezi rolü üstleniyor. Türkiye artik teknolojisiyle uydusunu uzaya gönderebiliyor. Avrupa’da ilk sirada, dünyada da ilk 5 içerisinde yer alan merkezimizin yeni neslimize yeni ufuklar kazandiracagina inaniyorum. Il Millî Egitim Müdürlügümüzle birlikte düzenledigimiz projenin hayirli olmasini diliyor, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Il Millî Egitim Müdürü Bülent Altintas, söyle konustu: “Gökyüzünü taniyarak yeryüzünü anliyor insan. Bu yaklasim bugün ülkemizde de güçlü bir sekilde karsilik bulmus durumda. Planlanan ve gerçeklestirilmeye baslanan gelecek perspektifli etkili çalismalarla uzay, astronomi ve havacilik alaninda ‘biz de variz’ diyoruz artik. Tüm bu çalismalarin içsellestirilmesi, çocuklarimiza ve gençlerimize aktarilarak süreklilik arz edecek hâle getirilmesinde biz egitimcilere de büyük ve çok önemli sorumluluklar düsüyor. TÜBITAK-4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari Destekleme Programi kapsaminda baslangicini burada yaptigimiz uzay, astronomi ve havacilik için özel olan birbirinden farkli mekânlarda gerçeklestirilecek çalismalar; bu alanlara ilgi duyan yeni nesil arastirmacilara ilham verecek ve genç Gökmenlerin yetistirilmesine vesile olacaktir. Bu projenin hayata geçirilmesi için baslangiçtan itibaren emek veren tüm yönetici, ögretmen ve akademisyenlerimize, Bursa Büyüksehir Belediyemize, BTSO Yönetimi’ne, GUHEM’in çok kiymetli ekibine ve projemizi güçlendiren paydaslarimiza sükranlarimi sunuyorum.” diye konustu.

Il Milli Egitim Sube Müdürü Ahmet Uzun, proje ile egitim alan ögretmenlerin çocuklara uzayi, dünyayi ve evreni anlamlandirma sürecinde yol göstermelerinin, astronomi ve uzay bilimleri havacilik alanindaki yetkinliklerinin artirilmasini hedeflediklerini vurguladi. GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoglu, özverili düsünen insanlarin dünyayi degistirebilecegini belirterek, Il Milli Egitim Müdürlügü isbirligiyle düzenlenen programin ögretmenlere önemli bir tecrübe saglayacagini kaydetti.

Genç gökmenlerin yetismesine katki

Bursa Il Milli Egitim Müdürlügü ile GUHEM katkilariyla gelistirilen projede uzman egitimciler tarafindan, Türkiye’nin çesitli illerinden seçilen 60 sinif ögretmenine, belirlenen program çerçevesinde egitimler verilmeye baslandi. Astronomi, uzay bilimleri ve havacilik gibi alanlari kapsayacak sekilde gerçeklestirilecek egitim programi içindeki “yap-yasa-gözlemle” temali faaliyetlerle bu alanlara ilgi duyan yeni nesil arastirmacilara ilham vererek genç gökmenlerin yetismesine katki sunulmasi amaçlaniyor. 4004 TÜBITAK çagrisi kapsaminda gelistirilen ve destek alan "Gökmenlerin Mimarlariyla Mavi Bilyeden Uzaya" Projesi ile GUHEM’de gerçeklesecek egitim çalismalari; 22-26 Agustos ve 27-31 Agustos tarihleri arasinda 5’er günlük sürelerde 30’ar kisilik 2 grup için yapilacak. GUHEM’in yani sira Yunuseli Havaalani ve Dagyenice Göletinde düzenlenecek etkinliklerle pekistirilecek egitim çalismalari sürekli hale getirilecek. Yürütücülügünü Bursa Il Millî Egitim Müdürlügü’nün yaptigi projenin paydaslari arasinda GUHEM, Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa Model Uçak Kulübü Dernegi, Bursa Amatör Astronomi Kulübü Dernegi ve Celestron firmasi yer aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile