Türkiye'nin Gayrisafi Yurt Içi Hasila Endeks Degeri 62 Oldu

Türkiye'nin Gayrisafi Yurt Içi Hasila Endeks Degeri 62 Oldu

2020 yili Satinalma Gücü Paritesi’ne göre, Türkiye’nin kisi basina gayrisafi yurt içi hasila endeks degeri 62 oldu.



Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), 2020 yili Satinalma Gücü Paritesi (SGP) verisini açikladi.

Avrupa Birligi Istatistik Ofisi (Eurostat) tarafindan açiklanan SGP’ye göre, kisi basina gayrisafi yurt içi hasila (GSYH) endeksi 2020 yili sonuçlarina göre 27 Avrupa Birligi (AB) ülkesi ortalamasi 100 iken, bu deger Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasinin yüzde 38 altinda kaldi.

Karsilastirmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birligi (EFTA) ülkesi (Isviçre, Izlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadag, Sirbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birlesik Krallik kapsandi.

Karsilastirmalarda yer alan 37 ülke arasinda SGP’ye göre kisi basina GSYH endeksi en yüksek ülke 263 ile Lüksemburg, en düsük ülke ise 30 ile Arnavutluk oldu. Kisi basina GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasinin yüzde 163 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 70 altinda degere sahip oldu.

Türkiye’nin 2020 yili kisi basina fiili bireysel tüketim düzeyi 68 oldu

Ülkelerin gelismislik düzeylerinin karsilastirilmasinda kisi basina gayrisafi yurt içi hasila temel alinirken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karsilastirilmasinda kisi basina fiili bireysel tüketim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satin aldigi mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amaci olmayan kuruluslar tarafindan saglanan (egitim, saglik vb.) hizmetleri de kapsamaktadir.

Kisi basina fiili bireysel tüketim düzeyi 27 Avrupa Birligi ülkesi ortalamasi 100 iken, Türkiye için 68 oldu ve AB ortalamasinin yüzde 32 altinda kaldi. Karsilastirmalarda yer alan 37 ülke arasinda kisi basina fiili bireysel tüketim degeri en yüksek ülke 145 ile Lüksemburg, en düsük ülke ise 39 ile Arnavutluk oldu.

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime iliskin fiyat düzeyi endeksi 38 oldu

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karsilastirmali olarak döviz kuruna göre alim gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karsilastirildigi ülke grubu ortalamasina göre ‘pahali’, 100’den küçük ise bu ülke karsilastirildigi ülke grubu ortalamasina göre "ucuz" olarak ifade ediliyor.

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime iliskin fiyat düzeyi endeksi, 2020 yili sonuçlarina göre 38 oldu. Bu deger, AB ülkeleri genelinde 100 euro karsiligi satin alinan ayni mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 38 Euro karsiligi Türk Lirasi ile satin alinabilecegini gösterdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile