Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Sultanhanı'ndaki halı atölyelerinde, İngiltere Kraliyet Sarayı, Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden gelen tarihi halılar restore ediliyor. Belde, dünyanın en önemli halı restorasyon merkezi olmasına karşın, sektör temsilcileri ara eleman bulmakta zorluk yaşıyor.
Bu durumu fark eden ASÜ yönetimi ve Sultanhanı Belediyesi, beldede ara elaman yetiştirecek bir bölümün açılmasına ilişkin çalışma başlattı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'ndan alınan izinler kapsamında, ASÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) bünyesinde Geleneksel Tekstillerin Restorasyonu ve Konservasyonu bölümünün açılması kararlaştırıldı. Akademik personel ve yer konusunda gerekli çalışmaları sürdüren ASÜ, bölümün faaliyete girmesiyle Türkiye'nin ilk halı doktorlarını yetiştirecek.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki ününü dışarıya taşıyarak, dünya çapında iş yapan halı restorasyon atölyelerinin Sultanhanı beldesinde bulunduğunu söyledi.
- Kraliyet Sarayı halılarını restore eden atölyeler var
Atölyelerde değerli halıların aslına uygun şekilde tamir edildiğini dile getiren Acar, şöyle konuştu:
"Beldemizde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Dolmabahçe Sarayı, hatta İngiltere Kraliyet Sarayı'nın halılarını restore eden atölyelerimiz var. Sektör temsilcilerinin sürekli dile getirdikleri bir sorun vardı. Ara eleman yetersizliğinden yakınıyorlardı. Biz de bu sektöre ara eleman yetiştirmek üzere ASÜ Teknik Bilimler MYO bünyesinde bir bölüm açmaya karar verdik. Gerekli izinleri aldık. Altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz."
Acar, açılacak bölümle ASÜ'nün adeta halı doktoru yetiştiren bir üniversite olacağını belirterek, "Restore edilen halılar 100-200 yıllık. Ancak bu halılar, yıprandığı ve çürüdüğü için değerini yavaş yavaş kaybediyor. Bir anlamda hayata veda ediyorlar. Yetiştireceğimiz öğrenciler, değerli halıların tekrar hayata kavuşturulmasını, orijinal haliyle diriltilmesini sağlayacak. Bu işi yapanlar da bir anlamda doktorluk yapacak" ifadelerini kullandı.
- Ara eleman sıkıntısı ortadan kalkacak
Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak da yeni bölümün Türkiye'de tek olduğuna dikkati çekerek, "Birçok ilimizde halıcılığa ilişkin bölümler var. Ancak halı restorasyonuna ilişkin ilk olacak. İlk etapta 30 öğrenci alınacak. Daha sonra artarak devam edecek. Bölümün açılmasıyla ara eleman sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Beldemize ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.
Halı tamir ustası Süleyman Yumuşak ise bölümün, sektörün geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
"Önceki yıllarda bu mesleğe sahip çıkılmadığı için sektör geriledi" diyen Yumuşak, halı restorasyon bölümünün açılmasıyla sektörün önemli bir kazanım elde edeceğini ifade etti.
Türkiye'nin Halı Doktorları Aksaray'da Yetişecek
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) tarafından, halı restorasyon merkezi olarak bilinen Sultanhanı beldesinde açılacak "Geleneksel Tekstillerin Restorasyonu ve Konservasyonu" bölümüyle, geleceğin halı doktorlarının yetiştirilmesi planlanıyor.